Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Vacanta in Oceanul Atlantic

Oceanul Atlantic este al doilea cel mai mare ocean de pe Pământ, acoperind aproape 20% din suprafața sa și aproximativ 29% din suprafața sa acvatică. Dacă vă doriți să vizitați Oceanul Atlantic, puteți alege dintre numeroasele destinații turistice care se află pe coastele sale sau pe insulele sale. Este cunoscut pentru a separa “Lumea Veche” de Africa, Europa și Asia de “Lumea Nouă” a Americii în percepția europeană a lumii. Prin separarea sa de Africa, Europa și Asia de Americi, Oceanul Atlantic a jucat un rol central în dezvoltarea societății umane, globalizare și istoria multor națiuni.

Oceanul Atlantic are o formă alungită și în formă de S, întinzându-se longitudinal între Europa și Africa la est și America de Nord și America de Sud la vest. Este legat de Oceanul Pacific prin Oceanul Arctic în nord și prin Pasajul Drake în sud. Este delimitat artificial de Pacific prin Canalul Panama. Linia de demarcație dintre Oceanul Atlantic și Oceanul Indian este la meridianul 20°E. Atlanticul este separat de Oceanul Arctic printr-o linie care duce de la Groenlanda, prin insulele Svalbard până în nordul Norvegiei.

Oceanul Atlantic are o suprafață de aproximativ 106.460.000 km pătrați și un volum de aproximativ 310.410.900 km cubi. Adâncimea medie a oceanului este de aproximativ 3.646 m, iar adâncimea maximă este de 8.376 m în Fosa Puerto Rico. Temperatura apei variază în funcție de latitudine, sezon și curenti, fiind mai caldă la ecuator și mai rece la poli. Salinitatea apei variază și ea în funcție de precipitații, evaporare și râuri care se varsă în ocean.

Oceanul Atlantic are o mare diversitate de ecosisteme marine, găzduind o varietate de specii de plante și animale. Printre cele mai cunoscute specii se numără balenele, delfinii, rechinii, tonii, codii, homarii, algele și coralii. Oceanul Atlantic este influențat de mai mulți curenți marini importanți, cum ar fi Curentul Golfului, Curentul Nord-Atlantic, Curentul Sud-Atlantic, Curentul Ecuatorial și Curentul Labrador. Acești curenți afectează clima și vremea pe uscat.

Oceanul Atlantic a avut un rol important în istoria umanității, fiind scena unor evenimente majore precum explorarea și colonizarea Americilor de către europeni (începând cu expediția lui Cristofor Columb din 1492), comerțul transatlantic cu sclavi (între secolele XVI-XIX), schimbul columbian (transferul de plante, animale, boli și tehnologii între Lumea Veche și Lumea Nouă), războaiele navale (precum Războiul Civil American sau cele două Războaie Mondiale) sau dezvoltarea comunicațiilor transatlantice (prin cabluri telegrafice sau zboruri aeriene). Astăzi, Oceanul Atlantic rămâne un element esențial al comerțului mondial, transportului maritim și turismului.


Cu toate ca in Romania anotimpul cald s-a sfarsit, in alte parti ale lumii, vara nu numai ca nu se incheie acum, ea nu se incheie aproape niciodata! Este vorba despre destinatii exotice iarna si unele dintre cele mai spectaculoase locuri din lume, care va primesc in orice moment al anului, cu bratele deschise, soare, […]