Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Cu toate ca Vama Veche este recunoscuta ca fiind un taram “al pierzaniei” potrivit, in cea mai mare parte tinerilor rebeli, ei bine Vama Veche este o statiune cu o lunga istorie (este printre primele statiuni de pe litoral), o multime de locuri boeme, o multime de locuri pentru distractie potrivit atat tinerilor (nu neaparat rebeli ci mai degraba nonconformisti) dar si celor trecuti de prima si chiar a doua tinerete cu sufletul inca viu, iubitor de libertate, trendul hippie, folk sau rock. Vama Veche este mai mult decat o statiune, este o stare, spunea o iubitoare a vietii si a peisajului de acolo si nu poate avea nicicand mai multa dreptate!

Plaja Vama

Obiective turistice Vama Veche – Locuri de vizitat Vama Veche

Pentru a intelege Vama Veche, originalitatea sa si a o accepta asa cum este sau cum a fost peste ani (neamenajata, pustie, saracacioasa, lipsita de conditii apoi prea plina de oameni, aglomerata, murdara uneori, oferind conditii de lux apoi, etc) trebuie intai sa vedeti Vama prin ochii unui turist care a crescut an de an cu vacante in Vama Veche pe plaja de nudisti, care stie ca in Vama venea odinioara elita intelectuala, care a stat la cort si pe soare si pe furtuna pentru a castiga un sejur mai lung si mai ieftin, pentru a se intalni si petrece cu prietenii cei mai buni, in compania unei muzici de calitate, a unor oameni primitori si amabili cum sunt gazdele din Vama si nu in ultimul rand, pe un taram boem, lipsit de griji, reguli sau ochi rautaciosi care judeca.

Daca nu va regasiti printre cei care prefera destinatii si vacante linistite precum Mangalia, Eforie, Cap Aurora si nici printre cei care prefera un sejur in Mamaia (o alta statiune foarte agitata de pe litoral dar dominata un alt gen de muzica) cu siguranta trebuie sa incercati Vama Veche macar pentru o seara de distractie pana la rasarit. Si pentru ca in Vama nu aveti la dispozitie numai plaja si cazarea, desi destinatia nu a fost mai mult decat un sat de pescari de la granita cu Bulgaria, haideti sa vedem ce este de vizitat intr-una dintre cele mai aglomerate statiuni, urmand ca intr-un articol viitor sa aflati si unde se mananca bine in Vama Veche.

Obiective turistice Vama Veche

Locuri de vizitat in Vama Veche

Poate nu este chiar cel mai bogat loc in obiective turistice, dar daca din toate destinatiile de pe litoralul Romaniei ati ales Vama Veche si imprejurimile acesteia, nu ratati la capitolul locuri de vizitat si istorie Cetatea Histria si Muzeul Arheologic Callatis. Nu sunt departe si va pot arata o mica bucata de istorie pe care cu siguranta o veti pretui.

Cetatea Histria

Ceea ce mai este de vazut si pozat de ce nu in Vama Veche si poate trece drept obiectiv de vizitat este plaja dinspre 2 Mai unde sunt barcile si baracile pescarilor o aparitie aparte care aminteste de simplitatea statiunii. Tot in zona dinspre 2 Mai si Mangalia, langa celebra Cherhana (despre care voi vorbi in articolul urmator) este, pe plaja, o usa aparte. Este pur si simplu o usa cu tot cu toc, la intrarea pe plaja, asemanatoare unui portal menit a va conduca pe un altfel de taram.

Usa Plaja

La capitolul religios, dupa cum va imaginati nu sunt foarte multe lucruri de spus, Vama Veche avand o singura biserica care este asezata la sosea, ascunsa intre pensiuni si campinguri. Biserica al carui nume nu este foarte cunoscut, dat fiind faptul ca aceasta este cunoscuta drept Biserica Vama Veche.

Biserica Vama Veche

Un alt punct de atractie al statiunii este celebrul Stalp de la Stuf care, nu este nimic mai mult decat un stalp decorat precum un totem ce se termina cu un bec. Pe cat de nesemnificativ poate parea, pe atat de important este acest stalp, el fiind de ani si ani locul de intalnire al tuturor vamaiotilor pe timp de zi sau seara. Fiind foarte aglomerat peste tot, propozitia ”ne vedem la stalpu` de la Stuf” are o insemnatate aparte pe care nu o puteti constientiza decat in momentul in care veti petrece un sejur in Vama si veti incerca sa gasiti un amic.

Stalp Stuf

Cele mai frumoase locuri din Vama Veche

Cel mai frumos loc din Vama este categoric plaja! Ori partea centrala aglomerata cu cearceafuri, sezlonguri, umbrele si baldachine ori extremitatile ceva mai retrase, mai pustii uneori populate numai de corturi sau daca nu este plin sezon, chiar goale.

Plaja Vama

Daca nu ati ajuns pana acum in Vama Veche si nici nu sunteti convinsi ca va place o astfel de atmosfera, cu prima ocazie cand ajungeti pe litoral in alte destinatii, veniti sa vizitati macar statiunea pentru o prima impresie!

Comments

  1. Larisa
    05/12/2023 20:12
    Reply

    Nu mai sunt toate corecte