Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Vacanta in Niksic

Niksic este un oraș și o municipalitate din nord-vestul Muntenegrului. Este al doilea oraș ca mărime din țară, cu o populație de 56.970 de locuitori în 2011, și se află în câmpia Niksic (Nikšićko polje), un platou carstic cu o suprafață de 48 km 2 și o altitudine de 640 m deasupra nivelului mării. Orașul este un important centru industrial, cultural și educațional din Muntenegru.

Niksic are o istorie lungă și bogată, care datează din antichitate, când a fost locul unei așezări a tribului ilir Endirudini și era cunoscut în sursele vremii ca Anderba sau Enderon. Imperiul Roman a construit aici o tabără militară (castrum Anderba) în secolul al IV-lea d.Hr., care a devenit mai târziu o fortăreață ostrogotă numită Anagastum. După sosirea slavilor în regiune, Anagastum a devenit Onogošt, care a fost numele orașului și al județului (župa) în Evul Mediu. Onogošt a fost redenumit ca Niksic la mijlocul secolului al XV-lea după Nikšići, un trib muntenegrean.

Niksic a fost parte din diferite state și imperii de-a lungul istoriei sale: Imperiul Bizantin, Regatul Serbiei, Imperiul Otoman, Principatul Muntenegrului, Regatul Iugoslaviei, Republica Socialistă Federativă Iugoslavia și Republica Federală Iugoslavia. În timpul dominației otomane, orașul a fost un important centru administrativ și militar pentru regiunea Hercegovina. În timpul domniei regelui Nikola I al Muntenegrului (1860-1918), orașul a fost modernizat și dezvoltat ca un centru industrial și cultural. După cel de-al doilea război mondial, Niksic a continuat să se dezvolte ca un centru industrial, cu fabrici de oțel, aluminiu și bere.

Orasul Niksic are o cultură diversă și vibrantă, influențată de moștenirea sa istorică și etnică. Are multe monumente culturale și istorice, cum ar fi podul Czar (Carev most), fortificația Bedem, piața Libertății (Trg slobode), monumentul regelui Nikola I, monumentul luptătorilor căzuți (Spomenik palim borcima), catedrala Saborna crkva, podul roman (Rimski most), lacul Krupac (Jezero Krupac) și palatul regelui Nikola (Dvorac kralja Nikole).

Niksic are o scenă artistică activă, cu multe teatre, muzee, galerii de artă și festivaluri. Are o bucătărie tradițională bazată pe carne de vită, oaie și porc, brânză, legume și plante aromatice. Printre preparatele tipice se numără cicvara (o mâncare din faină de porumb și brânză), kačamak (o mâncare din faină de porumb și lapte), priganice (gogoși cu miere sau gem) și rakija (o băutură alcoolică distilată din fructe).


In timpul romanilor, cel mai vechi oras de pe aceste meleaguri se numea Anderva sau Anderba. Numele i-a fost consemnat pe monumente din secolele III si IV (Itinerarium Antonini), care contine si o lista a drumurilor militare si navale ale Imperiului Roman, precum si numele principalelor statii ale acestora, insa si pe o harta a […]