Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Cele mai importante si must-see insule din laguna sunt Murano si Burano. Drumul pana la ele si inapoi va va lua aproximativ 2 ore, plus minim 2-3 ore pentru vizitat si savurat, adica aproximativ 5 ore ca sa va faceti o idee. Daca doriti sa va aruncati o privire peste toate insulele venetiene aveti mai jos un traseu posibil si cateva cuvinte despre fiecare insula venetiana in parte. Insa va trebui sa luati in considerare ca va trebui sa alocati o zi intreaga pentru a face acest lucru.

Insula San Michele

San Michele
Datorita apei care inconjoara si uneori chiar acopera Venetia si datorita spatiului limitat, problema mormintelor a fost mereu una serioasa. Dupa caderea republicii in 1977, Napoleon a decretat interzicerea inmormantarii in centrul Venetiei si deschiderea unui nou cimitir pe insula apropiata de partea nordica a orasului San Michele. Insula San Michele denumita si Cimitirul Venetiei are un peisaj atractiv cu chiparosi inalti si o biserica veche din secolul 15. Cavourile sunt ocupate doar 10-12 ani, dupa care oasele defunctilor sunt impachetate in cutiute si transferate in mausoleu sau intr-un osuar comun.

Insula San Michele

Cimitirul are un sector catolic cu morminte mult mai ingrijite decat in sectoarele protestant si ortodox. Pentru a ajunge aici trebuie luat un vaporas nr. 41 sau nr. 42 motoscafo de la statia de water bus Fondamenta Nove, pe partea de nord a centrului istoric din San Michele. Drumul pana la cimitir nu dureaza mai mult de 6 minute. Puteti lua vaporasul si la alte statii: S. Zaccaria Jolanda, langa Piata San Marco si nu coborati la Fondamenta Nove, dar va veti prelungi excursia cu 30-45 de minute, cu mult mai mult decat daca ati merge pe jos pana la FN.

Murano
Sticla se fabrica in Laguna Venetiana de peste 1300 de ani. Industria a luat nastere in Torcello in secolul 7 sau 8, ulterior s-a mutat in Venetia unde a ramas pana la sfarsitul secolului 13, cand ca o masura de preventie a incendiilor, centrul acestui mestesug a fost instalat pe Insula Murano. De aici sinonimia Sticla venetiana – Sticla de murano. Aici puteti sa va alegeti mici suveniruri de sticla pentru acasa. Daca sunteti pasionati de producerea sticlei puteti intra pentru 30 minute la Muzeul Sticlei, aflat in centrul insulei. Murano are doua biserici vechi care merita vizitate, dintre care Basilica di Santi Maria e Donato, cu frumoasele mozaicuri. Pentru a ajunge aici: De la San Michele, luati urmatorul vapor in directia Murano- vine din directia Fondamena Nove.

Insula Murano

Pe Murano puteti alege statia unde vreti sa coborati. Ar putea fi o idee buna sa coborati la Colonna sau Faro si sa urmariti canalul pana in centru. Murano este o insula micuta si nu aveti cum sa va rataciti. Daca va grabiti si doar vreti sa vizitati repede Muzeul Sticlei si Biserica ramaneti pe vapor pana la Navagero sau Museo. Daca nu vreti sa va opriti la San Michele puteti merge cu 41, 42,13 sau LN direct pana la Murano, vaporul 13 si LN opresc numai la Statia Faro. Ultima optiune este vaporul DM (Diretto Murano) de la Piazzale Roma si Statia de tren Venetia direct la toate statiile Murano. Daca veniti din zona continentala acest vapor este foarte potrivit. Durata drumului este de aproximativ 30 de minute.

Burano
Insula Burano se afla in nordul lagunei, la 40 de minute distanta de Venetia. Atmosfera este foarte diferita de Murano sau de centrul istoric al Venetiei datorita culorilor vesele de pe casele localnicilor, inspirate din picturile de pe barcile pescarilor de aici. Casele de aici sunt micute si pictate in albastru, roz, verde, mov, galben si alte culori puternice. Intreaga insula are un aer vesel si prietenos. Dintre ocupatiile localnicilor primele locuri sunt ocupate de dantelarie si pescuit. De aici va puteti cumpara fete de masa, brodarii, chiar si rochii de mireasa.

Rochie de Burano

Nu toate sunt originale sau lucrate manual, insa acest lucru nu ar trebui sa va impiedice sa va cumparati ceea ce va place, doar aveti grija sa nu platiti foarte mult prea mult. Puteti vizita Muzeul Dantelei situat intr-o veche scoala a acestui mestesug. Puteti face o vizita la manastirea San Francesco del Deserto, intre orele 9-10 dimineata si 3-5 dupa-amiaza. Insula San Franceso este la 20 de minute distanta de Burano si puteti ajunge acolo cu gondola. Pentru a ajunge la Burano: Luati vaporul LN (Lagoon North) la Fondamenta Nova in Venetia sau la statia Faro stop pe Murano. De la Faro faceti 30 de minute pana la Burano.

