Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Numita si ”Drumul Regelui”, Transalpina primeste numai cuvinte de lauda. Toti care au fost pe traseu Transfagarasan Transalpina sunt incantati de minunata priveliste. Transalpina este cea mai inalta si frumoasa sosea din Romania, care ofera o priveliste spectaculoasa turistilor atat din Romania cat si din strainatate.

Transalpina

Traseul montan care leaga Tansilvania de Oltenia (148 km), pleaca din localitatea Sugag, judetul Alba, trece pe langa Lacul Oasa, statiunea montana Obarsia Lotrului, statiunea Ranca si tranverseaza Muntii Parang. In drumul sau, Transalpina strabate trei judete: Alba, Gorj si Valcea. Este, de asemenea, cel mai inalt drum national din Romania, peste 2.000 metri altitudine. Punctul cel mai inalt fiind Pasul Urdele, 2.145 m.

Istoricul Transalpinei

Se cunoste ca drumul a existat de pe vremea romanilor, iar in timpul Primului Razboi Mondial a fost pietruit de germani, dar a fost folosit foarte putin. In perioada urmatoare, cea interbelica, Transalpina a fost reconstruita si inaugurata de regele Carol al II-lea, devenind astfel cel mai buna realizare a vremii. Germanii au reabilitat din nou acest traseu in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial pentru a-l folosi ca punct strategic.

Drumul regelui

Dupa aceasta perioada, drumul nu a mai fost utilizat si s-a degradat. CNADNR a decis dupa mai bine de sapte decenii sa repuna in functiune Transalpina. In anul 2009, lucrarile de asfaltare au inceput, iar astazi drumul este finalizat aproximativ 98%. Localnicii au botezat-o “Poteca Dracului”.

Comments