Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Canionul Sapte Scari este un defileu natural, sapat in calcar de catre Cascada Tamina care se varsa printre stanci, in sapte trepte si este cea mai cunoscuta atractie brasoveana. Desi nu se afla pe culmile cele mai inalte ale carpatilor, acesta este locul ideal pentru relaxare, dar si pentru o escapada in natura. Canionul 7 Scari este amplasat in partea centra-vestica a muntilor Piatra Mare, nu departe de Valea Timisului, la o altitudine de 1000 metri, prin urmare, aerul de aici are toate beneficiile aerului de munte.

Defileul Canionul 7 Scari isi trage numele de la cele 7 trepte ale caderii apei, mai exact cele 7 mici cascade, care s-au format ca urmare a rupturilor de panta, raul care trece pe acolo fiind Raul Sipoaia. Regia Padurilor Sacele a construit cele 7 scari de metal, moderne si sigure, cu inaltimi cuprinse intre 2,5 si 15 metri. Pe acestea se urca vertical, iar daca aveti rau de inaltime, este recomandat sa nu va uitati in jos, cel putin timp in care urcati treptele.

Cascada Tamina si Canionul 7 Scari

Ce face acest loc sa fie atat de special, considerat unic in Europa de Est? Faptul ca geologii au descoperit ca acest canion dateaza din mezozoic (perioada dinozaurilor). Partea de jos ar data din jurasic, iar partea de sus din triasic (ambele fiind perioade incadrate in mezozoic). Peretii defileului sunt foarte inalti, aproape verticali si apropiati, cu o inaltime de peste 50 de metri, continuand sa fie slefuiti si astazi de catre permanenta cadere a apei.

Privind de jos in sus, prima scara are o inaltime de 8 metri, celelate trepte au inaltimi variate, cea mai mare dintre ele trece de 35 metri inaltime. Imaginea canionului Sapte Scari este redata de formele adancite in calcarele jurasice, parstrand urmele evolutiei morfologice a masivului.

Timpul nu a trecut neobservat si a lasat urme vizibile precum rupturi de panta, care se succed pe talveg, cele sapte cascade. Parcurgerea acestor canioane nu necesita echipament specific. Se recomanda doar atentie sporita pe timp de ploaie, deoarece exista pericolul de alunecare. La Canionul Sapte Scari se ajunge de la cabana Dambu Morii, Timisul de Jos, pe traseele marcate.

Comments

Exit mobile version