Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Ne place aventura, ne plac peisajele inverzite si linistite si ne plac drumetiile lejere. Deci ce loc mai potrivit de a imbina aceste lucruri decat satul Magura, aflat la cativa kilometri de Zarnesti, pe un drum care te urca la peste 1000 m altitudine, intr-un peisaj de vis.

Dupa ce am discutat cu proprietarul vilei Hermani din Magura despre o noapte de cazare, dl. Hermann Kurmes ne-a inclus cu amabilitate si ospitalitate si in programul pregatit de familia sa pentru o parte din prietenii apropiati: vizita la rezervatia de ursi Libearty, drumetie peste dealuri, pasuni si paduri pana in satul Vulcan, vizita la biserica fortificata din sat, plus un mic popas la biserica evanghelica.

Ca niste calatori bine organizati ce suntem, la 6.30 eram deja plecati din Bucuresti, pentru ca la 10 incepea excursia la rezervatia de ursi. Drumul a fost lejer, fara probleme, pana la Zarnesti, iar de acolo am urcat pe un drum neasfaltat cativa km pana la Magura.

Rezervatia de ursi Libearty

Satul Magura – Obiective turistice si locuri de vizitat

Odata ajunse la pensiune, ne-am imbarcat in minivan-ul care ne-a dus la rezervatie. De retinut faptul ca aceasta nu se poate vizita decat cu tur organizat si ghid. Libearty are peste 60 ursi, o suprafata de 69 ha si 4 lupi, care datorita lucrarilor intreprinse la acel moment, se retrasesera speriati, astfel ca nu i-am putut vedea.

Rezervatia este protejata de un gard electrificat, iar ursii sunt adusi din toate colturile tarii si chiar din tarile invecinate. Din pacate povestea lor este una trista, sunt ursuleti care au fost brutalizati, ursuleti de circ sau tinuti in captivitate pentru spectacole. Proiectul isi doreste sa redea libertatea ursilor traumatizati, mai intai prin acomodarea acestora cu mediul natural, pe care multi dintre ei abia acum au ajuns sa-l cunoasca.

Am surprins cateva poze cu ursii, printre care si un urs tibetan, un pui de urs de 1 an care alerga de parca voia sa se joace cu noi, sau ursuletul orb care pana mai de curand putea fi vazut la Castelul Peles, care statea izolat pentru a nu fi ranit de ceilalti. La intrarea in rezervatie sunt si multi caini, foarte prietenosi si jucausi, obisnuiti deja cu vizitele turistilor.

De la rezervatie am mers pe jos 2 ore peste dealuri, pana in satul Vulcan. Am facut un mic popas pe o colina, prilej sa admiram peisajul, sa mancam sandvisurile aduse si sa ne odihnim putin, si dupa inca o ora am ajuns la destinatie. Popas cu prajituri de casa: cozonac, chec, si o prajitura specific saseasca, asemanatoare kurtos colacs, plus cafea si ceai.

Satul Magura Brasov

Urmatoare oprire: biserica fortificata de la Vulcan, satul sasesc uitat parca de lume, dar care in anii 1950 avea propria centrala termoelectrica, dupa cum ne-a povestit dl. Hermann. Mica biserica a trecut prin mai multe asedii si 11 incendii, si a fost restaurata de mai multe ori.

Dupa aceasta ultima oprire, ne-am intors la pensiune pentru a ne odihni inainte de cina gustoasa cu specific sasesc, care ne-a intremat dupa o zi de activitati in aer liber. Trezitul de dimineata, aerul curat si drumetiile facute si-au pus amprenta si nu am stat foarte tarziu. Mi-ar fi placut sa mai includ in tot acest program de weekend si o ora de echitatie, dar in zona nu era nimeni care sa ofere aceasta activitate, si nici trasee nu prea erau.

Magura – Un loc bun de incarcat bateriile in week-end

Duminica ne-am trezit intr-o liniste deplina, strapunsa din cand in cand de cantatul razlet al vreunui cocos de prin sat. Dupa micul dejun bogat am mai stat putin la soare pe pasunile de pe dealurile din apropiere, bucurandu-ne de panorama asupra muntilor Piatra Craiului si a Bucegilor. Am plecat cu parere de rau de la Magura si ne-am indreptat spre Azuga, pentru un pranz delicios la cramele Halewood.

Ne-a placut foarte mult satul Magura. Zona este foarte linistita, rar trec masini, si uneori bikeri enduro, in rest nu se aud decat trilurile pasarilor si cantatul cocosilor. Chiar daca stai 2 zile, esti sigur ca te intorci in oras cu bateriile incarcate, iar faptul ca e aproape de Bucuresti face zona o destinatie de revizitat. In plus satul este un punct bun de plecare pentru o serie de trasee si drumetii prin muntii Piatra Craiului, spre Curmatura sau Padina, sau Prapastiile Zarnestilor.

In zona se mai pot vizita: Cetatea Rasnov, Castelul Bran, pestera de la Rasnov, prapastiile Zarnestilor.

De notat ca alimente si apa se pot procura doar din Zarnesti, sau cel putin in Magura noi nu am vazut vreun punct alimentar.

Comments