Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Noaptea ridichilor sau “Noche de los rabanos” este un festival aparte din Mexic. Are loc in Oaxaca pe data de 23 decembrie in fiecare an si dateaza inca din secolul al XVI-lea, cand au fost aduse ridichile in America. Pentru a le vinde, ridichile erau sculptate in diverse forme, traditie care s-a pastrat si in zilele noastre.

Ridichile folosite la festival sunt crescute special pentru acest scop si pot ajunge la greutati de pana la 3 kg. Sculptorii de ridichi trebuie sa se inscrie cu o luna inainte de festival si sa isi aleaga ridichile cu o zi inainte. Sculptorii ridichiilor au doar cateva ore pentru a isi termina lucrarile, care trebuie sa fie gata pana la ora 16:00.

Ridichile sculptate sunt expuse pe mese lungi in jurul pietei si sunt iluminate cu lumini colorate, iar juriul este format din reprezentanti ai guvernului local, ai institutiilor culturale si ai mass-media. Premiul pentru castigatori este o suma de bani si un certificat de recunoastere.

Noaptea ridichilor Mexic – Noche de los rabanos

Noapte ridichilor este un eveniment anual care are loc pe 23 decembrie in Oaxaca, Mexic, dedicat sculptarii ridichilor de dimensiuni mari (Raphanus sativus) pentru a crea scene care concureaza pentru premii in diferite categorii. Evenimentul isi are originile in perioada coloniala, cand ridichile au fost introduse de spanioli. De exemplu, stiai ca:

– Festivalul a inceput ca o modalitate de a atrage clientii la piata de Craciun din Oaxaca.
– Festivalul Noaptea Ridichiilor a fost declarat oficial in 1897 si de atunci se organizeaza in fiecare an.
– Festivalul din Oaxaca atrage mii de vizitatori, atat localnici cat si turisti, care vin sa admire operele de arta realizate din ridichi.
– Festivalul Noaptea Ridichilor are trei categorii principale: scene traditionale, scene religioase si scene libere.
– Festivalul are si un concurs pentru copii, care folosesc ridichi mai mici si mai usor de sculptat.

Sculptorii folosesc unelte simple, cum ar fi cutite, linguri, furculite sau scobitori, pentru a da forma ridichilor. Juriul evalueaza lucrarile in functie de originalitate, creativitate, dificultate si respectarea temei. Oamenii nu mananca ridichile dupa ce le admira, ci le lasa sa se usuce sau le arunca la gunoi.

Ridichile se conserva pentru o perioada scurta de timp prin pulverizarea cu apa rece sau prin acoperirea cu pungi de plastic. Alte activitati care se desfasoara in timpul festivalului sunt paradele, concertele, focurile de artificii si degustarile de mancare traditionala.

Comments

Exit mobile version