Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Potsdam, capitala landului Brandenburg, este un orasel din nord-estul Germaniei pozitionat pe cursul raului Havel, aflat la numai 20 km departare de Berlin. Prima atestare documentara a orasului dateaza din anul 993, cand intr-un document semnat de regele Otto III este mentionata denumirea de “Poztupimi” (“sub stejari”), facand referire la o straveche fortareata slava si la asezarile adiacente. Mai apoi, in anul 1664 regele Frederick William decide ca Potsam sa devina a doua sa resedinta, si isi doreste sa transforme intreaga insula intr-un paradis, iar dorinta sa a devenit realitate as putea spune.

Potsdam Germany

Palatele si bisericile din Potsdam

Desi cuprinde un numar impresionant de cladiri istorice, Potsdam este un oras tanar, iar cei mai multi dintre cei aproximativ 140.000 de rezidenti locuiesc in case ce nu sunt mai vechi de 30 de ani. Majoritatea palatelor din Potsdam au fost construite drept resedinte de vara pentru regii regatului Prusiei, iar incepand cu anul 1990 palatele si parcurile din Potsdam au fost inscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Sistemul public de transport din Potsdam este excelent si exista 5 linii de tramvai ce poarta numele destinatiilor aferente (Schlosser-Linie, Krongut-Linie, Tropen-Linie, Cecilienhof-Linie si Filmstadt-Linie) si care ofera o buna alternativa pentru un tur complex si rapid al orasului. Cu toate acestea, multi sunt cei care aleg sa foloseasca bicicleta drept principal mijloc de locomotie, poate si pentru ca biciclistii au benzi dedicate, si tot pentru acestia existand numeroase cycle path-uri in toate parcurile si zonele verzi din oras.

Pornesc spre centru, traversand faimosul pod Lange Brucke si care imi ofera o prima perspectiva asupra orasului: in partea stanga observ Lustgarten, cea mai veche gradina din Potsdam, cu Ringerkolonnade si Neptunbassin, iar in dreapta se inalta domul bisericii Sf. Nicolae (Nikolaikirche), statuia titanului Atlas de pe cladirea vechii primarii si in indepartare turnul de 84 de metrii al hotelului Seniorenresidenz Heilig-Geist-Park, construit de arhitectul venetian Augusto Romano Burelli.

Schloss Charlottenhof Potsdam

In mijlocul Pietei Vechi, se afla Obeliscul cu medalioanele celor mai importanti si influenti arhitecti ce si-au lasat amprenta asupra orasului (G.W. von Knobelsdorff, C.P.C. von Gontard, K.F. Schinkel si F.L. Persius), vechea primarie (Altes Rathaus) construita de catre arhitectul olandez Jan Bouman sub forma unui “palazzo” italian, precum si Poarta Fortunei proiectata in 1701, asemenea unui arc de triumf, pentru a comemora transformarea Prusiei in regat.

De jurul imprejurul pietei, cateva cladiri cu fatade in stil italian mai amintesc de trecutul istoric si de farmecul de odinioara al acestei zone. Superba Biserica luterana Nikolaikirche este una dintre cele mai impresionante lucrari ale lui Karl Friedrich Schinkel si a reprezentat inima orasului Potsdam incepand cu anul 1830, fiind construita avand drept surse de inspiratie basilica Sf. Petru din Roma, catedrala St. Paul din Londra si Pantheon-ul din Paris. Din turnul bisericii se poate admira panorama intregului oras, iar datorita acusticii sale deosebite, Nikolaikirche a devenit locul ideal pentru organizarea concertelor importante.

Nikolaikirche Potsdam

Lasand in urma Platz der Einheit (Piata Unirii) si centrul comercial Wilhelmgalerie, cotesc pe Franzosische Strasse si ma opresc pret de cateva minute sa admir Biserica Franceza (Franzosische Kirche), cea mai veche biserica ramasa intacta din Potsdam si care in 1806, in timpul ocupatiei franceze, a fost folosita drept staul de catre trupele lui Napoleon. Mai apoi imi indrept pasii spre Bassinplatz si spre biserica romano-catolica a Sf. Petru si Pavel, care a fost construita intre anii 1867 – 1870 din caramizi galbene de catre ucenicul lui Schinkel, Wilhelm Salzenberg, alaturi de August Stuler. Clopotnita inalta de 64 de metrii ascunde 3 clopote imense si a fost conceputa dupa turnul Basilicii San Zeno Maggiore din Verona.

