Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Vacanta in Utah

Utah este un stat din regiunea Mountain West a Statelor Unite ale Americii. Se învecinează la est cu Colorado, la nord-est cu Wyoming, la nord cu Idaho, la sud cu Arizona și la vest cu Nevada. Utah atinge și un colț al statului New Mexico în sud-est. Dintre cele cincizeci de state americane, Utah este al 13-lea ca suprafață; cu o populație de peste trei milioane de locuitori, este al 30-lea ca populație și al 11-lea ca densitate. Dezvoltarea urbană este concentrată în principal în două zone: Wasatch Front în partea central-nordică a statului, unde locuiește aproximativ două treimi din populație și care include capitala statului, Salt Lake City; și Washington County în sud-vest, cu peste 180.000 de locuitori.

Utah a fost locuit timp de mii de ani de diverse grupuri indigene, cum ar fi Puebloanii antici, Navajo și Ute. Spaniolii au fost primii europeni care au ajuns în secolul al XVI-lea, dar regiunea a avut o climă dificilă și aspră care a făcut-o o parte periferică a Noii Spanii și mai târziu a Mexicului. Epoca sa contemporană a început în 1847, când Brigham Young a condus un grup de pionieri mormoni care au fondat Salt Lake City ca sediu al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă (cunoscută și sub numele de Biserica Mormonă). Utah a devenit teritoriu american în 1848 prin Tratatul de la Guadalupe Hidalgo și s-a alăturat Uniunii ca cel de-al 45-lea stat în 1896.

Utah are o economie diversificată și competitivă, cu sectoare importante precum transportul, educația, tehnologia informației și cercetarea, serviciile guvernamentale, mineritul și turismul. Utah a fost unul dintre cele mai rapide state în creștere din 2000, cu recensământul SUA din 2020 confirmând cea mai rapidă creștere a populației din națiune din 2010. Utah este renumit pentru frumusețea sa naturală și pentru diversitatea sa geografică. Peisajele sale variază de la munți înalți și platouri la deșerturi și canioane. Printre atracțiile naturale se numără cele cinci parcuri naționale (Zion, Bryce Canyon, Capitol Reef, Arches și Canyonlands), Monument Valley Navajo Tribal Park (cu formațiuni stâncoase iconice) și Lacul Salat (cel mai mare lac sărat din emisfera vestică).

Utah are o cultură distinctă și influentă, marcată de religia mormonă și de moștenirea sa pionieristică. Utah are patru limbi oficiale: engleza, spaniola, navajo și ute. Engleza este limba comună și majoritatea serviciilor publice sunt disponibile numai în engleză. Mormonismul este religia predominantă în stat, cu aproximativ două treimi din populație fiind membri ai Bisericii Mormonilor. Salt Lake City este sediul mondial al Bisericii Mormonilor și casa spirituală a credincioșilor din întreaga lume. Cu mormonii reprezentând aproape șapte zecimi din populația statului, credințele și tradițiile Bisericii Mormonilor continuă să exercite influențe profunde asupra multor aspecte ale vieții și instituțiilor statului.


Intotdeauna cand intreb un apropiat ce-i place cel mai mult sa faca imi raspunde “Sa calatoresc!” Nu cred ca exista persoana careia sa nu ii placa sa vada lumea, sa se plimbe si sa cunoasca cat mai multe despre ceea ce il inconjoara. Cu atat mai mult cu cat sunt atatea locuri uimitoare in fiecare […]