Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Vacanta in Ontario

Ontario este una dintre cele treisprezece provincii și teritorii ale Canadei. Este a doua cea mai mare provincie după suprafață, după Quebec, și ocupă o fâșie a teritoriului canadian situată între Golful Hudson și Golful James la nord și lanțul fluviului Sfântul Laurențiu – Marile Lacuri la sud. Se învecinează la est cu provincia Quebec, la sud cu Statele Unite ale Americii și la vest cu provincia Manitoba. Ontario este cea mai populată provincie din Canada, cu 38,3% din populația țării, și este provincia cea mai bogată, având o parte semnificativă din resursele naturale ale țării și cea mai matură și diversificată economie industrială. Este în același timp pacemakerul economic al Canadei și o forță majoră în politica națională. Pentru canadienii care trăiesc în afara granițelor sale, poziția sa preeminentă și influența orașelor Toronto, capitala provincială, și Ottawa, capitala națională, au constituit o sursă nu prea frecventă de resentiment regional.

Ontario este compus din două regiuni de caracter foarte diferit: Ontario de Nord și Ontario de Sud. Ontario de Nord, așa cum este definit de obicei, se întinde la nord de o linie trasată de la confluența râurilor Mattawa și Ottawa (la granița cu Quebec, la est de Lacul Nipissing) sud-vest până la gura râului French, pe Georgian Bay. Cea mai mare parte a regiunii, care acoperă aproximativ 900.000 km 2 , face parte din vechiul Scut Canadian, caracterizat printr-o profuziune de lacuri și râuri, muskeg (mociri) și un teren stâncos și accidentat acoperit cu păduri dense. O platou scăzut, are în general nu mai mult de 460 m deasupra nivelului mării, deși conține cel mai înalt punct din provincie, Ishpatina Ridge, care se ridică la 693 m lângă Lacul Temagami.

Ontario de Sud este o regiune mult mai mică decât Ontario de Nord (aproximativ 150.000 km 2 ), dar mult mai populată (aproximativ 90% din populația totală a provinciei). Regiunea se întinde pe ambele maluri ale fluviului Sfântul Laurențiu și pe malurile Marilor Lacuri superioare (Superior, Huron și Erie), care formează o parte importantă a frontierei dintre Canada și Statele Unite. Ontario de Sud are un relief variat: o zonă colinară în jurul lacului Ontario; o zonă agricolă fertilă cunoscută sub numele de Golden Horseshoe; o zonă deluroasă și împădurită cunoscută sub numele de Niagara Escarpment; o zonă plată și nisipoasă numită Oak Ridges Moraine; o zonă agricolă bogată numită Southwestern Ontario; o zonă stâncoasă și împădurită numită Canadian Shield; și o zonă umedă numită Kawartha Lakes. Cel mai înalt punct din Ontario de Sud este Ishpatina Ridge (693 m), situat în partea nordic-estică a regiunii.


Dupa cum v-am obisnuit in ultima perioada, va prezentam saptamanal cateva articole in stilul: “stiati ca” sau “pentru cei curiosi“. Daca esti o persoana interesate de tot ce este nou, dar si de ce este vechi, de cele mai interesante, frumoase, ciudate locuri din lume sau cladiri, asezari, munti, lacuri, aceasta rubrica sau categorie iti […]