Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Centrele Spa aduc in 2021 inovatii pe toate planurile, de la terapii, fitness si infrumusetare, la arhitectura, design si bucatarie Spa, inovatii ce duc spre integrarea conceptului de Spa in viata de zi cu zi in marile aglomerari urbane. Analizand in detaliu cele mai importante trenduri Spa in 2021, intrezarim viitorul, de la modul in care ne decoram locuintele si la modul in care dormim, la cum ne planificam intemeierea familiei.

Welness spa

1. Gimnastica Feng-Shui
Spunem adio peretilor cu oglinzi obsesive si luminilor fluorescente, acestea sunt inlocuite treptat cu arta discreta, caderi de ape, si, mai general, acea animatie-a-sufletului, prin design si ambienta, datorita careia Spa-urile au devenit faimoase. Mai mult de 30 de ani, salile de aerobic si fitness aratau la fel peste tot in lume, pana acum.

Dupa primele proiecte ambitioase ale centrelor Gwinganna din Australia, Clay din New York, si vizionarilor avangardisti de la Techno Gym din Italia (faimosi pentru superbul sistem Kinesis), studiourile de fitness si aerobic a devenit, inafara de locul unde iti tonifici corpul, spatiul unde iti eliberezi mintea si spiritul.

2. S-a nascut o stea terapeut
Dincolo de orice aspect, o terapie Spa este benefica atunci cand este efectuata de un terapeut priceput. Pentru mult timp, s-a cautat formula perfecta pentru un salon Spa desavarsit prin design si imagine, lasand personalul pe ultimul loc. Astazi terapeutii au iesit din anonimat, iar cunoscatorii cauta in mod special personalul cu tehnica excelenta, cunostinte si atitudine pozitiva.

3. Wellness, Wellness, Wellness
Termenul “wellness” este definit prin “calitatea de a fi intr-o stare de sanatate buna, considerata drept un scop in sine”. Ideea de wellness a luat o amploare deosebita si se aplica in multe domenii, inclusiv in “industria” Spa. Se estimeaza ca ideea de wellness va avea acelasi impact si dezvoltare precum automobilele sau computerele, constituind “noua idée revolutionara” pentru societate.

Valul “wellness” provine din constientizarea faptului ca modelul industriei medicale si farmaceutice este unul gresit (intrucat nu pune accentual pe preventie), si din dorinta consumatorilor de a fi mai sanatosi, plini de vitalitate si de a prelungi varsta si atributele tineretii.

Daca starea “wellness” este un scop, atunci terapia Spa este cel mai comfortabil mod de a-l atinge. Experientele Spa nu mai sunt considerate “tratamente”, fitness, nutritie, educatie, practici ale medicinei alternative: reiki, medicina traditionala chineza (care va deveni mult mai cunoscuta dupa Olimpiada de la Beijing), toate acestea au devenit aspecte importante ale complexitatii Spa.

4. Slabitul si detoxifierea
Pentru mult timp, programele de detoxifiere si pierdere in greutate au fost asociate cu o adevarata tortura, privare de orice placere, conditii spartane, supraveghere stricta, ca si cum am fi fost pedepsite pentru “pacatele” noastre.

Din ce in ce mai multe Spa-uri au inceput sa trateze ideea de cura de detoxifiere drept o celebrare, mai degraba decat o penitenta. La urma urmei, daca aceleasi rezultate benefice pot fi obtinute in camere superbe si luminoase, cu terapii Spa si intr-un mediu relaxat, de sa nu traim un pic in timp ce incercam sa ne imbunatatim viata?

In paralel cu acest trend se desfasoara adoptarea ideii de Spa in centrele medicale de dezintoxicare si dezalcoolizare, care au inceput sa introduca elemente precum fitness-ul, nutritia, masajul si meditatia in programele zilnice.

5. Mania Spa in piata imobiliara
Numarul complexelor rezidentiale si a hotelurilor care au inclusa o componenta Spa (piscina, salon fitness, centru de masaj) este in continua crestere. Trend-ul se datoreaza in principal cuplurilor tinere, de varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani atrasi de ideea de wellness si de a creste copiii in comunitati ce ofera activitati in aer liber. Acestea patrund pe piata imobiliara in cautarea de case de vacanta sau de locatii inafara aglomerarii urbane.

6. Luati somnul in serios
Ce a inceput ca un sfat, a devenit in ultimul timp un adevarat trend, din ce in ce mai multe centre Spa au constientizat ideea ca somnul este un prim pas catre wellness, si isi concentreaza eforturile catre incurajarea si crearea unui mediu perfect pentru ca oaspetii sa beneficieze de un somn sanatos. Somnul este luat din ce in ce mai mult in serios datorita studiilor medicale ce atesta importanta acestuia pentru imbunatatirea productivitatii, a sanatatii cardiovasculare si, recent, pentru pierderea in greutate.

