Printre excursiile in Tunisia, cea la Cap Bon este sinonima cu frumusetea naturii. Cap Bon sau “frumosul promontoriu” a stiut sa profite de pozitia privilegiata si de bogatiile pe care marea si pamantul i le ofera. Cap Bon este atat de bogat ca merita atentia unui voiaj doar pentru a-i cunoaste orasele.
O legenda spune ca tocmai aceasta bogatie a suscitat gelozia gelozia Romei si a atras asupra Carthage furia Imperiului. Cand spunem Cap Bon spunem, Grombalia, Korba, Kelibia, El Haouaria, Nabeul, Kerkouane, intr-un singur cauvant: comoara. Cap Bon reprezinta frumusetea naturii: gradina parfumata, apele florale, cultura citricelor, via.
Gradina parfumata
Cap Bon este regiunea de pamant fertil, supranumit gradina Tunis, unde se cultiva toate condimentele din Tunisia:chimen, coriandru, anason, fenicul. Cap Bon sunt ardeii care sunt etalati de-a lungul drumului pe zidurile caselor pentru a se usca la soare, rosiile, culturile de citrice si migdali, smochinii, maslinii. Sunt de asemenea capsunile de Korba, maltezele de Tunisie, vinurile de Kelibia.
Apele florale
Primavara, Cap Bon infloreste si aerul devine parfumat. Sunt florile care sunt vandute in aer liber, pentru distilare, un proces pe care europenii l-au invatat de la arabi. Pentru fabricarea apelor florale, femeile pun la lucru in fiecare an alambicul (din araba al-anbik, care inseamna vas) caci sticlele cu acest ingredient magic nu pot lipsi din trusoul tinerelor mirese. Secretul distilarii se transmite din mama in fata, generatie dupa generatie. Gasim apa de trandafir, folosita pentru piele, apa de muscata, utilizata in patiserie, apa de flori de portocal, foarte apreciata pentru par, pentru piele sau in caz de febra. Si daca Guerlain s-a indragostit de aroma de portocala amara, care in fiecare an intra in compozitia parfumurilor din gama sa, atunci este o chestiune de magie.
Citricele
Citricele, originare din China, se raspandesc in Africa de Nord datorita arabilor. Cap Bon este cunoscut pentru traditia culturilor fructifere: maltezele de Grombalia, lamaii de Hamammet, portocalele amare de Nabeul. Luna decembrie este inceputul culesului de fructe de care profitam toata iarna. Gasim in Tunisia: grefruit, grefruit rosu, portocala, portocala Thomson, portocala dulce, portocala rosie, bergamota, clementina, mandarina, lamai si lamai verde.
Vita de vie
Vita de vie exista in stadiul de planta salbatica in Africa de Nord de la glaciatiunea cuaternara. Viticultura in Tunisia are o lunga traditie. Berberi de pe insula Djerba practicau deja inainte de sosirea lui Ulysse extractia vinului din fructele de jujubier. Fenicienii, stabiliti in Cartagina au difuzat viticultura, marturie vinurile tunisiene care erau exportate in aproape toate teritoriile care bordau Mediterana. Cinci secole inaintea ere crestine, vinurile de pe colina Byrsa din Cartagina erau deja celebre. Datoram acest lucru Tratatului de agronomie a lui Magon care a dedicat o mare parte viticulturii. Primul viticultor de epoca moderna este cardinalul Lavigerie care a plantat o vie la sediul arhiepiscopatului din Cartagina, in 1879.
Vinurile tunisiene sunt bogate in alcool (11-12°) si foarte apreciate pe plan mondial. Exporturile depasesc 140.000 hectolitri si principalele tari de export sunt Germania, Franta, Elvetia, Belgia, SUA, Canada, Rusia. Kelibia este o zona D.O.C unde se cultiva muscatul de Kelibia. Vinul rezultat este un vin alb fructat si sec cu arome florale si constituie un aperitiv sau o excelenta companie pentru peste si fructe de mare. De la Grombalia la Takelsa este tara Mornag. Diferitele soiuri cultivate (merlot, syrah, cabernet) dau vinuri puternice, generoase. Acompaniaza felurile de mancare pe baza de carne si vanat. Un voiaj in Tunisia este ocazia ideala pentru a gusta vinurile tunisiene.
Pestii
Coastele Cap Bon sunt ideale pentru pescari. La Kelibia, al patrulea port de pescuit al Tunisiei este pescuitul de pesti bleu (sardine, anchois, macrou). La Sidi Daoud tonul domneste. Conservele Sidi Daoud sunt reputate in Tunisia. Tehnica pentru un gust savuros: tonul este suspendat apoi gatit cu apa de mare si conservat in ulei de masline.
Artizanatul
Nabeul este orasul ceramicii fabricate manual prin excelenta, cel mai mare centru de ceramica traditionala din Tunisia. Primii olari ai orasului au fost djerbienii, ei insisi cunoscuti pentru ceramica de Guellala (Djerba). Ceramica de Nabeul este raspandita in toata Tunisia si marea piata de vineri este o ocazie pentru a admira sau a cumpara ceramica colorata. Si daca pana in secolul al XVI-lea, olarii din Nabeul confectionau doar obiecte din pamant brut, incepand cu secolul al XVIII-lea, tunisienii importa tehnica vopselei de plumb, astfel vedem ceramica verde, galbena, uneori ornata de un decor maro sau verde.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, tehnicile de dezvolta in ceea ce exista astazi: ceramica artistica. O alta specialitate a orasului Nabeul sunt patratele de decor mural, in culori vii. Temele sunt diverse: flori, caligrafie, simboluri (maslin, pasari, mana Fatimei). Placile de ceramica pot constitui un foarte frumos suvenir pe care il putem agata pe pereti atat in interior cat si in exterior. Broderia este renumita pentru realizarea cu fir de matase si argint, cu un punct specific pentru Nabeul, aparut acum multa vreme. Inevitabil, trusoul fiecarei mirese cuprinde cel putin ceva brodat cu punct de Nabeul. Broderia de Nabeul atrage atat o clientela straina cat si tunisiana foarte selectiva.
Papusile de zahar
Cu ocazia noului an musulman, la Nabeul parintii ofera copiilor un platou plin de fructe uscate si de bomboane deasupra caruia troneaza o statueta de zahar. Originea acestui ritual musulman are originea intr-o practica pagana cu mult inaintea epocii cartagineze. Aceeasi traditie exista si la sicilieni care fabrica aces gen de papusi, pe 1 noiembrie, pentru celebrarea sarbatorii mortilor. Timp de o saptamana, putem cumpara figurine variate: lei, cocosi, cavaleri, papusi diverse, pesti, dromaderi. Pentru a pastra traditia, un festival al papusilor de zahar se organizeaza in fiecare an.
Comments