Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Chiar daca este un monument construit recent statuia lui Decebal ascunde un episod important din istoria poporului nostru. Statuia lui Decebal se afla in apropierea orasului Orsova, in zona cazanelor mici, in locul in care se spune ca Dunarea parca “clocoteste”. Tot in aceasta zona, in timpul razboaielor daco-romane, imparatul roman Traian a construit cu ajutorul vestitului arhitect al vremii, Apolodor din Damasc, podul peste Dunare, pentru a facilita cucerirea Daciei.

Cazanele Mari si Cazanele Mici Romania

Cazanele Mari si Cazanele Mici

Chiar in fata statuii, dar pe malul sarbesc, se gaseste placa memoriala antica “Tabula Traiana“, veche de aproape 2000 de ani, monument ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, pentru a marca marsul trupelor imperiale romane spre Dacia si a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac din anul 105.

Cazanele Dunarii Romania

Constructia Statuii lui Decebal a durat 10 ani (a inceput in 1994 si a fost finalizata in 2004) si reprezinta cea mai inalta sculptura in piatra din Europa. Statuia a fost construita de catre istoricul Iosif Constantin Dragan, dupa modelul celei din stanca Muntelui Rushmore. Este inalta de 55 m si lata de 25 m, fiind doar cu 5 m mai mica decat Statuia Libertatii, cu 8 m mai mare decat monumentul lui Christos din Rio de Janeiro, dar cu aproximativ 10 metri mai mare decat inaltimea legendarului Colos din Rhodos.

Comments