Din ce in ce mai multe destinatii Spa vor oferi “programe pentru somn” (incluzand analize medicale ale somnului), “spatii pentru motait”, lenjerie si saltele ultracomfortabile, CD-uri cu zgomot alb, terapii yoga pentru somn si masaje creative pentru inducerea unui somn sanatos. Conform unor studii efectuate pentru persoanele care merg la terapii Spa, mai mult de 72% declarat ca au atipit in timpul procedurilor, in timp ce doua persoane din trei au declarat ca doresc ca centrul Spa sa asigure o “zona pentru dormit”.

7. Linistea fertilitatii
Dupa ce au luat hotararea de a intemeia o familie, multe femei constata nu este chiar atat de usor sa ramana insarcinate. Pentru ca stresul este adesea o cauza majora pentru intarzierea aparitiei sarcinii, multe cupluri aleg terapiile Spa in cautarea linistii si al unui mediu romantic.

Centrele Spa ofera din ce in ce mai multe terapii si programe de nutritie pentru imbunatatirea fertilitatii. Cateva exemple ar fi: Programul pentru ameliorarea infertilitatii de la Raj Ayurvedic Spa, Iowa, Ritual de Fertilidad de la Tides Riviera Maya (un stravechi ritual de fertilitate), Mexic sau Terapia Lunaception de la Qua Spa. O alternativa naturala pentru cuplurile care evita tratamentele cu hormone este acupunctura.

Conexiunea Spa – bebe nu se termina odata cu conceptia. Din ce in ce mai multe cupluri care asteapta un copil merg la terapii Spa pentru “a-si incarca bateriile” inainte de a deveni parinti, si din ce in ce mai multe mamici merg la Spa pentru a-si redobandi silueta, cu bebe la purtator.

8. Super-experientele hidro-termale
Cate Spa-uri trebuie sa vizitezi pentru a experimenta o baie balineza cu multi-abur, o sauna finlandeza autentica, o baie de plante greceasca, o baie sarata japoneza, un hammam, o sauna tiroleana sau o gradina zen? Raspunsul este unul singur! Le vei gasi pe toate la Aqua Sana, parte a conceptului “World Spa”, in UK, un parc thematic cu experiente termale si Spa, cu pret unic pentru intrare. Acesta este doar un exemplu al noului trend, care intruneste trei realitati ale conceptului Spa:

1. Concepte invatoare de design.
2. Recunoasterea beneficiilor hidro-terapiilor si a terapiilor alternante (cald-rece).
3. Nevoia de terapii Spa fara personal, datorata costurilor mari.

Acest trend se manifesta si dincolo de ocean, Kohler Spa, Chicago, cu “Cercul linistii” care include piscine si caderi de ape; Banyan Tree Spa Bahrein, unde aventura Spa cuprinde dusuri de tip ploaie cu aburi, experiente spectaculoase cum ar fi “furtuna de vara” sau “iarna arctica”, aburi de grota, dusuri tropicale, sauna cu plante, gradina hidrotermala cu piscine, aqua jeturi, Jacuzzi si gheizare.

9. Explorarea Spa-urilor urbane
Unul dintre avantajele de a trai in marile orase este placerea de a descoperi noi sanctuare Spa. Sunt trei factori care contribuie la dezvoltarea acestui trend. Multe dintre tinere au deja o bogata experienta Spa si sunt in masura sa aprecieze calitatea terapiilor. Multe persoane considera Spa-urile drept o parte importanta a starii de wellness, insa nu au suficiente resurse pentru a frecventa Spa-urile de top. Este o explozie de Spa cu terapii din toate colturile lumii (in general apartinand imigrantilor, care aduc know-how-ul original), de la masajele thailandeze la acupunctura si sauna finlandeza, multe dintre ele oferind terapii autentice, terapeuti experimentati si preturi accesibile.

10. Conectat sau deconectat
Este mai relaxant sa mergi la Spa sis a-ti pastrezi cu tine telefonul mobil, sau sa te deconectezi cu totul de realitatea noastra hiper-conectata? Din perspectiva unui centru Spa, este bine ca oaspetii sa intre cu Blackberry-ul intr-o sesiune de reflexoterapie, sau ar trebui interzise orice conexiuni cu exteriorul in saloanele de relaxare?

Un studiu realizat in SUA, unde industria Spa este foarte dezvoltata, indica faptul ca cererea pentru serviciile Spa a crescut in patru din cinci centre care au transformat saloanele in free-zones pentru laptopuri, blackberry si telefoane mobile. Insa cu unul din cinci centre in care clientii au solicitat Wireless Internet si acces cu telefoanele mobile, se pastreaza ideea ca trendul trebuie interpretat drept o nevoie de a customiza experienta Spa.

Deci urmatoarea data cand intrati intr-un salon Spa, nu fiti surprinsi daca intrebarile obisnuite de genul: “ulei de lavanda sau trandafir”, “ce fel de muzica de fond doriti” vor fi urmate de o noua optiune: “conectat sau deconectat?”

Comments