Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Ghetarul de la Scarisoara sau Pestera Scarisoara cum i se mai spune este o pestera calcaroasa, care ascunde in ea cel mai mare ghetar subteran din Romania. Pestera este situata in comuna Garda de Sus din judetul Alba, iar numele de Scarisoara vine de la comuna denumita la fel, situata 16 kilometri mai jos si de care pestera apartinea la vremea cand a fost botezata. Primele mentiuni despre pestera exista inca din anul 1847 insa abia in 1938 ea a fost declarata monument al naturii, recunoscandu-i-se valoarea si splendoarea ascunse in adancul sau.

Pestera Scarisoara

De ce este Pestera Scarisoara atat de speciala

Pestera Scarisoara este situata la o altitudine de 1165 metri, face parte din sistemul carstic Ghetari- Ocoale-Dobresti, iar cea mai veche gheata de la baza are peste 4000 de ani. Tot ce se gaseste in aceasta renumita pestera de la gheata antica, structura pesterii (fiind prezente aici stalactite, stalacmite, coloane, draperii parietale, coralite, gururi) dar si flora variata din avenul sau, reprezinta elemente deosebit de importante  pentru  cercetarea stiintifica.

Intrarea in pestera se face printr-o gura impresionanta cu diametrul de 60 de metri si adanca de 48 de metri, amenajata cu 270 de trepte metalice mai putin cele de la baza care sunt de lemn putin mai abrupte si alunecoase din cauza temperaturii scazute si umiditatii. Pe aici se intra in Sala Mare printr-un portal de 24 de metri latime si 17 metri inaltime.  In mijloc se afla un bloc imens de gheata cu vechime de peste 4000 de ani, fata superioara formand podeaua Salii Mari. In drept cu intrarea, la baza unei pante abrupte se afla o zona denumita Biserica distingandu-se in centru Altarul cu Preotul. Pe partea dreapta a intrarii se afla Rezervatia Mica, iar pe partea stanga Rezervatia Mare.  Desi pestera are o lungime de 720  metrii, doar 260 sunt deschisi pentru vizitare. Circuitul turistic este format din Aven – Sala Mare – Biserica, Rezervatia Mica si cea Mare nefiind deschise pentru vizitare datorita descendentei puternice a acestor galerii.

Interesant la aceasta pestera este faptul ca este in continua transformare datorita naturii ghetii, asa ca o puteti vizita de mai multe ori si o veti gasi usor diferita intotdeauna. In plus, la fiecare vizita, puteti admira frumusetea Apusenilor si puteti profita de timpul petrecut aici pentru a degusta niste placinte si clatite facute de localnice sau niste siropuri naturale de brad, afine, catina.

Cum se ajunge la Pestera Scarisoara

Pentru a ajunge la pestera, exista trei modalitati, toate avand un peisaj incantator ce va insoteste pana la destinatia finala:

Din centrul comunei Garda de Sus porneste drumul carosabil pe Garda Seaca, pe care ajungeti dupa aproximativ 1 km la gura Vaii Ordancusa. Daca preferati expeditiile la pas puteti alege de aici poteca turistica pe dealul Mununa de aproximativ 10 kilometri, care prezinta indicatoare sub forma de cruce rosie pentru a ajunge mai usor la pestera.

Mai exista tot de la gura Vaii Ordancusa doua variante de carosabil. Fie alegeti sa urcati cu masina pe Ordancusa, strabatand Cheile Ordancusei pe un drum asfaltat de circa 18 kilometrii, care duce pana la catunul Ghetar.

O a treia varianta, mai scurta de circa 9 kilometri este pe valea Garda Seaca, un drum forestier prin Mununa pana la Ghetar.

Comments