Manastirile din Romania inca pastreaza dovezile spiritualitatii romanilor si istoria lacasurilor de cult din timpurile vechi si pana in prezent. In cadrul acestui articol va vom prezenta care sunt cele mai frumoase manastiri din Romania. Cel mai vechi asezamant din Tara Romaneasca este Manastirea Tismana care a fost construita in stil bizantin, intr-un loc ascuns, de catre calugarul Nicodim, are un rol patrimonial in mentinerea credintei ortodoxe de peste 600 de ani.
Cele mai frumoase manastiri Romania
Manastirea Tismana
In timpul razboiului a fost o fortareata. Manastirea este un lacas pentru maicute, aici locuind peste 60 de maici si surori. Construita in stil bizantin, plan tritonic, cu trei turle pe naos, pronaos si pridvor, biserica are ziduri groase de piatra si caramida, sustinute de contraforti. In cadrul manastirii Tismana se pastreaza o bogata colectie de picturi murale, provenite din pronaos, pictura din 1766, icoane vechi pe lemn, obiecte de cult, carti vechi, vesminte, usile vechi ale bisericii din 1782. Se spune ca aici, calugarul Nicodim a format o mana de ucenici carturari. Este considerat centrul rezistentei ortodoxe romanesti.
Manastirea Frasinei
Situata la 25 de km de Ramnicu Valcea, in comuna Muereasca este amplasata una dintre cele mai deosebite manastiri din Romania, Manastirea Frasinei. De ce este deosebita manastirea Frasinei? Este un loc foarte asemanator cu Athosul grecesc, acest lucru fiind datorat regulilor impuse. Un alt doilea element il constituie, ctitorul Sfantul Ierarh Calinic. La aceasta manastire nu se mananca niciodata carne, femeile nu intra niciodata in aceasta manastire, iar slujba de la mijlocul noptii este pastratata cu strictete pana dimineata. Numele manastirii este dat de locul amplasarii sale, intr-o padure de frasini.
Manastirea dateaza din anul 1710, cand, calugarii Ilarion si Stefan se retrag in locuri singuratice. Dupa mai bine de sapte ani, ei se hotaresc sa dea o forma legala schitului. Istoria vremii nu ocoleste nici manastirea Frasinei, jefuind-o. In anul 1845, un calugar de la manastirea Cernica, Acachie repune in miscare oranduielile manastirii. Tot atunci se vor restaura cladirile si chiliile. Cam in aceeasi perioada se picteaza si biserica. In vara anului 1860, pictorul Musu Pop este cel care picteaza cladirea, in stil realist. Culoarea predominanta este albastru.
Dupa sfintirea noului asezamant, Sf. Calinic introduce regulile de pe Muntele Athos. Biserica este zidita in forma de cruce, cu o singura turla centrala sprijinita pe patru arcade ogivale. Pridvorul este deschis, amintind de stilul brancovenesc, iar pronausul este unit cu naosul, detimitarea fiind doar de un arc. Momentan, biserica de la Frasinei este in perfecta stare. Hramul este pe 24 iunie. Manastirea Frasinei este singura biserica din tara care nu a fost secularizata, pastrandu-si terenul agricol.
Manastirea Cozia
Pe maulul drept al Oltului, la o distanta de 22 km de Ramnicu Valcea si la 75 km de Sibiu, se gaseste una dintre cele mai vechi si complexe monumente istorice din Romania, Manastirea Cozia. Armonios proportionata si cu ornamente bogate, biserica de la Cozia este zidita dupa modelul bisericii sabesti din Crucevat, din piatra alba tare, de catre Mircea cel Batran. Pana in 1517, a rezistat pictura din timpul lui Mircea cel Batran, de la aceasta data Neagoe Basabrab revoveaza cladirea si construieste o fantana. Domnitorii Bibescu si Stirbei refac si ei cladirile existente si construiesc doua pavilioane, din care se mai pastreaza cel din stanga. In pronaos se gasesc mormintele Mircea cel Batran si a mamei sale, Teofana.
Manastirea Afteia
Intr-un cadrul deosebit, la o altitudine de 600 metri, pe “culmea” Plaisorului Cioara isi are locatia Manastirea Afteia. De-a lungul timpului, Manastirea Afteia a fost gazda numeroaselor evenimente. Nu a fost ocolita nici de daramari, doua la numar. Intre 1786 si 1788, terenul vretrei manastiri a ajuns in posesia unor locuitori, primul fiind Trifan Suvaina din Cioara, iar ultimul Salomia Pop (Prodan) din Purcaretiu. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, biserica din satul Cioara a fost inlocuita, iar cu materialul recuperat se construia un momument chiar in cimitirul vechi. Pentru realizarea constructiei s-au adunat colecte in biserici, parohii si localitati din Ardel, Banat si din alte parti ale tarii.
