Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Nu ratati minunatele obiective turistice din Pamukkale si scaldati-va intr-una dintre piscinele termale sapate in munte. Cu toate ca la prima vedere aceasta destinatie pare una friguroasa, datorita aspectului alb ce da impresia unei regiuni ninse, Pamukkale este defapt o zona foarte calda si placuta, ideala vacantelor, aproape in orice anotimp. Peisajul alb nu are nici cea mai mica legatura cu frigul sau zapada, el fiind defapt datorat calcarului. Dealul Pamukkale, reprezinta o incredibila colina din calcar.

Ceea ce face insa ca statiunea din provincial Denizli sa se numere printre cele mai frumoase destinatii din Turcia, sunt faimoasele sale bazine cu apa calda care se gasesc aici inca din secolul al II lea IHr. Acestea ies in afara din dealul de calcar, creand zeci de terase pline cu apa in care turistii se pot scalda dar in acelasi timp isi si pot trata o multime de afectiuni atat cu ajutorul apei cat si cu ajutorul  namolului gasit pe fundul bazinelor. Fascinant este ca terasele nu sunt create de om ci sunt naturale, apele termale fiind cele ce le-au creat, la gurile de varsare din deal.

Locuri de vizitat in Pamukkale

In momentul cand apa cu un continut ridicat de carbonat de calciu ajunge la suprafata, dioxidul de carbon continut se elimina iar carbonatul de calciu se depune initial sub forma unei materii moi, gumate, ce apoi urmeaza sa se intareasca creand asa numitul travertin (o roca alba cu aspect pufos, ce deseori pare ninsa).

Apa bazinelor din Pamukkale nu este destinata inotului, bazinele fiind micute, cu o adancime maxima de 20-25 de centimetri insa ea are o temperatura de 36 de grade sau chiar mai mult si deosebite proprietati benefice organismului.

Separat de aceste bazine naturale, recent, la baza colinei au fost construite si cateva bazine artificiale asemanatoare unor piscine astfel incat turistii ce doresc sa faca o baie in adevaratul sens al cuvantului sa aiba suficient loc pentru a se relaxa in apele caldute ce provin de la nu mai putin de 17 izvoare termale.

Obiective turistice Pamukkale

Dealul si Travertinele din Pamukkale. In traducere, Pamukkale  inseamna Castelul de Bumbac, o denumire se potriveste perfect dealului ce are pur si simplu un aspect pufos, completat intr-un mod incredibil de travertinele sau mai simplu spus, terasele de pe deal, unice in toata lumea.

Pestera Kaklik. In interiorul dealului Pamukkale se gaseste si o mica pester ace a suferit aceleasi schimbari ca si dealul, izvoarele termale creandu-I in interior mici piscine albe din travertine.

Piscina Cleopatrei. Situata tot pe dealul Pammukkale, legenda spune ca este o constructie antica ce a fost facuta cadou Cleopatrei de catre Imparatul Roman Marcus Antonius. Apa  benefica din piscina, mai spune legenda, reprezenta una dintre principalele remedii ale Cleopatrei impotriva imbatranirii, astfel incat si in ziua de azi, oricine face baie acolo, intinereste cu cativa ani.

Izvoarele Termale  Karahayit. La numai 5 kilometri distanta Castelul de Bumbac se mai gaseste o statiune, cel putin la fel de interesanta. Aici izvoarele termale foarte bogate in oxizi, coloreaza carbonatul de calciu ramas in urma apelor termale, in zeci de nuante de galben, portocaliu si rosu, transformand intreaga statiune intr-una a carui peisaj pare de pe o cu totul alta planeta.

Orasul Antic Laodicea. Desi se afla la o distanta de 10 kilometri, ruinele orasului ce a apartinut lui Antiochos al II lea, nu pot fi ratate, orasul avand o bogata istorie legata de orasul Hierapolis din Pamukkale.

Orasul Antic Hierapolis. In apropierea dealului se gasesc ruinele unui oras intemeiat de regele Eumene al II lea din Pergamon in anul 190 IHr. Orasul a fost ridicat pentru a rivaliza cu Laodicea si si-a indeplinit scopul, insa numai pana in anul 60 DHr. cand a fost distrus de un mare cutremur, urmand ca apoi un nou oras sa fie construit mai la sud.

Mormantul Sf Filip. Constructie impresionanta de piatra, cu forma octogonala avand laturi a cate 20 de metri fiecare, se presupune ca ea adaposteste cripta Sfantului Filip, insa dovezile concrete care sa poata confirma aceasta ipoteza, precum si cea conform careia aici a existat inainte o biserica, lipsesc. Singurele indicii ca in locul monumentului exista obiserica sunt inscriptiile crestine de pe mormant.

Arcul lui Domitian. Monumentul, datand din anul 83 DHr. are doua niveluri si se poate vedea in partea de nord a localitatii, indicand o strada celebra in vremurile romanilor, anume strada Frontinus, populara datorita magazinelor si centrelor comerciale ce se gaseau aici.

Cele mai bune hoteluri din Pamukkale

Hotel Pamuksu de trei stele, se afla in imediata apropiere a izvoarelor termale de pe dealul  Pamukkale, in orasul Denizli si va ofera posibilitatea de a va odihni dupa plimbari, atat in camerele sale confortabile cat si in gradina  generoasa sau, de ce nu in piscina vasta de aici.

Hotel Laodikya de trei stele, se lauda si el cu o pozitie accesibila si in plus, cu un restaurant cu specific turcesc unde puteti incerca preparate traditionale.

Hotel Tripolis  de patru stele, este situat printre terasele de calcar din Pamukkale si isi rasfata turistii cu o generoasa piscina termala aflata exact in curtea hotelului, cu un centru de wellness si masaj precum si cu hamam traditional.

Hotel Richmond Thermal de patru stele, se lauda cu o gama variata de terapii cu apa termala sau namol alb insa si cu o piscina cu apa termala, servicii de masaj, sauna, o sala de gimnastica si un restaurant cu specific turcesc.

Anemon Denizli de cinci stele, este pozitionat intr-o zona ceva mai retrasa a orasului Denizli, insa nu foarte departe de centru. Printre facilitatile hotelului se pot enumera piscinele in aer liber, salile de sport, centrul de wellness si restaurantul traditional din incinta sa.

Sfaturi utile pentru cumparaturi in Pamukkale

Ca orice alt oras al Turciei si Pamukkale este plin de bazaruri si targuri ce adapostesc o varietate inimaginabila de produse. Incercati sa nu cadeti prada tentatiei tuturor lucrurilor ce va iau ochii la prima vedere, deoarece nu toate sunt de calitate si mai ales nu cedati in fata insistentelor comerciantilor. Luati-va inima in dinti si refuzati ceea ce nu doriti sa cumparati oricat de frumos ei incearca sa isi vanda marfa, caci altfel veti cheltui o avere  doar pe lucruri inutile cumparate la insistentele vanzatorilor.

Fiind o localitate de mici dimensiuni, in centru sunt concentrate toate magazinele, atat cele de suveniruri cat si cele de haine, accesorii sau dulciuri, insa veti vedea, nicio strada nu este lipsita de tarabe si magazine tentante.

Comments

Exit mobile version