Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Poate nu chiar atat de la indemana si de dotata ca cele de pe Valea Prahovei sau Poiana Brasov, Statiunea Paltinis din judetul Sibiu, cea mai inalta din tara (1450 m) si totodata prima statiune montana din Romania (1894 m) este o optiune interesanta pentru un weekend prelungit destinat sporturilor de iarna si, de ce nu, turelor prin rezervatia Iezerele Cindrelului (din muntii cu acelasi nume) la faimoasele lacuri glaciare. Asadar cum ajungem pe partia Paltinis?

Partia Paltinis

Cu masina
Primul stop-point pentru a ajunge la partia Paltinis este Sibiul. Din Bucuresti se pot alege doua rute. Prima, Bucuresti-Pitesti-Ramnicu-Valcea. Valcea-Sibiu-Paltinis, este mai rapida datorita autostrazii si traverseaza sosele bine intretinute, insa parcurge Dealul Negru si Valea Oltului, zone ce impun anumite limitari pe timp de iarna.

Cealalta, prin Brasov-Sibiu, pe eternul DN1, este mai lunga cu circa 75 de km, drumul intre Brasov-Sibiu nefiind atat de lin (gropi, hartoape). In Sibiu, va inscrieti, dupa indicatoare, pe drumul de Sebes, insa la intersectia de la Hotel Continental, faceti stanga (pentru cei ce vin dinspre Brasov sau Ramnicu Valcea). De aici inainte tineti drept inainte, pe langa piata de flori, capatul de troleibuze si autobuze si statia mocanitei. Drumul ingust si pitoresc de la iesirea din Sibiu, trecand prin Rasinari ajunge, dupa 33 de km si ceva de serpentine (atentie la curbele in care drumul este foarte ingust, o masina, cu vizibilitate extrem de redusa; pe timp de iarna sunt recomandate lanturi si lopata, deoarece platoul este expus viscolului) in Paltinis.

Cu trenul
Pentru a ajunge cu trenul, coborati in gara Sibiu, apoi indreptati-va spre targ (Calea Dumbravii), unde este statia de autobuze catre Paltinis. Programul pe care il am eu este outdated, insa stiu sigur de existenta a minim 2 curse pe zi (una dimineata, in jurul orei 10 si cealalta dupa-amiaza, in jurul orei 16).

Ski in Paltinis

Partia Paltinis

In Paltinis sunt 2 partii de coborare (Oncesti 1 si Oncesti 2) si alte cateva de fond. Partia Oncesti 1 (1,5 km, albastra, 17 grade) este dotata cu un telescaun vechi, iar nocturna este pornita in fiecare seara de weekend si de sarbatori, insa instalatiile de transport functioneaza numai pana la ora 16:30. In timpul saptamanii statiunea este populata in mare parte de copiii cluburilor de schi din Sibiu, Medias si Sebes, iar in weekend, desi coada la telescaun poate ajunge la o ora de asteptare, nu depasesc gradul de populare de pe Valea Prahovei.

Ratracul din dotarea partiei nu este in serviciu, asa ca amenajarea partiei se face cu talpa schiului sau a placii la fiecare zapada. Daca viteza si forta sunt atuurile tale, partia are cateva trambuline (niste hopuri mai zdravene cu aterizare pe plan inclinat, deci ok), iar freeride se poate face pe sub telescaun si prin padure, desi, personal, m-am cam iubit cu brazii pe acolo. Nu exista instalatie de zapada artificiala, iar parcarea de la baza partiei devine in foarte scurt timp neincapatoare.

Ski in Paltinis Sibiu

Partia Oncesti 2 (450 m, usoara) este deservita de un teleschi pe care eu l-am vazut o singura data mergand vreo ora, fara crose. Dar daca sunt ceva amatori de powder sau freeride, aici isi vor gasi locul. Datorita altitudinii, zapada tine din Decembrie pana in Aprilie si, in general, aici s-a schiat destul de devreme in fiecare sezon. Precipitatiile sunt putine, zapada fiind pastrata de temperaturile mici.

Pentru schiorii sau snowboarderii incepatori, CSS Soimii Sibiu nu trebuie sa lipseasca din agenda telefonica. Tot acolo veti gasi si o partie domoala de 100 m dotata cu baby ski. Pentru schiorii avansati, domnul Belascu ofera ore de perfectionare, iar Joe va va face cu siguranta sa alunecati, daca nu de placere, atunci de frica. Partia Oncesti 1 este traversata in ultima treime de un drum forestier ce permite accesul rapid pe schiuri, prin incinta clubului de schi Soimii, la unitatile de cazare din statiune.

Bikini Race partia din Paltinis

Bikini race Paltinis

Si pentru ca orice partie are nevoie de o pata de culoare, la inceputul lunii Martie are loc Bikini Race de pe Arena Platos Paltinis unde vestimentatia obligatorie este doar costumul de baie!

Probele Bikini Race constau in urmatoarele:
1. Prezentarea concurentelor pe Catwalk
2. Ski & Snowboard Chinese Downhill
3. Limbo pe schiuri si snowboard
4. Proba de sanie si possing
5. Cautare in zapada

Dupa efectuarea acestor probe din concurs, juriul vizioneaza pozele efectuate in timpul probelor cu mentiunea de possing si delibereaza rezultatele concurentelor. Si pentru ca dupa o zi intreaga pe partie va fi nevoie de cazare in Paltinis, iata in continuare cateva repere.

Bikini Race partia Paltinis

Cazare in Paltinis

Optiunile pentru turistul decent sunt destul de putine, in zona construindu-se mai mult unitati cu circuit inchis ale diverselor companii si banci si case de vacanta private. Cele doua hoteluri mari, Casa Turistilor si Cindrel ofera conditii bune de cazare, dar meniul restaurantelor este cel care tine “nasul pe sus”.

Cazare in Paltinis

De asemenea, hotelul Casa de Piatra si Vila Ana pot fi luate in calcul, insa nu cu recomandari la fel de bune. Accesul la partie de la unitatile de cazare mentionate mai sus este facil (10 minute maxim) insa oarecum anevoios (daca nu vreti sa mutati masina pentru 500 de metri, trebuie sa mergeti pe jos pe sosea).

Apres-ski Paltinis

La acest capitol statiunea de ski Paltinis Sibiu sta destul de prost. Exista un express la baza partiei si o discoteca la hotelul Casa de Piatra si Casa Schiorilor. Si cam atat. Recomandarea mea este sa uitati de cluburi si baruri si sa incercati plimbari usoare prin potecile din statiune, si, de ce nu, sa vizitati casa memoriala Noica. De asemenea, o plimbare cu sania trasa de cai prin Paraul Rece (5 km de Paltinis).

Ski in Paltinis

Paltinis Sibiu

Odata ajunsi la Paltinis, nu va veti putea plictisi. Fie ca veti aluneca pe schiuri, fie ca veti urca crestele pline de paduri si zapada din apropiere, fie ca doar veti privi de departe hora muntilor de jur-imprejur, fie ca veti intra in schit (40 minute de mers pe jos pe drum forestier) sau veti vizita casa memoriala Constantin Noica, fie ca veti sta o zi sau o vacanta intreaga, va veti bucura, va veti simti bine, iar Paltinisul va va ramane in inima.

Comments