Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Pentru cei dintre voi care au nevoie de o destinatie care sa poata fi vazuta intr-o singura zi, puteti sa alegeti Vulcanii Noroiosi si Barajul Siriu. Dupa ce ne-am documentat temeinic, am plecat la drum dis de dimineata. Iesirea spre Buzau se face prin Colentina – Voluntari, daca plecati din Bucuresti.

Pana la prima destinatie, Vulcanii noroiosi, citisem ca drumul este bun, dar se pare ca noi am nimerit intr-o perioada cand drumul era deviat, astfel ca o portiune de 2 km am parcurs-o cu greu, pe un drum de tara desfundat. Se ajunge la vulcani pe drumul de la Buzau spre Brasov. La km 18, din satul Satuc se face dreapta spre Berca si Vulcanii noroiosi. Este destul de bine semnalizat traseul, asa ca nu trebuie sa va faceti griji ca ratati obiectivele. Noi am fost doar la Vulcanii noroiosi mici, am inteles ca sunt si Vulcanii noroiosi mari, un pic mai departe, mai ascunsi.

Interesant peisajul. Pacat ca nu este nici un ghid, dar noroc ca ne-am documentat bine inainte. Asa am aflat ca vulcanii noroiosi au aceeasi structura cu vulcanii adevarati, s-au format datorita eruptiilor de gaze din pamant, care iau cu ei in drum namol si apa. Bine-inteles ca manati de curiozitate am incercat “lava” cu degetul. Ciudata senzatia de rece pe o zi calduroasa. Se plateste 4 ron intrarea la vulcani, si este interzis fumatul datorita gazelor emanate de vulcani.

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi obiective turistice

– Vulcanii Noroiosi :Paclele Mari si Paclele Mici
– Manastirea Ratesti
– Sarata Monteoru: Mina de petrol, Schitul Negoita, si Crucea
– Manastirea Ciolanu
– Tabara de sculptura de la Magura
– Muzeul Chihlimbarului de la Colti
– Biserica de la Alunis si asezarile rupestre Alunis-Nucu
– Barajul Siriului
– Cascada Pruncea
– Lacul Vulturilor
– Schiturile de pe traseu

Activitatea vulcanica propriu-zisa este foarte interesanta: gazele ies si formeaza bule in namolul gri. Am asistat chiar si la o revarsare live a unui mic vulcan. Practic observand ce se intampla cu acesti mici vulcani poti sa-ti imaginezi cam cum se intampla cu vulcanii normali.

Dupa ce ne-am racorit la pensiunea Vulcanii noroiosi aflata chiar la cativa metri de sit, ne-am indreptat spre Magura, doar ca n-am avut rabdare sa iesim din sat ca sa gasim drumul la dreapta despre care se vorbea, asa ca noi am intrebat oamenii din sat, care ne-au sfatuit sa ne intoarcem spre Buzau si s-o luam prin Vernesti, adica sa facem un ocol de 40 km.

Sarata Monteoru

Oricum n-a fost in zadar, cu ocazia asta am zis sa vedem ce este si cu Sarata Monteoru. Arata foarte pasnic statiunea, si chiar ne-am amuzat sa vedem persoane la 70 – 80 ani stand la un suc la terasa. Am vazut chiar si piscina, si niste terenuri de sport, iar de pe terasa restaurantului La Paducel am avut prilejul sa asistam la o bucatica de spectacol pe motociclete. Oricum show-ul motociclistilor ne-a mai distras atentia de la mancarea de la Paducel, care nu ne-a impresionat. Plus preturi cam mari pentru ce ofera. Din meniu am retinut un sortiment scary „Creier la pergament”. N-am avut curiozitatea sa-l incercam.

In Sarata-Monteoru sunt cateva chestii de explorat, cele mai interesante ni s-au parut mina de petrol si schitul, dupa care am plecat spre Manastirea Ciolanu si Tabara de sculptura de la Magura.

La Manastire am avut o surpriza neplacuta, care ne-a lasat un gust amar, in timp ce cumparam lumanari, maicuta care le vindea m-a apostrofat sa fac ceva cu aparatul foto, sa-l ascund, ca este episcopul acolo si daca il vede, e vai si amar! Nu este stupid? Ce rau ar putea face niste poze? S-ar putea sa promoveze locul, care de altfel e foarte frumos si are multa liniste. Dar nu, poate se vrea sa ramana necunoscut in continuare, ma scuzati.

