Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Inainte sa descoperim atractii turistice Dresda sa incepem cu putina istorie: Dresda a devenit capitala landului Saxonia in 1918. Numele Dresdene este mentionat pentru prima data in documentele istorice in 1206. Acest centru fascinant al artei si culturii europene este adesea cunoscut sub numele de Florenta de pe Elba. Numele a fost dat de un celebru filosof al sec. 18, Johann Gottfried von Herder.

Astazi, aproximativ 500.000 oameni locuiesc in Dresda. Raul Elba curge pe o portiune de 25 km, avand o latime de 120 m, divizand Dresda in Orasul Vechi, pe malul stang si Orasul Nou, pe malul drept. Daca veti sta pe malul drept al Elbei si va veti uita pe malul stang, veti fi uimiti de frumoasa panorama Canaletto. Privelistea este fascinanta la apus, cu siluetele Catedralei Catolice, a Castelului si a Operei Semper care impresioneaza prin maretia si frumusetea pe care o au.

In perioada augustina, regii au atras multi artisti celebri, incluzand pictorul Bernardo Belotto, cunoscut sub numele de Canaletto si au achizitionat multe opere de arta, printre care si Madona Sixtina de Raffael, aflata in Galeria Vechilor Maestri. In secolul 19 multi compozitori: Schumann, Richard Wagner, Carl Maria von Weber au scris importante opere in timpul vizitei lor in Dresda.

Atractii turistice Dresda

Atractii turistice in Dresda

Dar sa trecem la cele mai frumoase puncte de atractie turistica din Dresda. Iata care ar fi acestea:

Piata Teatrului. Gottfried Semper a facut planurile pentru Piata Teatrului, inconjurata de cladiri magnifice: Zwinger, Castelul, Catedrala Catolica, Opera Semper. Planul lui original a fost sa creeze un forum de la galeria lunga a Zwinger pana la Elba, dar nu a putut fi realizat. Piesa de rezistenta a locului este statuia ecvestra a regelui Johann care a fost instalata in 1889. Satul Italian cu fatada clasica a fost construit in 1923. Aazi este cafenea si restaurant, inchizand piata pe malui Elbei.

Opera Semper. A fost construita intre 1838-1841 de catre Gottfried Semper, in stilul Renasterii italiene. Wagner a fost numit director muzical in 1843, dar in 1869 cladirea originala a ars pana la temeliii. In timp ce locuia la Viena, Semper a construit planurile noii cladiri. Fiul sau, Manfred, a supervizat constructia noua, intre 1871-1878. In 1945, opera a fost iar distrusa in urma unui bombardament aerian. In 1977 a inceput restaurarea ei care s-a incheiat in 1985, la 40 ani dupa ultima ei distrugere.

Opera Semper Dresda

Catedrala Catolica. Localizata intre Piata Teatrului si Piata Castelului, este cea mai mare biserica din Saxonia cu o arie de 4,800 mp. A fost construita in anii 1738-1755 in stilul barocului italian. Initial a fost numit arhitectulitalian Gaetano Chiaveri sa faca planurile, apoi a fost inlocuit de 3 arhitecti germani. In 1945, catedrala a fost distrusa de foc, dar in 1979 opera de restaurare a fost aproape completa.

Turnul clopotului. Inalt de 90 m domina cerul si este unul dintre semnele distinctive ale Dresdei. Orga bisericii a fost construita de Gottfried Silbermann si este una dintre cele mai frumoase lucrari ale sale. 49 sicrie ale regilor si printeselor din Saxonia pot fi vazute in cele 4 camere ale criptei. In 1980 Vaticanul a emis un decret prin care a numit Catedrala Catolica oficiala pentru dioceza Dresda si Meissen.

Zwinger. Este una dintre cladirile cele mai cunoscute ale Dresdei. Aceasta faimoasa piesa a arhitecturii baroce consta intr-un compex de pavilioane si galerii in jurul unei esplanade imense deschise. Numele Zwinger este un termen militar care se refera la spatiul deschis intre peretii interiori si exteriori ale unei fortarete.

In 1709, o parte a fortificatiilor orasului au fost inconjurate de arcade de lemn pentru a crea o atmosfera de festival. Initial trebuia sa fie o simpla orangerie, dar s-a dezvoltat in etape diferite ale constructiei. Cea mai importanta piesa a arhitecturii este Ramparts Pavilion, cu sculpturi impresionante ale zeilor si eroilor de legenda. Este absolut impresionanta statuia lui Hercule, purtand pe umerii lui lumea. In urmatoarea faza au fost adaugate Galeria Lunga, pavilioanele si Poarta Coroanei, care este si intrarea oficiala in Zwinger.

In 1847 Gottfried Semper a construit Galeria de Arta, o cladire in stilul renascentist. Trebuie neaparat vazuta Baia nimfelor, o opera de arta fabuloasa in stilul baroc. In mijlocul baii este un bazin rectangular in care apa curge in serii fantastice de cascade. Decorul care cuprinde delfini, tritoni si nimfe, dau baii o aparitie foarte vie.

Blue Wonder Dresda

Muzee in Zwinger

Colectia de Portelan este gazduita in pavilionul sud estic din 1962. Este una dintre cele mai mari, dupa cea din palatul Imperial Chinezesc si Muzeul Serail din Istanbul. A fost initial stabilita in 1717 de August cel Puternic si a fost initial gazduita in Palatul Japonez. August, care era un avid colectionar, a adaugat produselor locale din Meissen, piese istorice din Orientul Indepartat. Astazi, specialitatile de portelan includ ceramica chinezeasca din sec 3 i.Hr pana la dinastia Ming, portelan chinezesc sec 15-18, ceramica japoneza si coreeana, si portelan japonez.

