Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Castelul Bran este o fortificație medievală situată în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov. Este un monument istoric și arhitectonic de mare valoare pentru România, dar și o atracție turistică de renume internațional, datorită legăturii sale cu legenda lui Dracula. Legenda lui Dracula este una dintre cele mai cunoscute și răspândite povești de groază din lume, care îl prezintă pe un vampir nemilos și sângeros, care se hrănește cu viața oamenilor și care poate fi ucis doar cu un țăruș înfipt în inimă. Dar cum a apărut această legendă și ce legătură are ea cu istoria României?

Legenda lui Dracula

Originea legendei lui Dracula se află în figura istorică a lui Vlad Țepeș (1431-1476), un domnitor al Țării Românești, cunoscut pentru luptele sale împotriva Imperiului Otoman și pentru cruzimea sa față de dușmani. Vlad Țepeș a fost poreclit Dracul sau Dracula, adică fiul dragonului sau fiul diavolului, datorită faptului că tatăl său a fost membru al Ordinului Dragonului, o societate cavalerescǎ care avea ca scop apărarea creștinismului.

Vlad Țepeș a folosit metoda împǎlǎrii ca pedeapsǎ pentru trǎdǎtori, hoți sau prizonieri de rǎzboi. El a lǎsat mii de cadavre împǎlǎte pe stâlpi la marginea drumurilor sau în jurul cetǎților asediate pentru a-i intimida pe dușmani sau pe supuși. Aceastǎ practicǎ i-a adus o reputație de om sângeros și nemilos.

Legenda lui Dracula a fost influențatǎ și de cronicile medievale scrise de germani sau unguri, care au vrut să-l denigreze pe Vlad Țepeș din motive politice sau religioase. Aceste cronicile au exagerat faptele sale de violențã și i-au atribuit tot felul de atrocitãți cum ar fi beția de sânge, canibalismul sau sadismul.

Legenda lui Dracula a fost popularizatã în secolul al XIX-lea prin romanul „Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker. Acesta s-a inspirat din povestirile despre Vlad Țepeș pe care le-a citit în cărți sau le-a auzit de la prietenii săi români. El l-a transformat pe Vlad într-un vampir nemuritor care trãiește într-un castel întunecat din Transilvania și care vizeazã să cucereascã Anglia cu ajutorul servitorilor săi.

Romanul „Dracula” al lui Bram Stoker a avut un succes enorm și a generat numeroase adaptãri cinematografice, teatrale sau literare. Personajul Dracula este considerat astazi un simbol al culturii gotice și horror și un arhetip al vampirismului.

Istoria din Castelul Bran

Istoria castelului începe în secolul al XIII-lea, când cavalerii teutoni au construit aici o cetate de lemn pentru a apăra granița dintre Transilvania și Țara Românească. În 1377, regele Ludovic I al Ungariei le-a permis sașilor din Brașov să ridice o nouă cetate de piatră pe același loc. Castelul a avut rol strategic și vamal pe parcursul secolelor următoare, fiind folosit și ca reședință regală sau domnească.

Castelul Bran este cunoscut și ca „Castelul lui Dracula”, datorită romanului lui Bram Stoker care a creat personajul vampirului inspirat de domnitorul Vlad Țepeș. Deși nu există dovezi că Stoker ar fi știut despre acest castel sau că Vlad Țepeș ar fi locuit aici, legenda s-a răspândit în lumea întreagă și a adus faimă castelului.

În prezent, castelul este un muzeu care expune colecții de artă și mobilier adunate de regina Maria a României, care a primit castelul ca donație din partea orașului Brașov în 1920. Castelul poate fi vizitat pe cont propriu sau cu ghid și oferǎ o incursiune fascinantǎ în trecutul medieval al Transilvaniei.

Castelul Bran este un loc care meritǎ descoperit nu numai pentru legenda lui Dracula, ci și pentru frumusețea sa arhitecturalǎ și pentru importanța sa istoricǎ.

Comments

Exit mobile version