Parcul National Skadar si Lacul Skadar se afla in caldarea Zeta-Skadar, la o departare de 7 km de mare. Doua treimi din lac ii revin Muntenegrului, iar o treime Albaniei. Adancimea lacului variaza, in functie de nivel, intre 370 si 530 m. Partea muntenegreana a lacului si zona de tarm, in suprafata de 40.000 m2, sunt declarate parc national.

Skadar – Cel mai mare lac din sudul Europei
Exista treizeci asemenea locuri si se numesc ochiuri. Cel mai adanc ochi este Radus, de cel putin 60 m. Adancimea medie a lacului este de 6 m. Cu prilejul navigarii pe lac, va puteti convinge de caracterul fractionat al malurilor sale, cu numeroase golfuri, mici insule si peninsule. Partea de sud este pietroasa si pastreaza cateva paduri de castan salbatic.

Semnul de protectie al lacului este pelicanul, pentru ca este unul dintre ultimele zone din Europa care adaposteste pelicani si cea mai mare rezervatie ornitologica europeana In lac traiesc si 40 de specii de peste, dintre care cele mai interesante sunt speciile autohtone de crap si oblete, dar interesant este si faptul ca sunt prezente si unele specii marine: tiparul de mare, chefalul, somonul si altele. Proprietarul tuturor acestor specii este Lacul Skadar.

Vanatorii si pescarii sunt, in sezoanele neprohibite, oaspeti numerosi. In bazinul lacului Skadar se gaseau douazeci de complexe manastiresti, astfel ca aceasta zona a fost supranumita “Zetska Sveta Gora” (Muntele Sfant al Zetei). Lesendro si celelalte fortificatii sunt o marturie a luptelor purtate aici intre muntenegreni si turci. Manastirile, bisericile, fortificatiile si monumentele sacrale amintesc in principal de vechii domnitori, Balsici si Crnojevici.
Comments