Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Fatima impreuna cu celebra Fecioara Maria din Fatima este un oras in Portugalia, faimos pentru viziunile religioase care au avut loc acolo, in 1917. Orasul insusi are o populatie de aproximativ 8.000 de locuitori si este situat in municipiul Ourém, in regiunea Médio Tejo. Porto se afla la 187 de km catre nord, iar daca mergi spre sud, dupa 123 de km ajungi in Lisabona.

Numele orasului (in trecut un mic sat) provine de la numele arabesc Fatima. Conform uneia dintre legende, toponomia locului dateaza din secolul 12 si apartine unei printese maure pe nume Fatima, care, dupa capturarea ei de catre fortele crestine in timpul campaniei de alungare a maurilor din Peninsula Iberica, a fost convertita la catolicism si botezata inainte de a se casatori cu contele de Ourém in 1158.

Fecioara Maria din Fatima

Fecioara Maria din Fatima

Fatima este faimoasa pentru altarul de aici ce aniverseaza evenimentele din 1917, cand trei copii de tarani au pretins ca au vazut-o pe Maica Domnului, Fecioara Maria de la Fatima. Aparitiile Fecioarei Maria au fost raportate de catre copii ca avand loc intr-o pasune cu numele de Cova da Iria, la 2 km distanta de Fatima.

Fatima atrage credinciosi din toate colturile lumii, mai ales in zilele de pelerinaj, credinciosi ce-si gasesc gazduire la locuitorii din zona. Altarul ce a fost contruit pe locul unde au fost raportate aparitiile a fost marit in mod considerabil. Zona are un numar mare de magazine in care se gasesc de vanzare tot felul de articole religioase, iar pe strazile orasului se gasesc nenumarate hoteluri, pensiuni si restaurante.

Turismul religios in Fatima

Strans legat de aceste aparitii este economia locala ce se bazeaza aproape exclusiv pe turismul religios. Altarul Fecioarei Maria atrage un numar mare de catolici, in fiecare an ei umpland drumul de tara ce vine dinspre oras spre altar. Numarul acestora poate atinge si cifra de un milion in preajma zilelor de 13 mai si 13 octombrie, date semnificative pentru aparitiile din Fatima.

Langa altar se afla si o gigantica basilica, in stil neo-clasic, cu un turn central de 65 m inaltime, constructie ce a fost inceputa la 13 mai 1928. In bazilica sunt mormintele celor trei care au vazut aparitiile, Jacinta si Francisco Marto, ce au murit in 1919 si respectiv 1920, in timpul pandemiei de gripa spaniola, si au fost beatificati in 2000, si Lucia dos Santos, care a murit in 2005. Igreja da Santíssima Trindade, una dintre cele mai mari biserici din lume a fost construita in apropiere in 2000.

Comments