In urmatorii ani s-au executat lucrari de tencuire in interior si au fost montate ferestrele metalice. Sfintirea bisericii Schitului Afteia s-a facut la 21 mai 1952 de episcopul Veniamin Nistor, staretul Manastirii “Sfanta Treime” din Alba Iulia (Catedrala Reintregirii), ca delegat al episcopului Ardealului si Hunedoarei. In perioada 1947-1951 s-a ridicat o casa din lemn de brad, pe fundatie de piatra si acoperita cu tigla, compusa din trei camere si o bucatarie cu pivnita la subsol. In stravechea vatra manastireasca Afteia, dupa ridicarea paraclisului de zid din 1904, preotul Constantin Oancea parohul din Cioara, slujea Sfanta Liturghie o data pe an.
Manastirea Barsana
Una dintre cele mai mari renumite manastiri din Maramures este cu siguranta Manastirea Barsana. In Sighetu Marmatiei, in comuna Barsana, pe o colina, imprejnuita de o livada, este localizata Manastirea Barsana. Initial, biserica Barsana a fost costuita din ghinzi de stejar. Caracteristicile principalele ale bisericii Brasana sunt in linii mari urmatoarele: plan dreptunghic, cu absida poligonala in altar, care este un pic mai ingust decat corpul edificiului; o turla deasupra pronaosului, care ii da un aer gratios; un portal cu doua caturi, fiecare cu stalpi care formeaza bolti rotunjite; acoperis cu doua stresini. Ferestrele bisericii au fost largite in 1900, distrugand intr-un fel picturile care se aflau in jurul geamurilor. Inscriptia mutuala din naos precizeaza ca Hodor Toader a pictat peretii in 1806. Scenele din naos si altar au fost influentate de silurile baroc si rococo. Culorile predminate sunt alb, albastru, rosu si verde ocru.
Manastirea Feredeu
La 30 km de Arad, in apropiere de Siria, la poalele muntilor Zarandului domeneste linistea si fericirea manastirii Feredeu. Mentionata in urma de mai bine de doua secole, manastirea e ridicata langa izvorul cu acelasi nume (renumit pentru apa sa vindecatoare). Se spune ca langa acest izvor, un sihastru cu numele Filimon a intemeiat vechea asezare. Datorita numarului mare de credinciosi si de pelerinaje, la Izvorul Feredeu s-a ridicat un paraclis, unde toti cei care vizitau izvorul sfant se puteau ruga. In 1932 a fost sfintit paraclisul Izvorul Feredeu. Tot din aceasta data locasul poarta numele de “Sfantul Gheorghe” Feredeu. Dupa doua decenii, datorita conditiilor vremii, manastirea a fost desfiintata in mod abuziv.
La inceputul anilor 1986, episcolul Timotei impreuna cu parintele Ilarion Tauceanu au demarat lucrarile de reparatii, renovare si refacere a bisericii si a paraclisului. Fatada exterioara a manastirii este tencuita si vopsita intr-un stil foarte simplu. In acelasi timp, au fost construite si cladiri anexe si chilii. Deoarece drumul cu urcus era anevois spre Feredeul din deal, s-a mai cosntruit inca o biserica mai jos, luand nastere inca o noua asezare monahala, Feredeu din vale. Hramul manastirii Feredeu din deal este Sf. Mare Mucenic Gheorghe, iar pentru manastirea din vale, Sf. Proroc Ilie Tezviteanu. Pictura manasitrii Feredeu din deal are o tehnica fresca, la fel si cea din vale. Din anul 2000, schitul de calugari Feredeu este transformata in manastire, devenind astfel un loc accesibil pentru toti pelerinii.
Manastirea Humor
Mai sus de raul Humorului, foarte aproape de orasul Gura-Humorului, imprejmuita de dealuri impadurite se afla manastirea Humorului. Batranii povestesc ca pe aceste locuri a mai existat o biserica monahala cu trei turnuri si (posibil) o constructie deasupra naosului. Designul bisericii impresioneaza chiar de la inceput prin pictura exterioara, fiind considerata cea mai veche din tara. Aici este reprezentata: imnul acatist al Bunei Vestiri (24 strofe-scene cuprizand si Glorificarea Mariei), Asediul Constantinopolului, Legenda fiului risipitor si Judecata de Apoi. Interiorul impresioneaza prin pictura: Cina cea de Taina; Ospetia lui Avram; Tabloul votiv; Maica Domnului; Portretele ctitorilor; Icoanele bizantine; Pietrele de mormant. Se poate spune ca aici este debutul arhitecturii bisericii moldovenesti, unde pentru prima data apare in constructie, pridvorul deschis si o incapere noua la etaj, numita talnita (aceasta se suprapune camerei de mormant).
