Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Vizitarea Parcului National Plitvice Jezera dureaza aproximativ 6 – 8 ore (de dimineata pana seara). Echipamentul necesar ar fi adidasi cu talpa mai groasa sau bocanci mai usori de munte. Sa fie ceva comod pentru ca aveti mult de mers pe jos.

De la Zagreb la Plitvice se merge aproximativ 1 ora pe autostrada, apoi pe un drum national foarte bun. Ne-am cazat la aproximativ 10 km de Plitvice in satul Irinovac la o pensiune. Am gasit cazare chiar acolo, fara sa rezervam dinainte.

Sunt multe sate prin zona si mai toate casele ofera cazare la preturi accesibile. Proprietarii, foarte ospitalieri ne-au servit cu bautura nationala slibovitza, o palinca de prune de-a croatilor.

Lacurile plitvice din Croatia

Lacurile Plitvice – Croatia

Ne-am trezit dis de dimineata si la ora 8 fix eram la intrarea principala din parc. Aveam de ales intre mai multe trasee, fiecare de lungime diferita. La inceput am pornit pe traseul K, pe sus pe deasupra lacurilor turcoaz. In luna septembrie erau foarte multi turisti pe acolo si pentru a evita puhoiul de lume, traseul K parea cel mai potrivit.

Pana la urma am mai schimbat traseele ca sa mergem si pe langa lacuri, sa admiram pestisorii. Se poate lua un vaporas care traverseaza un lac si scurteaza astfel drumul, totusi nu vi-l recomandam pentru ca e foarte aglomerat.

Plitvice Jezera detine statutul de parc national inca din 1949, fiind primul parc national al Croatiei. “J”-ul in limba croata se pronunta “I” si astfel numele de “jezera” devine mai usor de inteles, fiind asemenator cu numele de “iaz” din limba romana.

Lacurile carstice s-au format in regiunile calcarose in mici depresiuni numite doline cu forma circulara sau in palnie. De obicei dolinele in care se formeaza lacurile carstice au un sifon de scurgere subterana. Apare un fenomen mai rar intalnit: calcarul este solubil si dizolvat in apa lacurilor, dar fundul dolinelor este format dintr-un calcar insolubil, de unde albastrul turcoaz al apei.

Si in Romania avem astfel de lacuri carstice in Parcul National Cheile Nerei pe care merita sa-l vizitati, inainte de a merge la Plitvice. Culorile lacurilor se aseamana cu cele de la Plitvice, chiar daca sunt reprezentate la o scala mai mica.

Am terminat de vizitat parcul abia pe la ora 16.00, dupa 8 ore de mers pe carari, punti suspendate, cu incercari asidue de a ne face loc printre zecile de oameni care vroiau sa-si faca poze cu toate cascadele.

Comments