Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Cand te gandesti la ceva ce a primit denumirea de Poarta Iadului, gandul iti fuge la un loc ireal, desprins de povestile din groaza sau de speriat copiii si, cel mai probabil, la o gaura fara fund in pamantul intunecat. Ei bine, exista un asemenea loc in Turkmenistan, Derweze sau Poarta Iadului, care iti arata ca povestile pot fi pe bune si pot fi chiar mai mult decat ti-ai imaginat.

Locul magic de la Derweze

Nu este de groaza pentru cei curiosi, ci mai degraba inca un spectacol incredibil. Poarta Iadului este, asa cum ii spune si numele, o deschidere in pamant ce pare a fi potrivita unei descinderi in infern printre flacari. Evident, descinderea nu este recomandata celor care doresc sa se si intoarca din Turkmenistan, dar obiectivul neobisnuit poate fi admirat si fotografiat in voie.

Cum a aparut Poarta Iadului

In anul 1971, un grup de geologi sovietici au sapat accidental in acest loc. Calculele eronate i-au adus aici, deasupra unui zacamant urias de gaze naturale. In locul sapaturilor, pamantul s-a surpat, formand o gaura de 70 m in diametru. Pentru a evita dezastrele ce putea aparea de pe urma emanatiilor de gaze, specialistii au decis sa le dea foc. Spre surprinderea tuturor, gazul care, conform studiilor, ar fi trebuit sa arda intr-o singura zi, este si acum cel care creeaza spectaculosul peisaj de la Derweze, Poarta Iadului.

Ai avea curajul sa vizitezi acest obiectiv ciudat?

Comments