Foarte aproape de Bassinplatz se afla Hollandische Viertel sau cartierul olandez, una dintre cele mai faimoase atractii ale Potsdam-ului, fiind unicul cartier european (exceptandu-le pe cele din Olanda) construit in intregime dupa stilul arhitectural tipic olandez. Constructia celor 134 de cladiri din caramida a inceput in anul 1737, la dorinta lui Friedrich Wilhelm I de a atrage cat mai multi artisti si mestesugari care sa se mute si care sa locuiasca in acest cartier din Potsdam.

Holländische Viertel Potsdam

In prezent, Hollandische Viertel este locuit de artizani si artisti, fiind locul perfect pentru a cumpara suveniruri autentice, pentru a savura o cafea buna la una dintre cafenelele cochete, de a servii pranzul intr-unul dintre multele restaurante ce pun la dispozitii mancaruri traditionale, sau pur si simplu pentru a admira galeriile si muzeele ce sunt gazduite aici. In aprilie, in cartierul olandez are loc Festivalul Lalelelor, iar piata cu produse de ceramica ce se organizeaza in luna septembrie atrage mii de turisti.

Atractii turistice de vizitat in Potsdam

Grabesc pasul si ajung de indata in parcul Neuer Garten, sau gradina cea noua, ce a apartinut odinioara regelui Frederick William II, nepotul si succesorului lui Frederick II, si care a fost proiectat sub forma unei imense gradini englezesti. Principalele atractii turistice din parcul Neuer Garten sunt: Gotische Bibliothek, un pavilion de gradina realizat in stilul neogotic, avand o superba scara spiralata, Orangeria ce prezinta o fatada cu influente egiptene, intrarea in edificiu fiind pazita de un sfinx asezat pe cel 4 coloane si de statuile din marmura neagra a doua zeitati.

Orangery Potsdam

Marmorpalais sau Palatul de Marmura construit in stilul clasic timpuriu din caramizi si marmura fina si al carui interior a fost realizat de catre faimosul arhitect C.G.Langhans (cel care a fost responsabil si cu constructia Portii Brandenburg din Berlin), precum si Palatul Cecilienhof renumit mai ales dupa Conferinta de la Potsdam din 1945, cand aliatii victoriosi (Winston Churchill / Clement R. Attlee, Harry S.Truman, si Josef W. Stalin) s-au intalnit sa discute viitorul Germaniei si al Europei.

Neuer Garten Potsdam

In imediata apropiere a parcului se afla si Glienicke Brucke, podul care odinioara lega resedintele Hohenzolernilor din Berlin si Potsdam si care a devenit faimos pentru schimburile dintre spionii secreti, schimburi ce aveau loc frevent aici in timpul Razboiului Rece. Glienicke Brucke asigura si un extraordinar punct de belvedere mai ales toamna cand parcurile devin aurii. In fata este Parcul Glienicke, iar de cealalta parte a raului Havel, se intind parcul, studiourile de filmare si cartierul Babelsberg, de departe unul dintre cele mai frumoase locuri din Potsdam.

Glienicke Brücke Potsdam

Imi arunc un ochi pe harta orasului si la ceas, si imi dau seama ca este timpul pentru o plimbarea pe Brandenburger Strasse si pentru vizitarea palatului Sanssouci. Brandenburger Strasse rasuna de melodiile artistiile stradali, iar turistii iau cu asalt cafenelele, restaurantele si magazinele in cautarea lor de suveniruri, produse traditionale, chilipiruri, dulciuri sau carti. In capatul strazii se gaseste Brandenburger Tor, poarta cu forma unui arc de triumf roman, construita la ordinul lui Frederick II pentru a comemora victoriile sale din timpul razboiului de sapte ani.

Friedenskirche Potsdam

Traversez Luisenplatz, si de indata imagini de poveste cu printi si printese ma invita sa pasesc spre lumea de basm ascunsa dincolo de portiile parcului Sanssouci. Friedenskirche (sau Biserica Pacii) cu clopotnita sa inalta de 42 m strajuieste parca intrarea in parc, iar gradina Marly din imediata vecinatate accentueaza atmosfera placuta, de poveste, ce invaluie aceste locuri. De indata se intrezareste Palatul Sanssouci, cel care atrage anual peste 2 milioane de vizitatori si care este comparat de catre localnici cu faimosul palat Versailles. Gradinile palatului, Orangeria, Chinesisches Haus, templele si celelalte edificii din interiorul parcului au deasemenea un farmec unic, deosebit, extraordinar, si transmit o puternica stare de liniste si pace. In acest parc, timpul capata cu siguranta alte dimensiuni.

Comments