Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Masivul Ceahlau supranumit si Muntele Sfant din inima Moldovei face parte din Muntii Bistritei, Carpatii Orientali si este un munte pe care il poate vizita oricine, chiar si cei care nu sunt obisnuiti cu traseele montane. In Ceahlau veti gasi trasee cu diferite grade de dificultate, si mai usoare si mai dificile, pentru orice tip de drumetie preferati. Se merge mai mult prin paduri si nu pe stanci sau pietre cum este prin alti munti din Romania.

Muntii Ceahlau

Acest munte iti ofera imagini panoramice deosebit de frumoase, avand pe parcursul traseelor mai multe puncte de belvedere. Urcand sus spre Cabana Dochia se poate vedea intregul lac Izvorul Muntelui si statiunea Durau. Cel mai frumos traseu panoramic pe care l-am urmat a fost acela de la Cabana Fantanele spre Cabana Dochia (banda rosie).

Trasee montane Ceahlau

Cel mai inalt varf este Ocolasul Mare (1.907 m), urmat de Varful Toaca (1.904 m). Pe Varful Toaca se ajunge mai usor, fiind foarte aproape de Cabana Dochia (45 min) aflata la altitudinea de 1.700 m.

Trasee montane Ceahlau

Ziua 1: Urcarea la Cabana Dochia

Cabana Izvorul Muntelui – Curmatura Lutu Rosu – Cabana Dochia.
Durata: 3-4 ore.
Dificultate: usor.

Dupa ce va cazati la cabana Dochia, mergeti pe Varful Lespezi (la 10 minute de cabana), este de fapt un platou pe drumul spre varful Toaca de unde se vad cele mai frumoase apusuri de soare. Dimineata, daca va treziti la ora 5 veti vedea si rasaritul de soare.

Ziua 2: Cateva Trasee pe Ceahlau

Cabana Dochia – Schitul Ceahlau – Cascada Duruitoarea – Poiana Viezuri – Cabana Fantanele – Varful Toaca – Cabana Dochia.
Durata: 9 ore (include pauzele pentru relaxare si fotografii, popasurile la cascada si la cabana Fantanele).
Dificultate: greu.

Schitul de pe Muntele Ceahlau

Cabana Dochia – Cascada Duruitoarea.
Durata: 1:45 – 2 ore.
Dificultate: mediu (traseu interzis iarna).

Cascada Duruitoarea – Poiana Viezuri – Cabana Fantanele (1220 m).
Durata: 2 ore.
Dificultate: mediu.

De la cascada Duruitoarea, traseul crucea rosie continua spre statiunea Durau, dar noi am mers doar pana la Poiana Viezuri si de acolo am urmat traseul Triunghi Galben pana la Cabana Fantanele.

Cabana Fantanele – Varful Toaca – Cabana Dochia.
Durata: 2 – 2:30 ore pana la statia meteo, iar de acolo urcati pe varful Toaca in aproximativ 15 minute. Inapoi la cabana Dochia ajungeti in 30 min.
Dificultate: mediu (traseu cu urcus continuu).

Ziua 3: Coborare inapoi de la Dochia la Izvorul Muntelui
Cabana Dochia – Claile lui Miron – Poiana Maicilor – Cabana Izvorul Muntelui (si inapoi la machineta)
Durata: 4 – 5 ore
Dificultate: Cabana Dochia – Poiana Maicilor: mediu – dificil, coborari abrupte
Poiana Maicilor – Izvorul Muntelui: usor (se merge prin padure)

Cum se ajunge pe Muntele Ceahlau

Bucuresti (E85)- Buzau – Ramnicu Sarat – Focsani – Bacau (DN 15) – Piatra Neamt (DN 12C) – Bicaz – inainte de baraj faceti stanga spre Izvorul Muntelui (si mergeti pana la iesirea din sat pana la cabana Izvorul Muntelui). Aici lasati masina in parcarea amenajata. Se fac aproximativ 6 ore din Bucuresti pana la Izvorul Muntelui.

Se percepe o taxa pentru intrarea in Parcul National Ceahlau si veti primi un pliant gratuit cu trasee. Puteti cumpara de acolo si o harta turistica mai detaliata.

Comments