Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

In anul 1958 golful Lituya Bay a fost martorul celui mai puternic tsunami inregistrat de oameni. Acest golf izolat, situat in Alaska, era dintotdeauna o zona aproape nelocuita datorita conditiilor meteo dure si a celor 5 megatsunami-uri inregistrate doar in ultimii 150 de ani, insa in urma celui din 1958 intreaga zona a devenit definitiv de nelocuit.

Istoricul tsunami a inceput cu un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter ce a declansat imense alunecari de teren datorita compozitiei solului din acea zona. In urma acestui eveniment in apa golfului au fost aruncate aproape 30 de milioane de metri cubi de pamant, roci si gheata, fapt ce a provocat un val colosal de 525 metri (cu 143 metri mai inalt decat Empire State Building) care a maturat propriu zis, intregul Golf Lituya, producand distrugerile cele mai mari inregistrate vreodata in lume.

Desi epicentrul cutremurului ce a provocat o adevarata apocalipsa pe Pamant a fost identificat in apropierea masivului Fairweather din muntii Saint Elioas (Alaska) socul a fost resimtit pe o suprafata de un milion de kilometri patrati, pana in Seatle (Sua) si Yukon (Canada).

Daunele au constat in decesul a cinci oameni, smulgerea din radacini a milioane de copaci, remodelarea drastica a tarmurilor si modificarea coordonatelor unui lac subglaciar cu aproape 30 de metri.

Comments

Exit mobile version