In Bucovina, natura este la ea acasa. Rezervatia 12 Apostoli din Parcul National Calimani se intinde pe o suprafata de 200 de hectare, locatia exacta este spre Vatra Dornei, unde au fost “sculptate” de-a lungul vremii numeroase figuri zoomorfe si antromorfe, aceasta fiind si rezultatul fragmentelor de lava cimentata. Figura unui mos cu barba, spre nord, a unui batran spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei cu o silueta asemanatoare cu cea a faraoanei Nefertiti sunt cateva dintre reprezentatiile Rezervatiei 12 Apostoli.
Profilul branului este redata prin aceea ca are trei fete distincte orientate spre trei carari: spre Gura Haitii se afla o fata lata, brahicefala, spre nord putem vedea capul mai mic cu o frunte mai ingusta si o barba alungita, iar spre sud regasim un chip mai inalt si ingust de tip dolicocefal avand parca un coif pe crestet.
Se spune ca originea acestor formatiuni megalitice este data de modelarea eoliana, dezagregarea fizica, eroziunea aglomeratelor si de multe altele. Exista si anumite ipoteze care arata ca aceste formatiuni au fost realizate de catre om, dar au ramas doar la stadiul de povesti romantice, seducatoare, spuse pe vremuri si ramase ca istorii locale.
In partea de vest a rezervatiei 12 Apostoli se gasesc jnepenisuri si ienuparete, impreuna cu un monument al naturii unic, cocosul de mesteacan Lyrurus tetrix. Activitatea vulcanica impreuna cu agentii externi a dus la creearea unor forme stancoase deosebite care au inspirat folclorul local precum si cultul religios ortodox.
Rezervatia 12 Apostoli se afla in satul Guta Haitii, in muntii Calimani. Timpul de mers pana la aceasta este in jur de 2 ore, marcajul este pe bulina albastra, iar intrarea se face prin partea dreapta a carierei de piatra. Gradul de dificultate este unul usor. La inceputul traseului se tranverseaza fanete si pasuni, apoi padurea de molid.
Comments