Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Sahara, aceasta imensitate de 9 milioane de km² continua sa suscite curiozitatea omului inca din cea mai veche antichitate. Sahara, locul in care s-au nascut religiile primordiale ale lumii este muza poetilor si dragostea aventurierilor. Cel mai mare desert de nisip al lumii ocupa 1/3 din continentul african, respectiv 11 state, Tunisia fiind unul dintre ele. Desi Tunisiei i-a revenit doar o mica sectiune din desert, din punct de vedere al sigurantei, facilitatilor de transport si infrastructurii turistice este cea mai accesibila.

Sahara in tamacheq (limba tuaregilor), deserta in Latina, sahraa in Araba sunt tot atatea nume pentru a desemna pamantul rosu (nisipul), arid si aproape lipsit de vegetatie care este desertul. In desert sunteti in concediu de voi insiva, timpul se scurge incet, nisipul fuge de la o duna la alta, culorile se schimba: alb la Douz, rosu la Ksar Ghilane sau galben la Nefta. Cu o suprafata de circa 90.000 de km², Sahara tunisiana are toate cele trei tipuri de desert: stancos, cu pietris si nisipos.

Climatul este arid, in general nu mai mult de 75 mm de precipitatii anuale si fiecare petec de verdeata este pretuit. Populatia rara a Saharei este compusa din arabi, berberi si metisii lor dar preponderenta este a berberilor. Desertul este spectaculos: nopti petrecute in corturi beduine, gustul painii coapte in nisipul fierbinte, dar poate si pacali: imobilizeaza rotile vehiculelor, iar micile particule pot fi dusmanul camerelor foto si video chiar in absenta unei furtuni de nisip. Desertul Tunisian este desertul de nisip prin excelenta. Dunele Marelui Erg Oriental, Tozeur, Nefta sau Djerba reprezinta puncte de plecare pentru incursiuni in desert dar pentru a savura cu adevarat aventura, cele mai bune locuri de a incepe sunt Douz si Ksar Ghilane.

Simboluri si credinte in Sahara

Unele credinte sahariene subzista si in zilele noastre. Triburile considera de exemplu ca semnele, asemenea labei de iepure, khamsa (arabii o denumesc mana Fatimei), ochiul si pestele (reminescente ale crestinismului) sunt porte-bonheur si ca tipatul bufnitei sau croncanitul corbului anunta o nefericire.

Fauna sahariana

Dromaderii (djemel) si caprele sunt animalele domesticite cel mai des intalnite in Sahara. Datorita andurantei si vitezei, dromaderul este animalul favorit al berberilor. Pentru ei, tara este sudul, regatul este duna.

Fenecul este o mica vulpe de desert cu urechi supradimensionate si cu o acuitate auditiva exceptionala.

Gazela este animalul seducator si admirat, in poezia araba fiind simbolul gratiei si al frumusetii, metafora a frumoasei femei iubite.

Sloughi este ogarul autohton, cu cap gratios, par scurt de culoarea nisipului, alb sau negru, cateodata tigrat. Este foarte rezistent, rapid si inteligent, fiind dresat pana de curand pentru vanatoarea de gazele si iepuri de desert.

Asemenea utilitatii unei surse de apa sau serviciilor unui dromader, palmierul-curmal se impune ca aliatul incontestabil pentru supravietuirea in Sahara. Cu “picioarele in apa si capul in soare”, in conditii de temperaturi care depasesc 50°C la umbra, vanturi de nisip violente si corozive, citat in cartile sfinte, palmierul-curmal insoteste omul din oaze de la nastere pana la moarte. ”Din trunchiul sau facem leaganul copilului, din trunchiuri de asemenea taiem placile funerare”, afirma cu mandrie berberii.

Palmierul incepe sa produca incepand cu al doilea an de viata insa doar din al optulea productia devine optima, durata de viata fiind de 100-130 de ani.

Cumparaturi in Sahara

Fabricata din piele de dromader sau de capra, incaltamintea sahariana (naal sau balgha), confortabila si robusta detine recordul articolelor vandute in desert.

Trandafirii de desert sunt simbolul Saharei. In termeni chimici este vorba despre gips care intr-un mediu umed si cald, sub actiunea presiunilor din scoarta terestra se transforma intr-un adevarat trandafir. De obicei, aceste roci se gasesc la cativa metri sub nisip. Pot atinge pana la 2 metri inaltime si cantari 8 tone.

Sahara este locul poeziei populare si rezervorul ritmicitatii, locul ideal pentru a admira panorama dunelor sau a imortaliza apusul de soare pe o pelicula. Nu va refuzati o asemenea experienta in tmpul unui sejur in Tunisia!

Comments

Exit mobile version