Manastirea Bogaltin
In judetul Caras-Severin, comuna Carnereva, intr-o zona montana pitoreasca este amplasat una dintre cele mai interesante manastiri din Romanaia: Manastirea Bogaltin. Este o zona, dupa cum spun unii localnici, incarcata de istoie. Aparatorii vanjosi ai localitatii povestesc ca prin anul 1949, constructia manastirii a fost realizata de Ioan Radulescu impreuna cu sprijinul credinciosilor din satele alaturate. Biserica are acelasi design cu celelalte biserici de pe teritoriul romanesc. Aici sunt adapostite doua icoane mari; una pictata in stil bizantin, realizata de pictorul vichentie Malau (1949-1950) reprezentand Maica Domnului cu pruncul in brate, iar cea de-a doua este din argint impodobita cu nestemate, reprezentand-o tot pe Maica Domnului. Se considera ca, acestea au puteri duhovnicesti deosebite.
In fata bisericii exista o cladire care adaposteste staretia, trei chilii, o bucatarie si trapeza. Deasupra portii de la intrare este o schela de lemn cu o copotnita cu doua clopote. In anul 1978, biserica este restaurata si inlocuindu-se tencuieala interioara si exterioara. Tot atunci se imprejmuieste cu gard manatirea si se introduce curentul electric. Manastirea este inclusa in listele de pelerinaj. Cum se ajunge la Manastirea Bogaltin? Rutier pe DN 6: Orsova, Caransebes pana la Plugova si apoi drumul spre Cornevera pana la Bogaltin si inca 300 metri pe jos. Cu trenul: Orsova-Caransebes, coborare in startia Mehadia. Aici se pot caza maxim 3 persoane.
Manastirea Prislop
Intr-un peisaj mirific, la 13 km de Hateg isi are locatia Manastirea Prislop. Veche de mai bine de sapte secole, Manastirea Prislop este una dintre cele mai importante lacase religioase din Trasilvania. Construita de parintele Nicodim, Manastirea Prislop are un design Tritonc, fapt ce ii acorda unicitatea transilvaneana. De asemenea, se spune ca exista un al doilea ctitor, Domnita Zamfira, fiica domnitorului Moise Basarab. Aici se gaseste icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, data de domnita Zamfira la finalul constructiei bisericii. Timp de doua secole, manastirea Prislop a apartinut Bisericii Romane Unita cu Roman (greco-catolice). De prin anii ’76, Prislopul este manastire de maici.
Manastirea Dintr-un Lemn
In comuna Francesti, judetul Valcea, la aproximativ 25 km sud de municipiul Ramnicu Valcea si la 5 km de orasul Babeni, este localizata Manastirea Dintr-un Lemn. Din marturiile locale reiese ca aceasta manastire s-a construit in primele decenii ale secolului al XVI-lea, prin edificarea materialului unui singur stejar. De-a lungul timpului, biserica s-a reconstruit din piatra, insa denumirea “Dintr-un Lemn” i s-a pastrat. Legeanda spune ca un calugar ar fi gasit o icoana a Maicii Domnului in scorbura unui stejar secular, atunci a auzit o voce care l-ar fi indemnat sa zideasca o manastire din trunchiul acelui copac.
Structura bisericii prezinta liniile arhitecturale ale lui Matei Basarab, un plan triconc, cu artar octogonal, iar pronausul se termina cu un pridvor pe stalpi. Pe langa icoana Maicii Domnului, aici se mai pastreaza doua policandre de la Serban Cantacuzino si doamna Marica Brancoveanu; trei icoane mari imparatesti, alaturi de 36 de icoane mai mici zugravite prin anii 1830-1840. Dupa restaurarea din 1940, manastirea a devenit in mod simbolic; un altar de inchinare pentru aviatori si marinari.
Manastirile din Romania
Cu toate ca v-am prezentat cele mai frumoase manastiri din Romania, nu putem spune ca nu am fost subiectivi, asa ca, mai jos va invitam sa descoperiti si alte manastiri impresionante din Romania: Manastirea Pestera, Manastirea Negru Voda, Manastirea Namaiesti, Manastirea Hurezi, Manastirea Arnota, Manastirea Dervent, Manastirea Cocos, Manastirea Recea, Manastirea Bezdin, Manastirea Sinaia, Manastirea Brancoveanu, Manastirea Calugara, Manastirea Dragomirna, Manastirea Ghighiu, Manastirea Arbore, Manastirea Sf Nicolae Domnesc, Manastirea Frumoasa, Manastirea Sihastria, Manastirea Putna, Manastirea Voronet, Manastirea Cetatuia, Manastirea Bogdana, Manastirea Durau.
Comments