Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Cravata este probabil cea mai faimoasa inventie care a venit din Croatia. Cravata a aparut in secolul al XVII-lea, cand un grup de mercenari croati in costume traditionale au impresionat pe regele Frantei, Ludovic al XIII-lea, cu bucatile de tesatura pe care le purtau la gat. Regele a recomandat ca acest accesoriu sa fie adoptat de poporul francez, iar curand cravata a devenit cel mai fierbinte accesoriu de moda pe strazile Parisului si ale altor orase.

Numele cravata provine de la o amestecare a etimologiei si pronuntiei. Cuvantul croat pentru croati este hrvati, in timp ce francezii ii numeau pe acestia Croats. Amestecand cele doua cuvinte, obtii cravat. Nu este chiar un portmanteau, dar este incantator oricum. Cravata a pornit ca un accesoriu purtat de mercenarii croati. Acestia purtau niste bucati de material rosu la gat, iar aceasta moda a fost preluata de soldatii francezi, iar mai apoi de intreaga Europa. Cravata este si in prezent un accesoriu preferat pentru toate ocaziile, iar pentru aceasta trebuie sa le multumim croatilor.

Inventii croate: cravata, parasuta, creionul mecanic, torpila

Croatia este o tara mica, dar inventatorii si inovatorii croati sunt autorii unei intregi game de inventii, idei si inovatii care au indatorat intreaga lume! Unele dintre cele mai cunoscute inventii croate sunt:

Cravata (Cravat), pe care am discutat-o deja.

Parasuta, inventata de Faust Vrančić in secolul al XVI-lea, care a realizat si primul salt cu parasuta dintr-un turn din Venetia.

Torpila, inventata de Giovanni Luppis in secolul al XIX-lea, care a fost primul proiectil autopropulsat subacvatic.

Becul electric cu filament de tungsten, inventat de Franjo Hanaman si Aleksandar Just in 1903, care a fost primul bec electric cu durata lunga de viata.

Creionul mecanic, inventat de Slavoljub Penkala in 1906, care a fost primul creion cu mina retractabila.

Azitromicina, un antibiotic cu spectru larg, inventat de Slobodan Đokić, Gorjana Radoboja-Lazarevski, Zrinka Tamburasev si Gabrijela Kobrehel in 1980.

Parcarea prin SMS, un sistem care permite platirea parcarii prin telefon mobil, inventat de un grup de informaticieni croati in 2000.

Orga de mare, o instalatie arhitecturala si muzicala care foloseste energia valurilor pentru a crea sunete armonioase, creata de Nikola Basić in 2005 in Zadar.

Acestea sunt doar cateva exemple de inventii croate care au avut un impact asupra lumii. Exista multe altele pe care le puteti explora daca sunteti curiosi.

Tot in Croatia putem regasi cel mai scurt furnicular din lume. In Zagreb, un funicular va va purta pe o distanta de 66 de metri din “Orasul de sus” in “Orasul de jos”. Aceasta distanta se parcurge in 55 de secunde si a fost deschis in anul 1890, fiind cel mai vechi mijloc de transport public din Zagreb.

Comments

Exit mobile version