Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Dupa multe ore de mers si urcat pe munte am ajuns in sfarsit la Bucura. Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania cu o suprafata de 8.9 hectare, situat la altitudinea de 2.040 metri. Ne-am asezat si noi cortul langa refugiul Salvamont pentru ca vara sunt in jur de 20 – 30 de corturi la acest obiectiv turistic. De aici pornesc multe trasee turistice (Trasee in muntii Retezat) si poti sa urci mai usor pe varfurile din Retezat (Peleaga, Papusa, Retezat) sau sa admiri lacurile si taurile glaciare.

Lacul Bucura din Retezat

Lacul Bucura din Muntii Retezat

Noaptea este foarte frig (aproximativ 5 – 7 grade in lunile de vara) asa ca, veniti cu un sac gros de dormit si haine calduroase. Este bine sa aveti si un primus (butelie mica cu arzator) pentru ca un ceai cald seara sau dimineata este excelent. Cea mai apropiata cabana este la aproximativ 3 ore de mers pe jos, de aceea trebuie sa aveti la voi destula mancare. Exista apa potabila de la raurile care alimenteaza lacul, fiind amenajat un “robinet” langa salvamont. Cu toaleta este putin mai complicat, dar fiecare se descurca cum poate. Daca nu vreti sa dormiti la cort puteti gasi cazare la cabanele din Retezat.

Lacul Bucurel Retezat

Cum se ajunge la Lacul Bucura

1. Cu masina: Hateg – Totesti – Carnesti – Clopotiva – Gura Zlata – Barajul Gura Apelor – Cabana Rotunda – Poiana Pelegii (Gura Bucurei) – apoi pe jos pana la Lacul Bucura.

Accesul cu masina se face doar pana in Poiana Pelegii. Uneori drumul de la Cabana Rotunda pana in Poiana Pelegii nu este accesibil cu masinile de clasa mica sau joase, mai ales daca ploua timp de cateva zile, iar daca drumul este bun, se merge cu maxim 10 – 20 km/h si cu mare atentie. Cel mai bine sunati la alte pensiuni din zona Gura Zlata si intrebati daca se poate circula pe acest drum.

Cabana Rotunda este in prezent inchisa pentru renovare, de aceea nici telefonul de aici nu este functional. In Poiana Pelegii lasati masina in parcare, va luati rucsacul in spate si urcati pe traseul marcat cu banda albastra timp de 2 ore pana ajungeti la Lacul Bucura. Se poate amenaja cortul si in Poiana Pelegii.

Durata totala: Bucuresti – Hateg – Poiana Pelegii – Lacul Bucura: aproximativ 10 – 12 ore (popasul inclus).
Hateg – lacul Bucura: 4 ore.

2. Cu trenul: Ohaba de sub piatra – Nucsoara – Carnic – apoi pe jos pana la Cabana Pietrele – Cabana Gentiana – Lacul Bucura.

Daca veniti cu trenul, coborati la statia: Ohaba de Sub Piatra. De aici exista un maxi-taxi pana la Carnic. Cei care vin cu masina o vor lasa la Carnic. Apoi se merge pe jos aproximativ 1 ora si jumatate pana la Cabana Pietrele. Aici la cabana exista locuri de campare. De la Pietrele pana la Bucura porneste un traseu de 3 ore (banda albastra).

Durata totala: Bucuresti – Cabana Pietrele – Lacul Bucura: aproximativ 12 – 14 ore (popasul inclus).
Carnic – Lacul Bucura: aproximativ 5 ore (mers pe jos).

Varful Peleaga Retezat

Trasee in Retezat care pleaca de la Bucura

Lacul Bucura (2.040 m) – Varful Peleaga (2.509 m)
Durata: 1.30 – 2 ore
Dificultate: mediu

Varful Peleaga (2.509 m) – Saua Pelegii – Varful Papusa (2.508 m)
Durata: 30 min
Dificultate: mediu

Lacul Bucura (2.040 m) – Taul Portii – Saua Retezat – Varful Retezat (2.485 m)
Durata: 3 ore.
Dificultate: mediu

Poiana Pelegii – Lacul Bucura (2.040 m)
Durata: 2 ore
Dificultate: usor

Varful Papusa Retezat

Circuitul lacurilor glaciare din Caldarea Bucurei

Lacul Bucura – Lacul Lia – Lacul Ana, Lacul Florica – Lacul Viorica – Taul Portii

Vizitarea rezervatiei stiintifice Gemenele: traseul Taul Stirbului – Lacul Gemenele – Taul Negru. Rezervatia se viziteaza doar cu aprobare de la Comisia Monumentelor Naturii (Calea Victoriei, Bucuresti). Sunati sau mergeti direct la sediul acesteia pentru aprobare (pentru cei din afara Bucurestiului, aprobarea se poate trimite si prin fax).

Comments