Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

O tara cu multe bogatii neexploatate sau lasate la voia intamplarii, Romania este una dintre putinele teritorii care are de toate, atat in ceea ce priveste rezervele naturale cat si in ceea ce priveste peisajele. Daca vorbim despre rezerve naturale, subsolurile tarii ascund nestemate precum gaze naturale, petrol, carbuni, aur, argint, uraniu, sare, ape balneoterapeutice, cu care putine tari se pot lauda. Nici frumusetile naturale ale Romaniei cu peisajele sale superbe nu sunt mai prejos, Romania dispunand de aproape toate  formele de relief, precum si de o generoasa iesire la mare. Campii intinse, dealuri, depresiuni, vai, chei, pesteri, munti si sa nu uitam, o superba delta, sunt doar principalele frumuseti naturale ce pot fi intalnite pe meleagurile romanesti.

Desi exista o multime de liste cu cele sapte minuni ale Romaniei este de stiut ca ele sunt mult  mai multe la numar, aproape imposibil de cuprins iar splendoarea lor, de multe ori nu poate fi egalata de nicio alta tara, lucru dovedit si de catre strainii ce s-au indragostit de Romania si revin iar in ciuda faptului ca in fiecare an si-ar putea alege o cu totul alta destinatie, noua, pe care nu au vizitat-o.

Peisaje naturale deosebite din Romania

Delta Dunarii. Desi este vorba despre Romania, se poate spune fara doar si poate ca aceasta parte a sa, este una exotica. Cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, aflata deasemnea si in patrimoniu UNESCO ca si rezervatie a biosferei, adaposteste peste 1.200 de specii de copaci si plante, mai mult de 360 de specii de pasari, aproximativ 45 de specii de peste de papa dulce si este anual adapost al milioane de pasari din diverse colturi ale lumii printre care si pelicani. Aproape deloc industrializata sau modernizata, Delta Dunarii este un loc pentru vacante linistite, sanul naturii ce a creat aici un peisaj unic.

Sfinxul. Aflat pe Platoul muntilor Bucegi la o altitudine de 2.216 metri megalit antropomorf al Romaniei atrage prin aspectul sau uman sculptat de-a lungul timpului, de vant, fara absolut nicio interventie umana. Aspectul sau este deseori asociat cu putere si suveranitate, fapt ce i-a oferit si numele dealtfel, Sfinxul fiind, in cultura pelisaga (cea anterioara grecilor) reprezentarea divinitatii supreme.

Retezat. Un taram montan unic, Retezat adaposteste 90 de specii de plante si 185 de specii de pasari ce nu se gasesc nicaieri altundeva in lume. Fiind o zona montana intinsa, ea este deschisa traseelor si plimbarilor, oferind cele mai spectaculoase creste montane ale Carpatilor la o altitudine de peste 2.000 de metri, un relief ce pastreaza inca urmele marilor glaciatii Riss si Wurm, un Parc National de peste 38.000 de hectare si nu in ultimul rand 80 de lacuri glaciare, cel mai mare fiind Lacul Bucura.

Gura Portitei. Ultima plaja virgina de pe litoralul romanesc, aceasta fasie ingusta de nisip cu iesire atat la Mare cat si la Dunare este numita si Galapagos de Romania, datorita testoaselor ce, in luna Iunie se plimba nestingherite pe plaja pentru a-si depune ouale.

Cetatile Ponorului. Dupa cum se stie, Muntii Apuseni gazduiesc cel mai important fenomen carstic din Europa. Mai exact, la Cetatile Ponorului, unde un munte de piatra are la baza sa cea mai pura si veche apa glaciara ce si-a gasit aici locul acum 10.000 de ani. Tot aici se gaseste si pestera cu acelasi nume, ce are o galerie principala de 2 kilometri in care curge cel mai mare rau subteran din Romania formand valtori si cascade.

Cascada Bigar. Un loc descoperit ceva mai recent de catre turisti, cascada cu o inaltime de numai 9 metri uimeste si atrage nu prin dimensiunile sale ci prin aspectul inedit si trista legenda tesuta in jurul ei si al grotei din apropiere. Intreaga bucata de stanca ce sta suspendata, se afla la marginea unui drum, exact pe unde trece paralela 45 si este acoperita cu muschi verde, peste care apa siroieste lin, varsandu-se mai departe in raul Minis.

Vulcanii Noroiosi. Un loc cel putin ciudat din Romania si totodata rezervatie naturala geologica, micii vulcani de aici, au luat nastere ca urmare a eruptiilor de gaze din pamant produse la o adancime de 3.000 de metri, ce aduc la suprafata namol si apa. Desi in interiorul lor au loc fenomene asemanatoare vulcanilor adevarati, acestia sunt inofensivi si „erup” cu lava ci cu noroi pe care il arunca pe o suprafata restransa din jur.

Comments

Exit mobile version