Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Teotihuacan templul Mayas este cunoscut sub denumirea de “orasul zeilor” sau “locul unde s-au nascut zeii” si se afla la doar 50 de km de capitala Ciudad de Mexico. Este considerat unul dintre cele mai importante orase ale erei pre-hispanice ce a avut la momentul respectiv peste 200.000 de locuitori.

Avand in vedere ca distanta nu este mare, am timp sa ma bucur de un mic dejun pe cinste, traditional, care consta in faimoasa omleta Mexicana “Huevos a la Mexicana” cu ou, branza, ceapa si rosii alaturi de o portie de Chilaquiles, tortillas, branza, ceapa si sos de rosii verzi. Dupa asemenea ospat sunt pregatita sa ma las surprinsa de acest loc considerat sfant de catre azteci.

Drumul il parcurgem cu masina cam intr-o ora si sunt surprinsa sa vad hectare intregi de cactusi, in special cunoscuta planta din zona numita Nopal din care se face si reteta Tacos de Nopales. Este o zona de semidesert in care ocupatia de baza a locuitorilor o reprezinta agricultura, cultivand aceasta planta care reprezinta un simbol national mexican.

Complexul arheologic “La Ciudadela”
Sunt intampinata de numerosi comercianti de la care se pot cumpara suveniruri cu diferite semnificatii specifice locului, dar si gustari sau bauturi reci de care cu siguranta o sa am nevoie din cauza temperaturii foarte ridicate, de peste 30 de grade.

Primul obiectiv care ne iese in cale este Templul Sarpelui cu pene, Quetzalcoatl, reprezentand zeul fertilitatii, al apei si al ploii, invierea dupa moarte. Este situat intr-un patrulater cu 15 piramide mai mici si este alcatuit din doua corpuri piramidale, unul din patru nivele patrate, iar celalalt cu o forma neregulata.

Strabatem soseaua care formeaza Drumul Mortilor si care se intinde pe o lungime de 2,5 km, iar de o parte si de alta admiram numeroase temple si piramide mici.

Mitologie, istorie si energie pozitiva

Incet, incet ne apropiem de Piramida Soarelui, unde ne intalnim cu cei mai multi turisti de pana acum. Are o inaltime de 70 m, fiind a treia cea mai mare piramida din lume dupa Keops din Egipt si Cholula din Puebla, Mexic.

Sub piramida, arheologii au descoperit un tunel ce duce spre o grota plina cu artefacte religioase, de aceea se spune ca Soarele era venerat inainte ca piramida sa fie ridicata. Iau o gura de apa rece si imi fac curaj sa urc cele 248 de trepte cu popasuri pentru cateva fotografii cu acest peisaj minunat.

Mi s-a spus ca in momentul cand ajung in varf trebuie sa imi deschid larg bratele ca sa primesc toata energia pozitiva pe care o transmite, lucru pe care l-am si facut. Este o reala bucurie sa pot profita de acest peisaj minunat, dar in acelasi timp si de un aer racoros dupa atat de multa caldura si efort fizic.

Ne indreptam catre Piramida Lunii care este mai mica decat cealalta, cam in jur de 45 m inaltime, astfel incat am hotarat sa nu o cucerim, ci doar sa o fotografiem si sa ne bucuram de intreg peisajul vazut altfel de aici. Bineinteles ca am cumparat cateva suveniruri mayase realizate de locuitorii acestui minunat loc, oferta era atat de variata ca efectiv nu stiam la ce anume sa ma decid.

Dupa aceasta experienta inedita, incarcata cu multa istorie plecam spre Pachuca unde o sa si mancam la un reustaurant destul de cunoscut in zona numit Aguila Real. Localitatea aceasta este recunoscuta dupa branza si laptele de vaca foarte bun. Am comandat o portie de Arrachera, adica carne de vita cu ceapa coapta si am gustat binecunoscutul sos guacamole extrem de picant. Dupa o zi cu atat de multa emotie si bucurie, am luat cea mai buna decizie in privinta mancarii traditionale pe care am ales-o.

Comments

Exit mobile version