Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Stiti care este cea mai veche religie din lume? Hinduismul este cea mai veche religie din lume, religie ce este practicata si in prezent! Brahman este reprezentantul acestei credinte, o fiinta absoluta, infinita din toate punctele de vedere, creatoare a intregului Univers. Aceasta religie, Hinduismul, are aproximativ 3000 de ani, iar la baza sa au stat cartile sacre numite Vedda din care nu au dreptu a citeasca decat brahmanii (preotii hindusi din casta brahmanilor). Una dintre credintele puternice ale hindusilor este aceea ca o  casa reprezinta un atribut si nu un bun material, fara de care oamenii nu se pot integra in societate.

Cea mai veche religie din lume este Hinduismul

Despre Hinduism – Cea mai veche religie din lume

Hinduismul este o religie sau o dharma (un ordin sau un mod de viata) care isi are originea pe subcontinentul indian si care cuprinde mai multe si variate sisteme de filozofie, credinta si ritual. Hinduismul este considerata cea mai veche religie din lume, avand o traditie bogata si complexa de texte si practici, unele dintre ele datand din mileniul al II-lea i.e.n. sau chiar mai devreme. Hinduismul nu are un fondator unic, ci este rezultatul unei sinteze intre diverse culturi si traditii indiene, inclusiv brahmanismul ortopraxic (bazat pe respectarea riguroasa a normelor rituale) si sramanismul (o miscare ascetica si spirituala). Hinduismul recunoaste autoritatea Vedelor, cele mai vechi texte sacre hinduse, dar accepta si alte surse scripturale, cum ar fi Upanisadele, Puranele, Mahabharata, Ramayana si Agamele.

Brahman este reprezentantul HInduismului pentru cea mai veche religie

Hinduismul este o religie diversa si pluralista, care include mai multe curente si scoli de gandire. Printre cele mai importante se numara sase scoli filozofice (sankhya, yoga, nyaya, vaisheshika, mimamsa si vedanta), patru secte principale (vaishnavism, shaivism, shaktism si smartism), precum si numeroase miscari devotionale (bhakti) si reformiste (neo-hinduism). Hinduismul are o conceptie ciclica a timpului si a existentei, bazata pe notiunile de karma (legea cauzalitatii morale), samsara (ciclul renasterilor succesive) si moksha (eliberarea finala din samsara). Hinduismul propune patru scopuri sau valori ale vietii umane: dharma (datoria morala), artha (prosperitatea materiala), kama (placerea senzuala) si moksha.

Hinduismul are o bogata traditie rituala si artistica, care implica diverse forme de cult (puja), sacrificiu (yajna), pelerinaj (yatra), post (vrata), meditatie (dhyana), yoga, caritate (dana), serviciu dezinteresat (seva) si alte practici spirituale. Hinduismul are o multitudine de zeitati, dintre care cele mai cunoscute sunt triada formata din Brahma (creatorul), Vishnu (pastratorul) si Shiva (distrugatorul). Alte zeitati importante sunt Ganesha (zeul cu cap de elefant), Lakshmi (zeita prosperitatii), Sarasvati (zeita intelepciunii), Durga (zeita puterii), Kali (zeita distrugerii) si Hanuman (zeul cu cap de maimuta). Hinduismul recunoaste existenta unui principiu suprem sau absolut numit Brahman, care este sursa tuturor lucrurilor si care poate fi personal sau impersonal.

In ciuda existentei in Asia de Sud-Est a templelor si iconografiei hinduse precum si a inscriptiilor sanscrite, natura si amploarea influentei hinduse asupra civilizatiilor regiunii este intens dezbatuta de catre savantii contemporani. In timp ce savantii din secolul al XX-lea au scris despre indianizarea Asiei de Sud-Est, cei din secolul al XXI-lea au sustinut ca aceasta influenta a fost foarte limitata si a afectat doar o mica sectiune a deltei.

Comments