Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Vacanta in Serbia

Serbia este o țară din Europa de Sud-Est, situată la răscrucea dintre Câmpia Panonică și Balcani. Are o populație de 6,9 milioane de locuitori. Capitala și cel mai mare oraș al său este Belgrad, unde trăiesc peste 1,2 milioane de oameni. Limba oficială este sârba, care aparține familiei limbilor slave sudice3. Moneda este dinarul sârb (RSD). Serbia se învecinează cu Ungaria la nord, România și Bulgaria la est, Macedonia de Nord și Kosovo la sud, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina la vest și Croația la nord-vest.

Serbia este o țară cu o istorie milenară și o cultură bogată. A fost locuită de diferite popoare antice, cum ar fi ilirii, tracii, celtii și romanii. A fost parte a Imperiului Bizantin, al Regatului Sârb medieval, al Imperiului Otoman și al Austro-Ungariei până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când și-a câștigat independența. A fost aliată cu Antanta în Primul Război Mondial și a făcut parte din Regatul Iugoslaviei și apoi din Republica Federală Socialistă Iugoslavia în secolul al XX-lea. A fost implicată în războaiele iugoslave din anii 1990 și a format o uniune de stat cu Muntenegru până în 2006, când și-a declarat independența definitiv. De atunci, Serbia este o republică parlamentară și candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Serbia este o țară cu un potențial turistic divers. Are peisaje variate, de la munți înalți și păduri dense la câmpii fertile și râuri curgătoare. Are și un patrimoniu arhitectural și artistic impresionant, cu mânăstiri ortodoxe, cetăți medievale, palate baroce și opere de artă moderne. Are o gastronomie delicioasă, bazată pe carne de porc, plachie, sarmale și rakija. Are o viață nocturnă animată, cu baruri, cluburi și festivaluri de muzică populară, cum ar fi turbo-folk sau etno.

Printre principalele atracții turistice din Serbia se numără:

– Belgrad, capitala vibrantă și istorică a țării, situată la confluența dintre Dunăre și Sava. Aici se află clădirea Parlamentului Serbiei, cea mai mare clădire din țară și una dintre cele mai frumoase din regiune . Aici se află și Fortăreața Belgradului, un complex fortificat care datează din secolul al III-lea î.Hr. și care găzduiește Muzeul Militar și Parcul Kalemegdan. Aici se află și Catedrala Sfântul Sava, cea mai mare biserică ortodoxă din lume după volum.

– Novi Sad, al doilea oraș ca mărime din Serbia și capitala provinciei autonome Voivodina. Este un centru cultural și educațional, cu numeroase universități, muzee și teatre. Este cunoscut pentru festivalul EXIT, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa.


Pentru o vacanta interesanta, nu foarte departe de casa si nu extrem de scumpa, Serbia ar putea fi una dintre cele mai bune alegeri, cu atat mai mult cu cat orasul in care veti merge va fi Belgrad, unul dintre cele mai vechi ale Europei. Dovezile privind atestarea acestui oras incarcat de istorie dateaza inca […]