Galeria Semper adaposteste Galeria vechilor maestri care se lauda cu cea mai extinsa colectie a picturii europene din sec. 15-18. August cel Puternic si fiul sau, Friedrich August II au inceput colectia cumparand tablouri renumite ale pictorilor recunoscuti international: Titian -Tax Penny, Raffael-Madonna Sixtina, Rembrandt- Autoportret cu Saskia, Jean Etienne Liotard-Chocolate Girl.

Salonul de Matematica si Fizica in pavilionul nordic adaposteste o colectie mare de instrumente stiintifice si tehnice, atlasuri, harti ale lumii.

Castelul Rezidens Schloss. Vechea rezidenta a dinastiei Wettin este una dinte cele mai impresionante cladiri din Germania. Istoria acestei constructii se intinde din sec. 12 pana in sec. 19. Fortareata medievala originala a fost extinsa si convertita intr-un palat magnific in sec. 15 si 16. Dupa un incendiu din 1701, August cel Puternic a reconstruit complexul cu un nou design in 1717-1719. Aniversarea a 800 ani a casei de Wettin a constituit prilej a unei noi renovari, in stilul neo-renascentist din 1889-1901. Castelul a fost distrus in 1945 si restaurarea a inceput in 1986.

Procesiunea Ducilor. Este un mozaic pe perete lung de 102 m pe partea Long Collonade care arata 35 conducatori ale Casei de Wettin din sec. 12 pana in sec. 20. A fost creat de catre Wilhelm Walther, care a folosit tehnica s graffito. Deoarece a fost distrusa de vreme, in 1906 a fost refacuta cu 25,000 bucati de portelan de Meissen, devenind cel mai mare mozaic de portelan din lume.

Muzee in castel. Colectia in The Green Vault a fost inceputa in 1723-1729 de August cel Puternic si include piese din aur, argint, ambra. Cea mai importanta piesa care contine aproape 5,000 diamante, 160 rubine si 169 smaralde este Curtea de la Delhi la aniversarea marelui mogul Aureng Zeb (contine 132 figurine si 32 cadouri).

Terasa Brühl. Terasa are o latime de 200 m si se intinde pe o distanta de 500 m de-a lungul malului Elbei de la Piata Castelului. La inceput, terasa a fost parte a fortificatiilor. Printul Friedrich August II a dat-o primului ministru Heinrich Graf von Brühl, de unde i-a provenit si numele. Terasa mai este denumita si Balconul Europei.

Monumentul Moritz. Cel mai vechi monument al Dresdei il arata pe Printul elector Moritz inmanand sabia fratelui sau.

Academia de Arta este in centrul Terasei Brühl si cuprinde Galeria pictorilor din sec 19 si 20, colectia de monede, una dintre cele mai importante din Europa si colectia de sculpturi.

Frauenkirche. Planurile originale ale bisericii au fost trasate de George Bähr, care s-a inspirat din domurile bisericilor italiene. Constructia a inceput in 1727, dar Bähr moare in 1738. Unul din studentii sai, Georg Schmid a completat structura baroca de 95 m cu o cupola monumentala, in 1743. In 1945 biserica a fost distrusa de incendiul care a urmat bombardamentelor aeriene. Reconstructia oficiala a inceput in 1994 si a fost finalizata in 2006.

Kreuzkirche. Este una dintre cele mai mari biserici protestante, cu locuri pentru 3,600 credinciosi. Planurile ei au fost desenate de Johann Georg Schmid si Christian Exner, iar constructia a fost facuta intre 1764-1792. In 1897 si 1945 biserica a fost distrusa de incendii, iar ultima restaurare a fost completata in 1982. Din fericire au ramas intacte cele 5 clopote de bronz, care sunt cele mai mari din Germania dupa cele ale catedralei din Köln. Faimosul cor din Kreuzkirche este unul dintre cele mai vechi coruri bisericesti de baieti din lume.

Grosser Garten. Printul elector Johann Georg II a creat cel mai frumos si mai mare parc public al Dresdei, cu o suprafata de 2 km². In parc se afla Gradina Botanica si Gradina Zoologica; exista un teatru in aer liber unde au loc diverse reprezentatii vara. Copiii, si nu doar ei, se pot plimba cu un mini trenulet prin parc pe o distanta de aproape 6 km.

Blue Wonder. Este un pod suspendat peste Elba intre Loschwitz si Blasewitz. Construit in 1891-1893 este un punct de referinta a Dresdei si o dovada a maiestriei ingineresti din sec 19. Are o lungime de 226 m si si-a luat numele de la vopseaua care a fost original de culoare verde si s-a transformat in albastru.

Ce se mai poate vizita in jur: orasul Meissen, cel mai vechi oras german (cu catedrala gotica si castelul Albrechtsburg). Fabrica de portelan din Meissen este faimoasa si vizitatorii pot avea parte de demonstratii educative ale mesterilor in portelan in cadrul workshop-urilor.

Se mai pot vizita: castelul Moritzburg, castelul Pilnitz,rezervatia naturala de 360 kmp Saxonia elvetiana, fortareata Konigstein, castelul Stolpen.

Faimosul autor Karl May a trait in Radebeul, aflat pe malul drept al Elbei. Vila Shatterhand contine o colectie de obiecte detinute de el si in Vila Bear Fat exista 850 artefacte originale din istoria si cultura indienilor.

Va recomand acest oras pentru 8-10 zile, eu voi reveni cu placere acolo, cand voi avea ocazia.

Comments