Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Cunoscut si sub denumirea de Palatul Sturdza, Castelul Sturdza de la Miclauseni se afla la 20 km distanta de Roman si la 65 km de municipiul Iasi. In anul 1410, domnitorul Alexandru cel Bun doneaza vornicului Miclaus, o mosie intinsa, foarte aproape de Lunca Siretului. Aceasta mosie devine cunoscuta sub numele de Miclauseni, dupa moartea vornicului.

Castelul Sturdza

Se spune ca dupa mai bine de un secol de la decesul vornicului Miclaus, urmasii sai au vandut mosia vistiernicului Simion Stroici. Mai tarziu, vistienicul Stroici construieste aici un conac si pe care il lasa prin testament, mostenire satului Miclauseni. “Lupului Prajascului si nepoatei mele Saftei, si fiului meu, la Gligorie, cu helestee si cu prisaci si cu tot venitul, pentru ca i-am luat spre dansii ca sa-mi fie ei ficiori de suflet”.

Castelul Sturdza Miclauseni

Prin anul 1697, urmasii lui Lupu Prajescu lasa domeniul fratilor Ioan si Sandu Sturdza, cu care se inrudeau. Dupa aproape un secol, vornicul Ioan Sturdza reconstruieste conacul, de la demisol si parter si in forma de cruce. Castelul Sturdza avea 20 de camere, cate zece camere pe etaj. In curtea conacului erau construite graduri unde erau adapostiti cai de rasa.

Castelul Miclauseni

Ulterior (1821-1823), in curte s-a zidit o biserica, pe care a impodobit-o cu o frumoasa catapeteasma in stil baroc alaturi de multe obiecte de cult valoroase. Fiul lui Dimitrie, Alecu Sturdza Miclausanu amenajeaza in jurul conacului un frumos parc in stil englezesc cu arbori ornamentali si numeroase alei cu flori.

In timpul Primului Razboi Mondial, castelul a fost transformat ca si unitate medicala militara, unde Maria Ghica si Ecaterina Cantacuzino ajuta ranitii, ca infirmiere. Pentru o perioada buna de timp, Ecaterina Cantacuzino (fiica lui George Sturdza si sotia lui Serban Cantacuzino) se ocupa de castel.

In timpul regimului comunist, castelul Miclauseni a fost folosit ca si depozit militar (armament explozibil), iar la mansarda autoritatile comuniste organizau petreceri. Prin anul 1960, aici era sediul centrului de plasament pentru copii cu handicap psihic sever. Tot aici a funtionat si o scoala speciala.

Doua incendii (unul din 1968 si altul din 1985) duc la degradarea castelului (inclusiv a mansardei si a acoperisului). In anul 2001, Castelul de la Miclauseni a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Cu o finantare obtinuta de la Banca Mondiala (aproape 2,4 milioane de lei echivalent cu 685.700 euro), Mitroponia Moldovei si Bucovinei incepe restaurarea castelului si a dependitelor. Piesele de mobilier, scarile interioare din lemn, parchetul orginal plus usile si ferestrele castelului au fost toate restaurate si conservate intre 2003 si 2005.

Comments