Sculpturile de la Tabara Magura in schimb pot fi fotografiate cat si cum vrei. Ceea ce am si facut. Mai tentante decat sculpturile au fost insa murele de pe marginea soselei.

Inapoi pe DN 10 Buzau – Brasov, am ales sa mergem la Muzeul Chihlimbarului. Care se afla in satul Colti, la vreo 10 km de DN 10. Nu recomandam decat daca aveti 4×4, pentru ca drumul este groaznic, iar Muzeul este deschis sambata doar pana la ora 14.00, si in timpul saptamanii pana la 17.00. Oricum nu prea este mare lucru de vazut, sunt cateva obiecte de chihlimbar, dar nu mai este celebra furnica de 30 milioane de ani. De fapt nu este niciun obiect care sa aibe vreun animalut fosilizat in el, doar poze. Mai este doar o bucata de chihlimbar cu un rest de frunza.

Doamna responsabila cu muzeul ne spune ca pe peretele de munte care se ridica in fata muzeului se pot vedea straturile subtiri din care oamenii scoteau si inca mai scot chihlimbar. Interesanta istoria locului, dar doamna vorbeste „ca din carti”: „Inca din vremuri stravechi, oamenii pastrau chihlimbar langa icoana, pentru protectie”. Chiar si la intrebari libere raspunde tot asa. Ciudata senzatie, ti se pare ca vorbesti cu un robotel. Taxa de fotografie: 20 ron. Intrare: 4 ron.

Asezari rupestre Alunis Nucu

La 6 km de Colti se afla asezarile rupestre de la Alunis, dar ca sa ajungi acolo trebuie sa pleci dimineata din Colti. 4 km se pot face cu masina, pana la biserica din piatra, iar ultimii doi doar pe jos, pe un teren abrupt unde urcusul dureaza 45 min, din ce ne spune Dna Nica, care este ghid al locului si vinde suveniruri din chihlimbar in casuta de vis-a-vis de muzeu. Exista si cazare in zona la familia Nica: 11 locuri, telefon 0238.522.555.

Plecam de la Colti spre Siriu. Peisajul mai compenseaza drumul hurducait. In drum spre Siriu, pe la Intorsura Buzaului, mi-am adus aminte ca citisem ceva de fenomene paranormale in zona, si experimente militare. Nu stiu daca chiar are ceva paranormal zona, dar eu m-am simtit mai incarcat de energii pozitive trecand pe-acolo, chiar daca ploua ca-n noiembrie.

La Barajul Siriu am ajuns tot pe ploaie si n-am stat decat cat sa facem cateva poze.

Am incercat sa ajungem la cascada Pruncea, si butonand pe internetul de pe telefonul mobil am dat doar de o postare care ne-a trezit revolta dar si amuzament cu referire la Cascada Pruncea din Gura Siriului, Buzau.

Cascada Pruncea

Zilele trecute am fost la Barajul de la Siriu si am vrut sa ajung si la Cascada Pruncea, dar am ramas uimit de faptul ca autoritatile nu au gasit timp sa lase cateva indicii spre cascada. Am intrebat zeci de persoane si putini au stiut locatia zonei. In apropiera cascadei nu exista nici un semn sau o sageata care sa iti arate drumul. Poate cineva se va ocupa de asta. Cascada este foarte frumoasa si merita vizitata.

In zona mai sunt de vazut (doar pe jos se poate ajunge): Lacul Vulturilor, Varful Penteleu, si sunt de facut multe trasee montane.

La intoarcere va recomandam drumul Buzau – Brasov, este superb, chiar si cand ploua, se vad foarte frumos pajistile pline cu flori si capite de fan, si culmile dealurilor pline de verdeata.

Ca o concluzie, duceti-va sa vedeti zona, este foarte frumoasa ca peisaje si ca obiective turistice. Doar ca va sfatuim sa va inarmati cu multa rabdare. Ideal pentru toata zona noi am vedea necesare 4 – 5 zile, daca vreti sa vedeti tot pe indelete.

Daca mai stiti si altceva de vazut in zona, dati-ne de veste si adaugam la obiective, sa avem perspectiva completa a locului.

Comments