Mazzorbo
Mazzorbo este o insula mica de langa Burano. Dintre cladirile de odinioara a mai ramas turnul bisericii medievale Santa Caterina. Cea mai interesanta atractie de aici este proiectul guvernamental case sociale proiectat de arhitectul Giancarlo De Carlo. Casele, pictate in culori buraneze, au fost ridicate intre 1979 si 1986. Pentru a ajunge aici: Vaporul LN opreste la Mazzorbo in drum spre Burano. O varianta ar fi sa coborati initial la Burano si apoi, daca timpul va permite, sa treceti podul de lemn catre Mazzorbo. Podul se vede din statia Burano.

Torcello
Acum 1500 de ani, Torcello era cea mai mare si mai importanta zona a Lagunei venetiene. Datorita aluviunilor raurilor care au blocat insula Torcello, tantarii de malarie s-au inmultit. Cei 20 de mii de locuitori s-au mutat in Venetia si azi doar cativa fermieri si casnici mai traiesc pe insula abandonata. Insa o scurta vizita este o idee excelenta mai ales datorita catedralei bizantine datand din sec 7, Basilica of Santa urnul clopotnita si Biserica Santa Fosca. Puteti admira aceste monumente si de pe Burano.

Insula Torcello

In maxim 45 de minute vizitati cladirile sacre din piata centrala. Daca vreti sa urcati in turnul clopotnita veti admira din varf panorama insulei si a intregii lagune. Puteti lua masa sau doar sa beti o cafea in unul din restaurantele din jurul pietei centrale sau de pe drumul spre statia de autobuz. Pentru a ajunge aici: De la Burano luati vaporul T (spre Torcello). Vaporul face doua drumuri pe ora si in doar 5 minute ajungeti pe cealalta insula.

Insulele Venetiene – Intoarcerea in Venetia

De pe Torcello luati vaporetto T pana la Burano. De aici puteti alege intre cateva optiuni: Continuati cu LN spre Treporti sau Punta Sabbioni. Nu coborati de pe vapor pana la Lido sau pana la Venezia Pieta langa Piata San Marco. Luati vaporul LN inapoi spre Fondamenta Nove in Venetia. Daca luati LN spre Lido sau Venezia Pieta trebuie sa schimbati vaporul la Punta Sabbioni cu unul mai mare cu etaj. Uneori s-ar putea sa trebuiasca sa schimbati si la Treporti. Transferurile sunt super simple si nu aveti cum sa gresiti. Faceti aproximativ o ora pana la Lido si inca un sfert de ora pana la Venezia Pietà.

Insulele venetiene

O alta varianta este sa luati din Treporti vaporul 13 pana la Fondamenta Nove. Aceasta ruta include si o statie la insula, ferma Sant’Erasmo si Vignole (in trecut cunoscuta ca insula celor 7 vinuri), o zona de reacretie in laguna. Vaporasele 13 nu circula foarte des. Faceti 15 minute de la Burano la Treporti si o ora pana la Fondamenta Nove. In Treporti nu prea aveti ce face. Nu uitati sa luati la voi un orar al vaporaselor ACTV, de la orice chiosc vaporetto.

Lido
Lido di Venezia este o insula lunga si ingusta care actioneaza ca o bariera intre mare si laguna. O mare parte a insulei este ocupata de vile din secolul 19 si 20, unele transformate in hoteluri. Plaja este foarte ingrijita si deservita de hoteluri luxoase. Masinile pot ajunge pe Lido cu ajutorul unui ferryboat. De la statia Actv traversati strada si continuati sa mergeti prin cea mai importanta zona comerciala de aici: magazine, buticuri, cafenele, gelaterii si restaurante.

Insula Lido

Continuati pe principala strada comerciala Gran Viale SM Elisabetta pana ajungeti, in cateva minute, la faleza pentru plimbare a Adriaticii. Pentru a ajunge aici: Daca vreti sa veniti aici direct din Venetia aveti posibilitatea de a lua vaporetto-ul nr. 1, unul din vaporasele de pe rutele 51, 52 si 61, vaporul cu etaj LN care pleaca din piata San Marco sau ferryboatul 17 de la Tronchetto, parcarea insulei.

La intoarcere mergeti la statia de la capatul Strazii comerciale Grand Viale si luati unul dintre urmatoarele vapoare:
– Vaporetto nr. 1 opreste la foarte multe statii intre varful S. Elena si Piazzale Roma pe Marele Canal, face 15 minute pana la S. Zaccaria, langa Piata San Marco, 39 minute pana la Rialto, 53 minute pana la Ferrovia (statia de tren) si 56 minute la Piazzale Roma.
– Rutele 51 si 52, transport rapid la statia de tren si la Piazzale Roma. Faceti 44 minute pana la gara si 48 minute to the P. Roma cu 51, 52-ul este putin mai rapid.
– Expres-ul 62 merge numai in timpul saptamanii si ajunge la Piazzale Roma in 33 de minute fara nici o oprire.
LN-ul este un vapor cu punte dubla care pleaca de la Lido Motonave la Venezia Pietà. Durata este de doar 14 minute.

Comments