Salina Turda este cel mai spectaculos loc subteran din lume, modelat de oameni si o adevarata poarta spre inima Transilvaliei. In Turda veti vedea indicatoare spre salina sau strandul Durgau si este bine sa va orientati dupa ele. Noi ne-am luat doar dupa GPS care ne-a dus pe o straduta ingusta si cu multe scari, cam greu sa mearga masina pe scari, asa ca ne-am intors la drumul principal si ne-am uitat dupa indicatoare.
Salina Turda – Program, pret si cazare
Program de vizitare Salina Turda: Luni – Duminica, de la 09.00 – 19.00 (ultima intrare in salina este la ora 18.00).
Tarife Salina Turda: 50 ron / persoana in timpul saptamanii si 60 ron / persoana in weekend si in sarbatorile legale. Copii, elevii, studentii si pensionarii vor plati 30 ron / persoana. Nu se percepe taxa foto, adica puteti sa faceti cat de multe poze doriti.
Cazare Salina Turda: pensiunile din orasul Turda pe care le recomandam sunt Pensiunea Edy si Castelul Printul Vanator.
In salina temperatura este constanta 10 – 12 grade celsius. Daca o vizitati vara trebuie sa va luati o haina in plus. O vizita dureaza in medie 1 ora si jumatate – 2 ore, dar sunt si alte activitati pe care le puteti face in salina:
– plimbare cu barca pe lacul subteran
– plimbare in roata mare
– teren minigolf
– pista bowling
– inchiriere teren de sport
– masa biliard
– masa de tenis
– amfiteatru
In timpul domniei austro-ungare (sec. XVII – XIX) s-a dezvoltat foarte mult industria extractiva, fiind extinsa si Salina de la Turda prin construirea mai multor mine. Veti vedea si in salina la intrare cateva schite cu planurile de amenajare a salinei, realizate de austrieci. Salina a fost exploatata pana in anul 1932, dupa care lucrarile au fost sistate din cauza randamentului scazut si a dotarilor tehnice. Salina s-a redeschis in 1992 doar pentru turisti si cei care vor sa urmeze un tratament terapeutic. In 2008 au inceput lucrari de modernizare cu sprijinul Uniunii Europene, fiind redeschisa publicului in ianuarie 2010.
Au fost modernizate cateva sali din Salina Turda si amenajate cu multe luminite:
– Mina Rudolf. S-a construit un lift panoramic, cu pereti de sticla, o pista de minigolf, piste de minibowling, teren de sport, amfiteatru cu 180 de locuri, o roata-carusel si un loc de joaca pentru copii.
– Mina Terezia. A fost amenajat lacul subteran pe care te poti plimba cu barca. Tarifele de inchiriere a barcilor sunt decente: 30 lei / 20 minute, iar intr-o barca incap maxim 3 persoane.
– Mina Ghizela. Amenajata special pentru activitatea de tratament balnear. Pavilionul de la intrare este asemanator unui iglu.
Comments