Timisoara este resedinta de judet a Timisului, totodata cel mai mare oras din aceasta zona, ce adaposteste si o bogata incarcatura istorica si culturala. Prima atestare a acestui oras dateaza undeva intre anii 1212-1266 cand teritoriul apartinea Ungariei, insa primul impuls deosebit, Timisoara, l-a cunoscut abia in anul 1307, cand regele Carol Robert de Anjou a ordonat construirea unui palat regal, urmand sa mute aici capitala Ungariei.
Dupa mai multe evenimente istorice importante cum ar fi asediul cetatii condus de Gheorghe Doja sau cel condus de Ahmed Pasa, Timisoara cade pe mana otomanilor pentru mai bine de 200 de ani, timp in care este transformata radical. Abia in 1716 orasul si intreg teritoriul Banatului este cucerit de catre Imperiul Habsburgic urmand ca in 1919, dupa o perioada infloritoare a orasului din punct de vedere economic, dar si o multime de tensiuni, Timisoara sa intre pentru prima data in administratie romaneasca.
Un alt eveniment marcant din istoria Timisoarei si nu numai, il reprezinta Revolutia din 1989 ce a fost declansata aici pentru inlaturarea comunismului cuprinzand apoi toate marile orase ale Romaniei avand ca rezultat schimbarea definitiva a regimului dar si moartea a multor cetateni ce au luptat pana la ultima suflare, pentru libertate.
Dupa cum va puteti da seama, Timisoara este un oras ce are foarte multe de aratat si povestit turistilor curiosi, patrimoniul cultural si arhitectural fiind unul dintre principalele motive pentru care ar trebui sa vizitati acest minunat oras, cu atat mai mult cu cat el mai este denumit si mica Viena, datorita frumusetilor ascunse aici.
Odata ajunsi pe aceste meleaguri, va trebui, in primul rand sa incercati unul dintre multiplele restaurante din Timisoara cu specific romanesc si nu numai, pentru a va incarca bateriile, urmand ca apoi sa porniti, in plimbare catre marile obiective turistice ale orasului.
Obiective turistice Timisoara – Locuri de vizitat in Timisoara
Datorita diverselor conunitati etnice ce au ocupat Banatul si implicit Timisoara, orasul este unul multicultural adapostind, alaturi de Opera Romana si Filarmonica Banatului atat un Teatru National, cat si un Teatru German si unul Teatru Maghiar, fiecare dintre cele trei, oferind spectacole in limba romana, germana, respectiv maghiara.
Lacasurile de cult, nu lipsesc nici ele, Sinagoga din Cetate, Domul Romano-Catolic sau Catedrala Mitropolitana fiind doar cateva exemple de neratat.
In ceea ce priveste muzeele, in Timisoara puteti vizita Muzeul Banatului, Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie, Muzeul Satului Banatean si Muzeul Viorilor.
Dintre cele 14.500 de monumente istorice de care dispune Timisoara nu trebuie sa ratati ansamblul de cladiri ce pastreaza inca influentele germane, maghiare si sarbe din Cartierele Iosefin si Fabric, Vechia Cetate, Baia Publica Neptun, Casa Bruck, Palatul Dicasterial, Castelul Huniade, Palatul Baroc sau Centrul Vechi ce adaposteste o multime de constructii aflate in patrimoniul national.
Si pentru ca Timisoara este asa cum spuneam, un important centru cultural aici va puteti bucura si de numeroase evenimente cum ar fi Festivalurile de Muzica, Festivalurile de Film, Festivalurile de Teatru, Festivalurile de Literatura, Festivalurile de Moda si Festivalurile Arte Combinate ce au loc in numar extrem de mare anual.
Cele mai frumoase locuri din Timisoara
Parcurile sau zone de promenada si relaxare in Timisoara se gasesc in numar mare, Parcul Central, Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Poporului, Centrul Istoric sau Piata Victoriei fiind numai cateva locatii ideale pentru a petrece cateva ore admirand frumoasele peisaje naturale.
Comments