Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Stiti care este primul oras iluminat cu petrol? Primul oras din lume care a folosit petrolul lampant pentru iluminarea strazilor este Bucurestiul! Exact in urma cu 165 de ani, la Bucuresti se introducea iluminatul public cu lampi cu petrol lampant. Pe 30 aprilie 1857, capitala Romaniei devenea primul oras din lume iluminat in acest fel. 

Detinand Fabrica de Gaze din Ploiesti si totdata prima fabrica petrol lampant din lume, petrolul folosit la iluminarea strazilor era distilat aici facand posibila, la data de 30 aprilie 1857, iluminarea orasului Bucuresti, capitalei Romaniei, chiar inaintea celor mai cunoscute orase Europene. 

Petrolul romanesc a devenit prin acest mijloc primul combustibil intrat in circuitul comercial, iar 14 ani mai tarziu, in anul 1871, in Bucuresti erau peste 785 de felinare alimentate cu petrol lampant, urmand ca la inceputul secolului 20 sa existe 3.060 de felinare cu petrol, 990 cu ulei mineral, 400 cu gaz aerian si 200 cu becuri electrice, numite si “lampi cu arc voltaic”.

Petrolul lampant a fost preferat pentru iluminare deoarece avea proprietati deosbite: inodor, incolor, avea flacara luminoasa, iar in urma arderii nu rezultau elemente nocive.

Comments

Exit mobile version