Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Vacanta in Turkmenistan

Turkmenistan este o țară din Asia Centrală, cu o populație de 5 milioane de locuitori. Capitala și cel mai mare oraș al său este Ashgabat, unde se află principalele instituții politice, economice și culturale ale țării. Limba oficială este turkmena, care aparține grupului limbilor turcice. Moneda este manatul turkmen (TMT). Turkmenistan se învecinează cu Kazahstan la nord-vest, Uzbekistan la nord-est, Afganistan la sud-est, Iran la sud și Marea Caspică la vest.

Turkmenistan este o țară cu un relief predominant deșertic, acoperit în mare parte de deșertul Karakum, unul dintre cele mai mari și mai uscate deșerturi din lume. Există și câteva zone muntoase, cum ar fi lanțul Kopet Dag la sud și lanțul Kugitangtau la est. Clima este continentală aridă, cu veri foarte călduroase și ierni reci. Precipitațiile sunt foarte reduse și inegale.

Turkmenistan este o țară cu o istorie milenară și o cultură bogată. A fost locuită de diferite popoare nomade turcice și a făcut parte din diverse imperii și regate, cum ar fi Imperiul Persan, Imperiul Part, Imperiul Selgiucid, Imperiul Mongol, Hanatul Horezmian, Hanatul Hiva și Hanatul Bukhara. A fost cucerită de Rusia în secolul al XIX-lea și a făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1991, când și-a declarat independența. De atunci, Turkmenistan este o republică prezidențială autoritară, condusă de președintele Gurbanguly Berdimuhamedow.

Turkmenistan este o țară cu un potențial turistic neexploatat. Are peisaje spectaculoase, monumente istorice și religioase impresionante, tradiții populare autentice și o gastronomie delicioasă.

Printre principalele atracții turistice din Turkmenistan se numără:

– Ashgabat, capitala modernă și strălucitoare a țării, plină de clădiri de marmură albă, monumente grandioase, parcuri frumoase și muzee interesante. Aici se află și Arcul Neutralității, un monument înalt de 75 de metri cu o statuie rotativă a fostului președinte Niyazov.

– Nisa, situl arheologic al fostei capitale a regilor parti, care datează din secolul al III-lea î.Hr. Aici se pot vedea ruinele unor palate, temple și fortificații. Nisa este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

– Merv, situl arheologic al unui oraș antic care a fost un important centru cultural și comercial pe Drumul Mătăsii. Aici se pot admira mausolee, moschei și cetăți din diferite epoci. Merv este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

– Konye-Urgench, situl arheologic al fostei capitale a hanatului Horezmian. Aici se găsesc numeroase monumente medievale islamice, cum ar fi minaretele Kutlug Timur și Il-Arslan, mausoleele Turabeg Khanum și Najmuddin Kubra și moscheea Dash.

Cand te gandesti la ceva ce a primit denumirea de Poarta Iadului, gandul iti fuge la un loc ireal, desprins de povestile din groaza sau de speriat copiii si, cel mai probabil, la o gaura fara fund in pamantul intunecat. Ei bine, exista un asemenea loc in Turkmenistan, Derweze sau Poarta Iadului, care iti arata […]

Exit mobile version