Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Rezervatia naturala Scarita Belioara se afla in masivul Muntele Mare din Apuseni si aici se gasesc mai multe specii de plante rare: sangele voinicului, argintica, martaloaga, caldarusa, gentiana, buzata, crinul pestrit.

Scarita Belioara Apuseni

Traseu Scarita Belioara

Incepem sa urcam pe marcajul Cruce Rosie si Punct Rosu, pe drumul din stanga. De jos se vad foarte bine varfurile tuguiate, sub forma unor turnuri (Coltul Bleantului, Piatra Belii, Varful Negrilii). Ajungem si intr-o poienita plina de scaieti de munte. Dupa aproximativ 2 ore, la iesirea din padure traseul se intersecteaza cu marcajul cruce albastra, un drum forestier care coboara spre stanga pana in statiunea Baisoara. Noi urcam pe acest traseu prin dreapta pana intalnim marcajul triunghi albastru si triunghi rosu. De aici nu mai urcam si mergem doar pe langa culmile muntilor. Panoramele vazute de aici ar fi trebuit sa fie spectaculoase, dar noi am mers la inceputul lunii septembrie si am prins o vreme cu ceata.

Scarita Belioara Muntii Apuseni

Am continuat drumul prin padure pe traseul triunghi albastru pana cand acesta se intersecteaza cu punctul rosu si drumul coboara pe langa o vale, cred ca este valea Rastoaca, afluent al raului Belioara. Nu mergeti mai departe pe triunghiul albastru pentru ca va duce in alta directie. Coboram pe traseul cu punct rosu pana jos, inapoi la masina (aproximativ 1 ora).

Traseu Scarita Belioara Apuseni

Aici este o descriere mai detaliata a traseului, pe care am urmat-o si noi, dar in sens invers fata de cum scrie aici: circuitul rezervatiei Scarita Belioara.

Marcaje: Cruce Rosie – Cruce Albastra – Triunghi Albastru – Triunghi Rosu – Punct Rosu.
Durata: 4-5 ore (de la baza muntelui si pana la coborare inapoi la masina).
Traseu: Posaga de Jos – Cheile Posegii – Posaga de Sus: la iesire din sat, aproape de munte lasam masina intr-un fel de “parcare” si incepem Circuitul Rezervatiei Scarita Belioara.
Altitudine maxima: 1371m.

Alte obiective turistice din acesta zona: Salina Turda, Vanatarile Ponorului, Huda lui Papara, Cheile Turzii.

Cum ajungeti la Scarita Belioara

Din Turda mergeti cu masina pe DN75, pe valea raului Aries, apoi dreapta cand indicatorul ne arata spre Posaga de Jos si Cheile Posagii. Ajungem in Posaga de Jos si mergem mai departe prin Posaga de Sus si ne oprim chiar unde incep stancile Scaritei Belioara.

Comments