Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Lacul Ochiul Beiului este situat intr-o zona de o salbaticie impresionanta din Parcul National Cheile Nerei. Acest obiectiv turistic natural, face parte din categoria lacurilor cartice. Amplasat in muntii Aninei, pe valea raului Beu (Bei), la confluenta cu raul Beusnita, Ochiul Beiului “vegheaza” piesajul salbatic. Lacul Ochiul Beiului apartine de Parcul National Cheile Nerei-Beusnita si este situat la o altitudine de 310 m, in unghiul format de confluenta Beusnitei cu Beu Sec.

Lacul Ochiul Beiului

Cuveta izvorului are forma de crater, o suprafata de 284 m cu un diametru de 20 m si o adancime de 3,6 m. Datorita pozitionarii sale, Lacul Ochiul Beiului nu ingheata niciodata. Aici, la Lacul Ochiul Beiului, ratele salbatice, starci cenusii si alte pasari migratoare isi au casa pe timpul iernii. Turistii pot urma traseul: Steierdorf (fosta localitate, astazi cartierul sudic al Aninei) – Sasca Romana (Steierdorf – canonul silvic Crivina – Ochiul Beiului – Podul Beiului – Sasca Romana). Marcaj: banda albastra. Durata: 4-5 ore.

Legenda Lacul Ochiul Beiului

Lacul Ochiul Beiului are si o legenda. De fapt prima legenda si cea mai cunoscuta dintre acestea, care da si denumirea lacului, este o legenda de dragoste. Evident, cum sunt majoritatea legendelor, o poveste de dragoste cu sfarsit tragic. Se spune ca acest loc a fost stapanit de un pasa rau. Fiul acestuia era deosebit de frumos, cu ochi albastrii si expresivi, incat daca te uitai la ei te pierdeai.

Ochiul Beiului Cheile Nerei

Cu timpul tanarul obisnuia sa mearga la vanatoare. Intr-o zi in Poiana Florii se intani cu o fata frumoasa, care pastea oile. Imediat cu pasa (tatal beiului) afla ca fiul sau s-a indragostit de o fata de vlah, iar acesta trimite slugile sa o omoare. Tanarul isi gaseste iubita fara suflare. El varsa lacrimi amare, dar degeaba. In acel timp, tanarul realizeaza ca nu poate sa-si aduca iubita la viata si isi pune capat zilelor. Din lacrimile si jetfa sa, a luat fiinta lacul albastru si cristalin precum ochii lui.

Comments