Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Am ajuns la Vanatarile Ponorului pe traseul cruce albastra care porneste din satul Salciua, trece pe langa schitul Sub Piatra, apoi la Huda lui Papara. Exista si o alternativa la acest traseu de munte, recomandat celor care doresc un traseu mai usor. Din Salciua pana sus pe deal aproape de Vanatarile Ponorului se ajunge cu masina pe drum asfaltat. Este mult mai frumos si sanatos sa alegeti traseul pe munte, asadar pe jos, nu cu masina!

Cascada Vanatarile Ponorului traseu

Traseu: Salciua (intrarea in sat dinspre Turda) – Schitul de Sub Piatra – Huda lui Papara – Vanatarile Ponorului – Salciua (centru).
Zona: Apuseni, muntii Trascau, masivul Bedeleu.
Marcaj: Cruce Albastra.
Durata: 6 ore mers pe jos (popasul sus pe deal, inclus).
Cazare: Pensiuni de pe Valea Ariesului, Satul Salciua: pensiunea Poarta Zmeilor, pensiunea Codru.

Cascada Dalbina

Huda lui Papara

De la Huda lui Papara am urcat prin padure, pe o poteca ingusta, aproximativ o ora (sunt 2.5 km de la Huda pana la Vanatarile Ponorului). Nu este un urcus dificil, sunt unii care au facut acest traseu cu bicicleta. Plecarea de la Huda lui Papara urcand spre Vanatari, se vede in urma schitul si satul Sub Piatra.

Si am ajuns sus pe deal la o troita, loc de belvedere de unde se vad imprejurimile, Muntele Mare, schitul si satul sub Piatra. Aici se intalnesc traseul cruce albastra cu drumul asfaltat care vine din satul Salciua (pe aici ne vom intoarce). Vara acest loc e destul de aglomerat, mai ales de sarbatori, ca orice loc de munte din tara unde se poate ajunge cu masina (si gratarul in portbagaj, nu cumva sa-l uitam acasa). Noi am avut noroc, in februarie eram singurii turisti prin zona.

De la troita am coborat spre Vanatari: numele locului provine de la fasiile vinete care par “pictate” pe stanca, contrastand cu alb-ul cenusiu al calcarului. Vanatarile Ponorului este declarata rezervatie naturala si cuprinde un mare aven (o pestera cu galerii verticale) de 106 m adâncime si locul in care se unesc 3 raulete: Valea Poienii, Valea Ponorului si Valea Seaca. Raul Valea Poienii curge de la Sud la Nord, formand cascada Dalbina, inalta de 25 m. Valea Ponorului și Valea Seaca vin dinspre SV si se unesc cu 200 m inainte de a intra in ponor. Acest rau formeaza Cheile Vanatarii si Pestera Dalbina.

Cascada Dalbina de la Vanatarile Ponorului, formata de raul Valea Poienii. Acum, in luna decembrie cascada era linistita si inghetata, total diferit de cum suntem noi obisnuiti sa vedem o cascada: curgand repede si zgomotos. In limbajul popular cuvantul ‘dalbina‘ inseamna valvartej, valtoare, volbura.

Fasiile vinete pe stanca de unde provine numele de “Vanatari”. Raul format de Valea Ponorului si Valea Seaca. Fiind luna decembrie, raul era inghetat si am putut sa exploram mai bine zona si sa exersam lectiile de patinaj. Am coborat pana jos, in locul unde raul se pierde in pestera.

Comments