Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Chebika este o oaza montana din sud-vestul Tunisiei situata in orasul Tozeur, perla desertului Sahara, cum mai este denumit. Incrustat in munte, Chebika, acest mic sat de pamant ocru apartine imensei linii romane de fortificatii care pleca din Libia si traversa tot sudul Maghrebului pana in Maroc.

Locuri de vizitat in Chebika

La umbra palmierilor se ascund principalele puncte de interes ale micii oaze de munte Chebika: izvorul pitoresc si cascada. Izvorul este alimentat de o serie de surse de apa subterane din munti, iar apa face ca terenul altfel arid sa produca piersici, caise, rodii, banane, portocale si tutun.

Potrivit unui proverb tunisian conducatorul suprem in acest loc este ploaia, cata vreme in viata de zi cu zi apa este mai valoroasa decat petrolul. Si aici, vanzatorii de suveniruri incearca sa ademeneasca turistii cu animale uscate (scorpioni, vipere de nisip), fosile, roci (geode, trandafiri de nisip) si covoare berbere.

Mides – Ultima oaza montana

Aproape de frontiera algeriana (6 km), Mides este ultima oaza montana si cea mai salbatica. Satul se afla langa o curiozitate geologica unica in Tunisia: “gaturile” stancoase. Sapand in calcar, torentele de munte au facut opera unui sculptor, rezultatul fiind foarte asemanator cu Grand Canyon din SUA, desi nu la fel de impresionant. In acest mediu neospitalier, triburile berbere au gasit intodeauna o aparare naturala impotriva pradatorilor.

Aproape de noua asezare se afla un sat berber abandonat in urma inundatiilor din 1969 si 1980. Zona din jurul Mides-ului a fost folosita ca locatie pentru filmarea scenelor prabusirii avionului in care este implicat personajul principal din filmul “Pacientul Englez”, Ralph Fiennes. O cafenea, un camping si buticuri de artizanat care vand covoare berbere, roci si fosile, stau la dispozitia turistilor dornici de aventura. Fiecare circuit in Tunisia va ofera posibilitatea de a vizita oaza Chebika.

Comments

Exit mobile version