Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Pentru prima data cand ajungem in Apuseni, am ales Cheile Rametului, muntii Trascau, Apuseni. Ne-a placut si cu siguranta ne vom intoarce in Apuseni! Este bine sa mergeti in Chei in perioada verii pentru ca apa raului este mai mica si sunt cateva portiuni unde va trebui sa treceti prin apa. Exista si un al doilea traseu, pe deasupra cheilor, dar este ceva mai dificil. Merita sa le incercati pe amandoua. Vizitati de asemenea si Manastirea Ramet, aflata in apropiere.

Cheile Rametului Apuseni

Locuri de vizitat in Cheile Rametului

Ce mai puteti vedea in aceasta zona: Pestera Huda lui Papara, Vanatarile Ponorului, Salina Turda, Cheile Turzii, Manastirea Ramet. Cazare la Cheile Rametului veti gasi la Pensiunea Ramet (mancarea este foarte buna) sau la Cabana Ramet, aflata in grija manastirii. Cea de-a 3-a optiune este la cort, pe langa rau.

Cum ajung la Cheile Rametului?

Bucuresti – Pitesti – Rm. Valcea – Defileul Oltului – Sibiu – Alba-Iulia – Teius – Geoagiu de Sus. Dupa ce intrati in sat, treceti de Pensiunea Ramet si de Manastirea Ramet apoi drumul se bifurca, pe dreapta aflandu-se Cabana Ramet si spre stanga drumul catre Cheile Rimetului, un drum nu tocmai prietenos, dar accesibil cu masina. Treceti printr-o vale plina de cabane de vacanta si corturi.

Traseu Cheile Rametului

Traseu prin Cheile Rametului – 2 ore

Prin Cheile Rametului am urmat marcajul Crucea Albastra si Triunghiul Albastru si am mers pe firul apei, trecand pe langa bolovani mari de piatra si traversand cu grija apa sarind pe pietre. La un moment dat nu mai exista cararea pe langa apa, dar erau cateva bare de fier prinse de stanca pentru sustinere. Nu ne-am speriat pentru ca aici a fost usor, mai departe a fost un pic mai greu si ceva mai umed. Traseul prin chei continua pe marcajul crucea albastra, iar al doilea traseu marcat cu triunghiul albastru acoleste cheile pe sus, prin Brana Caprelor. Pentru noi acesta a fost drumul de intoarcere.

Am continuat calatoria prin chei si am ajuns la o poarta de piatra, reprezentativa pentru Cheile Rametului. Trecem de ea pe langa apa si ajungem la locul care ne speria cel mai tare: drumul continua prin apa. Testam apa cu picioarele goale: intr-adevar, este rece! Ne incurajam intre noi, ne descaltam toti si facem cam 10-15 pasi prin apa adanca pana aproape de solduri. Ne-am grabit sa ne uscam si sa ne incaltam, dar in scurt timp a urmat alta balaceala la picioare. De data aceasta erau si unele cabluri amenajate si ne-au fost de mare ajutor. La traversarea raului, in locurile cu pietre alunecoase, ghetele impermeabile nu prea ne-au fost de folos, asa ca am traversat din nou in picioarele goale.

La finalul traseului, acesta se uneste cu triunghiul albastru, apoi continua in 2 directii: spre Poiana Narciselor si satul Intregalde (5 ore), iar al doilea spre satul Bradesti (1 ora si jumatate). Am continuat plimbarea spre satul Bradesti, admirand casutele vechi cu acoperisul inalt de paie, semanand foarte mult cu cele de la Muzeul Satului, de la Cheile Rametului spre Bradesti.

La intoarcere am urmat al doilea traseu prin Brana Caprelor. Au fost multe urcusuri si coborasuri si am mers pe o carare de piatra destul de ingusta. Trebuie sa fiti atenti pentru ca poate fi destul de periculos. Au fost si aici cateva locuri unde am trecut sprijiniti de cabluri. Peisajul este extrem de frumos si acest lucru ne-a incurajat sa mergem mai departe. A doua zi am urmat traseul spre Varful Piatra Cetii, banda rosie.

Comments