Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Vacanta in Mongolia

Mongolia este o țară din Asia Centrală, fără ieșire la mare, situată între China și Rusia. Are o suprafață de 1,6 milioane de km pătrați și o populație de 3,4 milioane de locuitori. Este a optsprezecea țară ca mărime din lume și cea mai slab populată. Capitala și cel mai mare oraș al său este Ulaanbaatar, care are o temperatură medie anuală de minus 1,3 grade Celsius, fiind cea mai friguroasă capitală din lume.

Mongolia are o istorie și o cultură bogate. A fost centrul Imperiului Mongol în secolul al XIII-lea, cel mai mare imperiu cu suprafață continuu-terestră din istoria lumii. A fost cucerită de dinastia manciuriană Qing în secolul al XVII-lea și a devenit parte a Republicii Chineze în 1911. A declarat independența față de China în 1921, cu sprijinul Uniunii Sovietice. A adoptat o formă de guvernare democratică după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1990. Este recunoscută ca rezervație a biosferei din anul 1997 și ca sit Natura 2000 din anul 2012.

Mongolia este o țară cu un potențial turistic imens. Are peisaje variate, de la stepa și munți la deșert și lacuri. Are și un patrimoniu natural și cultural impresionant, cu peste 40 de specii endemice de plante, peste 50 de specii de mamifere, peste 160 de specii de păsări și peste 80 de situri arheologice. Are o gastronomie delicioasă, bazată pe carne de oaie, lapte fermentat și buuz (chiftele umplute cu carne). Are o viață nomadă tradițională, bazată pe creșterea animalelor și folosirea iurtelor (corturi circulare).

Printre principalele atracții turistice din Mongolia se numără:

– Parcul Național Gobi Gurvansaikhan, cel mai mare parc național din Mongolia, situat în sudul țării, în Deșertul Gobi. Aici se pot admira dunele de nisip Khongoryn Els, valea glaciară Yolyn Am, muntele Bayanzag (unde s-au găsit fosile de dinozauri) și fauna sălbatică (cămila bactriană, vulturul auriu, lupul mongol).

– Parcul Național Bogd Khan Ull (1783), cel mai vechi parc național din lume, situat în apropierea capitalei Ulaanbaatar. Aici se află muntele Bogd Khan Ull (2.267 m), care este considerat sacru de mongoli. Aici se pot practica drumeții, ciclism montan sau călărie.

– Karakorum, fosta capitală a Imperiului Mongol, situată în centrul țării. Aici se află ruinele palatului lui Genghis Khan și ale orașului medieval. Aici se află și mânăstirea Erdene Zuu (1585), cea mai veche mânăstire budistă din Mongolia.


Mongolia este tara cu cea mai scazuta densitate a populatiei. 1.564.116 km2 este suprafata totala a Mongoliei, a doua tara fara iesire la mare ca marime dupa Kazakhstan. Aceasta tara a campiilor, muntilor si cerului albastru are cea mai mica densitata a populatiei din lume cu doar 1.95 p/km2. Cel mai populat oras din Mongolia […]

Despre Mongolia s-a spus de-a lungul anilor ca este locul perfect pentru cei care vor sa se regaseasca. Pacea, linistea, campiile intinse si muntii acoperiti de permafrost picteaza o imagine idilica pentru turistii care vor sa evadeze din stresul zilnic al unui oras si sa se conecteze cu natura si frumusetile acesteia. Dar ce exact […]

Desi toata lumea crede ca Paralela 45 imparte distanta Ecuator Poli in jumatati egale exista diferente importante intre cele doua jumatati. Pamantul nu este o sfera perfecta, ci este turtit la Poli si bombat la Ecuator datorita fortei centrifuge determinata de rotatia pamantului asa ca ceea ce stiam, ca distanta de la Ecuator la Paralela 45 […]