Situata acum in centrul capitalei in cartierul Cotroceni, Gradina Botanica Bucuresti Dimitrie Brândză este cu siguranta unul dintre locurile pe care nu ar trebui sa le ratati odata ajunsi in acest oras, cu atat mai mult daca sunteti iubitori ai naturii. Greu de crezut ca o Gradina Botanica se poate numara printre asa numitele destinatii din Romania dar, in special in anotimpul cald, cand toti copacii sunt verzi si florile inflorite, acest loc ofera o experienta cromatica unica, un loc ideal de relaxare, informare si plimbare, departe de strazile aglomerate, constructiile greoaie din beton si traficul agitat specific Bucurestiului.
Aceasta a fost infiintata in anul 1860 de catre Carol Davila in urma unui decret semnat de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. In prima faza aceasta era situata langa Facultatea de Medicina, mutandu-se apoi pe terenurile palatului Sutu, de la Universitate. Datorita conditiilor improprii de dezvoltarea a unei gradini botanice, profesorul Dimitrie Brandza a intreprins numeroase demersuri pana la obtinerea terenului pe care se gaseste Gradina Botanica actualmente. Gradina Botanica Dimitrie Brandza pe numele sau complet, a inceput sa fie construita in anul 1884 in spatiul actual, iar in momentul de fata ea acopera o suprafata de 17,5 hectare ce adapostesc peste 10.000 de specii de plante.
Gradina Botanica Bucuresti Dimitrie Brândză
Gradina Botanica nu este insa numai un punct de atractie turistic, ea are un rol mult mai amplu in invatamant si educatie, cercetare stiintifica precum si in promovarea valorilor culturale, oferind consultanta de specialitate. Chiar daca in timpul celor doua Razboaie Mondiale, Gradina Botanica a fost grav avariata si a pierdut foarte multe specii de plante si exponate ale ierbarului, cu timpul a renascut si a fost repopulata cu aproape toate speciile pierdute.
In centrul ei se gaseste si Muzeul Gradinii Botanice, o cladire in stil brancovenesc ce dispune de peste 5.000 de specii de plante din care 1.000 sunt exotice. Sera Veche reprezinta coltul tropical al Gradinii Botanice, sera ce a fost inchisa publicului o perioada dar din 2011 a fost reamenajata precum o padure tropicala iar acum este la indemana vizitatorilor.
Vizitand acest colt de natura veti avea o experienta unica de constientizare a relatiei dintre om si natura dar veti putea constientiza si amploarea diversitatii lumii vegetale careia probabil in viata de zi cu zi nu-i acordati prea mare importanta. Tot in acest loc, veti afla informatii cel putin interesante despre studiile facute si modul in care unele plante pot salva vieti, pot imbunatati viata sau pot contribui la calitatea aerului pe care il respirati.
Comments