In Laponia datorita pozitiei sale geografie are loc un fenomen unic in lume si cel putin ciudat in ceea ce priveste soarele! Timp de 52 de zile aici, soarele nu apare pe cer absolut deloc, urmand ca apoi sa fie prezent pe cer timp de 67 de zile. Este vorba despre iarna, respectiv vara polara, fenomen intalnit numai in aceasta parte a lumii. Desii locuitorii sunt obisnuiti cu acest fel de alternare a zilelor si a noptilor in functie de anotimp, unei persoane din orice alta tara i s-ar parea imposibil de trait in Laponia, nefacand fata depesiei aparute in urma unei nopti prelungite.
Laponia – Locul unde apare un fenomen unic in lume
Laponia este o regiune situata in nordul Europei, care cuprinde parti din Norvegia, Suedia, Finlanda si Rusia. Laponia este cunoscuta ca fiind tara lui Mos Craciun, dar si ca fiind locul unde se poate admira un fenomen natural spectaculos: aurora boreala. Aurora boreala este o lumina colorata care apare pe cer in timpul noptii, in apropierea polilor magnetici ai Pamantului. Cauza acestui fenomen este interactiunea dintre particulele incarcate electric din vantul solar si campul magnetic terestru. Culorile aurorii boreale variaza in functie de tipul de particule si de altitudinea la care se produc coliziunile. Cele mai frecvente culori sunt verdele si violetul, dar pot aparea si nuante de rosu, albastru sau galben.
Aurora boreala poate fi observata cel mai bine in perioada septembrie-martie, cand noptile sunt lungi si intunecate. In Laponia, exista mai multe locuri unde se poate admira acest fenomen, cum ar fi Abisko (Suedia), Tromsø (Norvegia), Rovaniemi (Finlanda) sau Murmansk (Rusia). Pentru a avea sanse mai mari de a vedea aurora boreala, este recomandat sa se aleaga un loc cat mai departe de poluarea luminii si sa se consulte prognozele meteorologice si geomagnetice. De asemenea, este bine sa se aiba rabdare si sa se urmareasca cerul pentru cateva ore, deoarece aurora boreala poate aparea si disparea rapid.
Lucruri neobisnuite din Laponia
Aurora boreala nu este singurul fenomen unic care are loc in Laponia. Aici se intampla si alte lucruri neobisnuite, cum ar fi:
Renii: renii sunt animale specifice Laponiei, care traiesc in turme si se hranesc cu licheni. Renii au o importanta mare pentru populatia locala, numita sami sau laponi, care ii cresc pentru carne, lapte, piele si coarne. Samii folosesc renii si pentru transport, inhamandu-i la sanii traditionale numite pulkka. Renii sunt considerati simboluri ale Laponiei si ai lui Mos Craciun.
Samii: samii sunt poporul indigen al Laponiei, care are o cultura si o limba proprie. Samii au o istorie milenara si o traditie bogata in mituri si legende. Samii s-au adaptat la conditiile dure ale Laponiei prin dezvoltarea unor tehnici de vanatoare, pescuit si crestere a animalelor. Samii au o relatie speciala cu natura si cu spiritualitatea.
Ziua polara si noaptea polara: datorita pozitiei geografice a Laponiei, in apropierea cercului polar arctic, exista perioade cand soarele nu apune sau nu rasare deloc pe parcursul unei zile intregi. Ziua polara are loc vara, cand soarele ramane pe cer timp de 24 de ore sau mai mult, oferind lumina continua. Noaptea polara are loc iarna, cand soarele nu se ridica deasupra orizontului timp de 24 de ore sau mai mult, lasand intunericul sa domine.
Comments