Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

In timpul romanilor, cel mai vechi oras de pe aceste meleaguri se numea Anderva sau Anderba. Numele i-a fost consemnat pe monumente din secolele III si IV (Itinerarium Antonini), care contine si o lista a drumurilor militare si navale ale Imperiului Roman, precum si numele principalelor statii ale acestora, insa si pe o harta a principalelor cai de comunicatie ale Imperiului Roman, realizata prin secolul al III-lea (Tabula Penntigeriana).

Niksic

Istoria orasului Niksic din Muntenegru

Trecutul localitatii Nikšic a fost intaia oara cercetat de catre cunoscutul invatat englez Arthur Evans, care a intrat in oras in anul 1877, dupa eliberarea de sub turci, impreuna cu armata muntenegreana. Potrivit descoperirilor sale, Nikšic a fost o constructie romana din perioada antica, ceea ce inseamna ca a fost fondat intre secolele III si IV. Este posibil ca Anderva (respectiv Anderba) sa fie o localitate si mai veche, care a existat in vremea lui Iulius Cezar, dar poate ca este chiar si mai veche. Acest oras roman, respectiv fortificatie este alcatuita din doua parti:

1. Zidurile de aparare (citadelle), sunt o constructie lunga, sinuoasa, ridicata pe un greaban ce se inalta deasupra orasului de jos.

2. Orasul de jos se afla pe campia de sub fortareata care il inchide spre vest. Din celelalte parti este inconjurat de metereze inalte.

Dealtfel, acest oras roman a avut de suferit in fata navalei popoarelor barbare. Zidurile sale au fost luate prin surprindere de catre goti care, pregatindu-se de razboi impotriva Bizantului, si-au ridicat pe temeliile acestui oras roman propria lor fortificatie in secolele V si VI – Orasul Gotic, Anagustum, dupa numele conducatorului lor de osti, Anagust. Acest nume al orasului, cunoscut astfel in toata perioada Evului Mediu, a fost transformat in Onogost, vechiul nume al Nikšic-ului.

Comments