Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Plevna este cel de-al saptelea cel mai cunoscut oras din Bulgaria. Situat in partea de nord a tarii, acesta este centrul administrativ al provinciei, centrul economic al regiunii de centru-nord si al treilea oras ca marime din Bulgaria de Nord, dupa Varna si Ruse.

Cele mai vechi vestigii de asezari umane in aceasta zona dateaza din mileniul 5 i.e.n., din perioada neoliticului. Numeroase descoperiri arheologice, printre care si cea mai mare comoara din piese de aur descoperita in Bulgaria, fac dovada existentei unei importante culturi trace, aceasta populatie locuind in zona pentru cateva mii de ani. La inceputul erei crestine, regiunea a fost integrata in provincia romana Moesia. In Evul Mediu, orasul s-a dezvoltat in cadrul primului si celui de-al doilea imperiu bulgar.

Cand slavii au populat regiunea, i-au dat denumirea curenta de Plevna, asociind-o cu fertilitatea. Sub ocupatie otomana, Plevna si-a pastrat infatisarea si cultura bulgare. Asediul Plevnei, de catre armatele rusesti si romane, a durat cinci luni, iar capitularea cetatii, sub sabia colonelului Mihail Cerchez, in data de 28 noiembrie 1877, este asociata cu victoria si castigarea independentei de stat a Romaniei.

Locuri de vizitat in Plevna

Majoritatea obiectivelor turistice din oras sunt legate de Razboiul ruso-turc. Dintre cele mai renumite, mentionam Mausoleul Sf. Gheorghe. Fara indoiala, unul dintre cele mai interesante muzee este Muzeul Regional de Istorie, cu o vasta expozitie de 5000 de obiecte, organizata in 24 de sali si divizata in 5 sectii: arheologie, ocupatia otomana si renasterea bulgara, etnografie, istorie contemporana si natura. Alte muzee recomandate: Muzeul de Independenta Plevna, Muzeul Societatii de Vanat si Pescuit, alaturi de numeroase galerii de arta si biserici. Vizitatorii sunt impresionati de coloana de stanca naturala Mechoka, de catre cetatea medievala Gradishte, de pestera Tzarevata si drumul roman.

Daca ai fost in Plevna, spune-ne impresiile tale in rubrica de comentarii de mai jos.

Comments

Exit mobile version